Mâine, 3 septembrie, se deschide la Rezidența BRD Scena9 din București expoziția Museum of Broken Relationships, care adună zeci de obiecte trimise din mai toate colțurile lumii de oameni care au trecut prin despărțiri. Am răscolit prin această colecție de povești despre dragoste, pierdere și intimitate, și am ales zece, pe care vi le împărtășim mai jos.
Muzeul Despărțirilor (sau al Relațiilor Rupte / Pierdute / Distruse / Duse pe copcă / în Disoluție, după cum le-am tradus fiecare din redacția Scena9), e proiectul unui fost cuplu de artiști din Zagreb, care au dorit să-și transforme despărțirea într-o operă de artă. Apoi, au adunat obiecte de la prieteni și încet-încet s-au gândit să creeze un spațiu dedicat celui mai dureros și poate tabu eveniment dintr-o relație de intimitate: sfârșitul ei. În colecția muzeului deschis în 2006 în capitala croată au ajuns, printre haine, jucării și scrisori, un RMN, mâinile unui manechin de plastic și un topor. În anii ce au urmat, colecția a pornit într-un turneu mondial, culegând povești și amprente ale despărțirii din toate colțurile lumii. Din 2016, muzeul și-a deschis cea de-a doua locație permanentă, la Los Angeles. Mâine își deschide ușile pentru prima oară în România, sub forma unei expoziții temporare, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor și Rezidența BRD Scena9 la București.
Am vorbit despre rostul unui asemenea muzeu cu trei femei din România și una din Franța, care au donat câte un obiect personal pentru această expoziție. Am vrut să aflăm cum s-au hotărât să renunțe la obiectele cu încărcătură puternică rămase în urma despărțirilor și despre nevoia, poate cea mai importantă, de a avea dovezi palpabile că am fost odată iubiți și că am contat pentru cineva.
Pentru toate cele patru femei cu care am vorbit, renunțarea la obiectele în jurul cărora au înfășurat amintiri și emoții din relații apropiate a însemnat o etapă în procesul vindecării. „A fost singurul lucru pe care puteam să-l fac cu obiectul la care mă uitam, de parcă e un animal de care mi-e teamă”, povestește fosta posesoare a unei conserve de ton în suc de roșii, primită de la iubitul ei, ca provizie la început de pandemie.
Distanța fizică față de obiectele care-ți amintesc de o relație te poate ajuta să te eliberezi de greutatea emoțională care nu are legătură neapărat cu celălalt, ci cu tine și rolul de iubit/ă. O altă donatoare povestește că păstrarea amintirilor concrete îi aminteau de o parte din ea cu care era încă certată. „Pe mine nu m-a ajutat păstrarea lor, mai mult mi-a făcut rău. Le-am ascuns undeva pe un dulap, dar faptul că știam că sunt acolo mă întrista sau înfuria, deoarece îmi aminteau doar de cât de naivă am fost”, explică ea. Nu i s-a părut corect să arunce la gunoi tricoul cu Iron Maiden și nici trandafirul din grădina lui pus la uscat, așa că le-a aruncat în borcanul memoriei colective al Muzeului.
Posesoarea unei etichete a unei sticle de vin argentinian spune că are ea însăși un mini muzeu al relațiilor într-o cutie metalică de biscuiți. Donatoarea franceză a unui lănțișor cu pandantiv din piatră spune că își dorește un loc special pentru acest obiect, „așa cum a fost relația asta pentru mine. Mi s-a părut interesant simbolul acestui muzeu. Să știu că nu-l mai am, dar că el există undeva în lume e un fel de eliberare. E finalul frumos pe care relația noastră nu l-a avut.” Femeia crede că este o idee bună să existe un astfel de muzeu. „Oamenii mereu vorbesc despre iubire, iar despărțirea face parte din ea și e important să vorbim și despre asta. Sper ca acest loc, poate și acest lănțișor și finalul acestei povești să-i ajute pe ceilalți să treacă mai bine prin despărțiri.”
Mai jos, vă propunem un tur introductiv prin Museum of Broken Relationships, în zece obiecte.