Iarna asta pare că nu se mai termină odată, așa că ți-am pregătit cinci albume de stat în casă, cufundat în incantații cu magie neagră, meditări despre moarte, depresie și singurătate sau polemici despre ruptura politico-socio-economică în care se află toată planeta. Enjoy.
Mount Eerie - Now Only
Anul trecut, Phil Elverum a lansat un album extrem de sincer, crud și confesiv despre depresia prin care trece după moartea soției. Now Only este partea a doua. Las aici o mostră care m-a făcut să-mi aduc aminte de momentul din copilărie în care mi-am dat seama ce înseamnă să fii mort: „When I was a kid and realized that life ends and is just over / That a point comes where we no longer get to say or do anything / And then what? I guess just forgotten / And I said to my mom that I hoped to do something important with my life / Not be famous, but just remembered a little more / To echo beyond my actual end / My mom laughed at this kid trying to wriggle his way out of mortality”.
Ascultă-l când ți s-a urât cu binele.
4.2/5 ★
Moby - Everything Was Beautiful, and Nothing Hurt
„Punk-rocker-ul din mine vrea să strige către propria specie și să spună «Nu mai faceți aceste greșeli teribile»”, spune Moby pentru Billboard, făcând referire la scena politică actuală din America, dar și la condițiile în care trăiesc animalele destinate consumului. Albumul cu numărul 15 al celui mia vegetarian producător de muzică electronică are un aer nu foarte optimist. Sunetul este predominant trip-hop cu influențe de gospel, soul, blues peste care americanul adaugă voci robotice: „Speakers are crying like a forest in the rain / I was so alone with my thoughts and my pain”
Ascultă-l când o să citești despre întâlnirea lui Donald Trump cu Kim Jong-Un.
3.2/5 ★
Suuns - Felt
Al patrulea album al canadienilor este futurist și plin de influențe art-rock, chitări experimentaliste, sintetizatoare care zgârie fundalul și tobe repetitive și amenințătoare. Dar sunt și momente mai liniștite pe album, în care pare că muzicienii au deschis geamul și-au lăsat primăvara să intre la ei în studio. Felt este un album sincer, misterios, calm, amenințător și chiar intenționat vulnerabil pe alocuri.
Ascultă-l când stai și visezi cu ochii deschiși.
3.3/5 ★
George FitzGerald - All That Must Be
Noul album al londonezului are o căldură amărâtă, pare că cineva îți plânge de milă, dar există o urmă de speranță, un sentiment organic și uman care se găsește pe tot albumul. Invitații de onoare sunt Lil Silva, Bonobo și Tracey Thron, iar George folosește vocea ca pe un instrument, în fiecare melodie se aud fragmente de cuvinte, silabe care nu spun propriu-zis nimic, doar completează muzica electronică.
Ascultă-l când nu o să-ți vină să crezi că ninge în martie.
3.1./5 ★
Anna von Hausswolff - Dead Magic
După cum poți să-ți dai seama și din titlu, albumul ăsta nu e cel mai vesel, dimpotrivă. Instrumentalul este neo-clasic, rock-experimental, întunecat și misterios. Albumul are 47 de minute și doar cinci melodii, deci câtecele sunt lungi și au urcări, coborâri, stări de visare, de depresie. Muzica Annei este armonioasă și reușește să aducă din când în când raze de lumină, inclusiv prin poezia din versuri: „Are we touching the magic? / Are we wearing the white angel's glow / Surrounded by mountains / In a valley free from the snow”
Ascultă-l când e nevoie de muzică ambientală.
3.9/5 ★
PS: Vezi că sâmbăta asta vin Braids, o trupă de pop experimental cu sunetul curat ca lacrima, în Control.