Printre bucățile de istorie puțin cunoscute la noi e și povestea emigrării în America la începutul secolului 20. A fost primul val de migrație în masă de la noi. În jur de 150.000 de români din Transilvania și Banat, cei mai mulți dintre ei țărani, au mers atunci la muncă în Statele Unite ale Americii, o țară aflată în plin proces de industrializare.
În multe familii din zonă s-au păstrat amintiri despre străbunici care au trecut oceanul, și chiar obiecte: cercei de aur aduși din America, cufere, bomboniere, cuiere pictate, cărți de rugăciune, dicționare, felicitări, scrisori, jurnale, acte. Au rămas și cuvinte de atunci, un fel de rom-engleză timpurie: bort (boarding house - pensiune), bortaș (administratorul bortului), bortăriță (soția bortașului), pedia (pay day - ziua de plată), ticiăriță (teacher -profesoară), porci (porch - verandă).
La începutul verii am pornit în căutarea acestor istorii de familie prin județele Cluj, Alba, Sibiu, Brașov, Mureș, Arad, Caraș-Severin & Timiș (plus București). Am strâns poveștile într-un serial audio numit Americanii despre începuturile migrației în masă la noi, din care vom publica săptămânal un episod. Mara Mărăcinescu este gazda podcastului.
Ascultați primul episod, Mica Americă!
[Poți să asculți și pe iTunes dacă vrei - sau poți căuta cuvântul Americanii în aplicațiile de podcast de pe telefonul tău]
Mai jos sunt câteva imagini din Mica Americă, inclusiv e-mailul primit de la Adam Măran, în urma căruia am mers în Ilidia (Caraș-Severin).
Podcastul „Americanii" este produs de către Sunete pe bune și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.