Jazz in Church e o pasăre rară. E singurul festival de jazz în biserică din România și unul dintre evenimentele cu cel mai consistent line-up de la noi. În ultimii 5 ani, asociația Jazz.ro a adus la Biserica Luterană din București muzicieni din toată lumea, artiști care se mișcă agil între jazz, contemporary classical, muzică medievală, world music etc. și sunt în stare să construiască sub ochii ascultătorilor niște spații ale liniștii în mijlocul haosului. La Jazz in Church, muzica se cântă între pereții reci ai bisericii și pereții calzi ai inimii, iar mintea se liniștește, respiră și se concentrează pe sunete.
A cincea ediție a Festivalului Jazz in Church are loc între 30 martie și 2 aprilie, la Biserica Luterană din București. Am ascultat muzicile de anul ăsta și am făcut un top din cele 5 seri de concerte. Programul complet îl găsiți aici. Mergeți cu încredere, o să fie bine.
1. Lubomyr Melnyk, joi, 30 martie
Melnyk e un pianist canadian cu rădăcini ucrainene. A inventat un stil de-a cânta care se cheamă „continuous music” (a scris și-un tratat despre asta: OPEN TIME: The Art of Continuous Music, 1981), o combinație de viteză uluitoare - 19 note pe secundă - și transă neîntreruptă - poate cânta o oră fără oprire. Cu o figură de pustnic siberian, Melnyk transformă clapele pianului în cavalerie și le-aruncă peste tine. NPR vorbește despre el ca despre cineva care „locuiește un spațiu distinct și hipnotizant, undeva între Chopin și Philip Glass, cu iz de misticism New Age”. Poate exagerez puțin, dar în afară de The Kills la Summer Well, ăsta e concertul pe care-l aștept cel mai mult anul ăsta.
2. Chico Freeman Exotica Trio, sâmbătă, 1 aprilie
Născut într-o familie de muzicieni din Chicago, Freeman e unul dintre cei mai importanți saxofoniști din jazz-ul contemporan. A cântat cu McCoy Tyner, Jack DeJohnette, Sam Rivers, Sun Ra sau Dizzy Gillespie (a, era să uit, și cu Michael Jackson :D), a condus propriile lui grupuri, The Leaders și Roots, a străbătut pământul în lung și-n lat și a adunat influențe muzicale din Republica Dominicană până-n Puerto Rico. La Jazz in Church vine cu un proiect special creat ca să fie cântat în biserică - saxofon&clarinet, violoncel, percuție exotică. Cic-o să semene cu traversarea Sudanului pe-un saxofon.
3. Giovanni Guidi, Luca Aquino, Michele Rabbia, duminică, 2 aprilie
De Michele Rabbia îmi aduc aminte ca prin vis. A venit la una dintre edițiile trecute Jazz in Church cu niște tuburi uriașe pe care le învârtea prin aer ca un samurai, iar tuburile șuierau descântece și biserica se transformase într-un loc de cult muzical extraterestru. Anul ăsta, Rabbia se întoarce cu încă doi italieni, pianistul Giovanni Guidi și trompetistul Luca Aquino, ambii niște nume puternice pe scena europeană de jazz. Proiectul lor se cheamă „Thanks for the Fire” și sună cam așa:
4. Ralph Towner, vineri, 31 martie
Towner a început ca pianist (puternic influențat de Bill Evans) în anii '60 și a trecut apoi la chitară acustică (are un album întreg, Diary, în care cântă dueturi pian-chitară cu el însuși). După un album cu Wolfgang Muthspiel și Slava Grigoryan (ambii chitariști), Towner se întoarce la chitară solo pe My Foolish Heart, cel mai nou disc, pe care o să-l și cânte la Biserica Luterană. Astronauții Apollo 15 au botezat două cratere lunare după două compoziții de-ale lui Towner. Așa că, dacă vi se mai întâmplă să vă uitați din când în când la lună, să știți că acolo sus există craterele Icarus și Ghost Beads și că, probabil, le place jazz-ul.
5. Stefan Rusconi, Tobias Preisig, duminică, 2 aprilie
E un vers din Dan Sociu care zice așa: „Eu vin din Bukowski, tu vii din Turgheniev”. Rusconi ar zice, probabil, despre colaborarea lui cu Preisig: „Eu vin din jazz, tu vii din experimental”. Sau poate ar zice doar „E ok, ne înțelegem bine”. Unul la orgă, celălalt la vioară, ambii din generația nouă a jazz-ului european, Rusconi și Preisig se pregătesc să neliniștească figura aspră a lui Luther, agățată pe peretele din stânga lui Isus. Pare că nu s-a mai îngrijorat de soarta lumii de mult.
Fotografie și afiș de Octavian Todiruț