Ce nesiguranțe au tinerii din România și cum se gândesc ei la viitor? Cât de integrați sunt în societate și cât de pregătiți sunt pentru un job? În cine au cea mai mare încredere și de cine se tem? Am citit cel mai recent și amplu studiu despre puștii din sud-estul Europei, cu răspunsuri culese din zece țări, la începutul anului 2018.
România are 3 milioane și un pic de tineri cu vârste între 15 și 29 de ani. Ocupă primul loc în Uniunea Europeană la migrație în rândul celor mai mici, cu peste jumătate de milion de puști care cresc în afara granițelor. În 2014, unul din cinci adolescenți părăsea școala, iar vârsta cea mai răspândită pentru abandonul școlar e 17 ani. Un alt studiu arată că aproape jumătate dintre tineri au avut gânduri suicidale și nu se simt acceptați și iubiți în propriile familii. „O mare greșeală a adultului este să desconsidere emoțiile negative ale copiilor, să le minimalizeze trăirile sau chiar să le contrazică”, spune psihologul Mihai Copăceanu. Puștii din România sunt mult mai vulnerabili în fața depresiei decât cei din alte țări europene pentru că părinții lor emigrează pentru un loc de muncă mai bun, iar ei sunt nevoiți să se descurce singuri. Anul trecut, cei de la Salvați Copiii numărau 91 000 de copii cu vârste între 3 și 17 ani aflați în situația asta.
În timp ce statul dă bani pe campanii stângace și cu informații false, iar poliția amenință cu pedepse din ce în ce mai aspre, 45% dintre puștii români au fumat cel puțin o dată marijuana.
În infograficul care urmează am adunat principalele cifre care ne arată nouă, adulților, nevoile și temerile celor mai tinere generații.