A XI-a ediție a Premiilor Gopo, cel mai important eveniment al industriei cinematografice din România, are loc pe 21 martie, la Teatrul Național din București. Le-am trimis un chestionar câtorva dintre cei nominalizați. Azi răspund trei profesioniști din lumea cinematografului: un regizor, o producătoare și o actriță.
1. Când știți că filmul la care ați lucrat a ieșit bine?
2. Cel mai dificil moment de la filmări?
3. 3 lucruri care ar trebui să se schimbe în industria de film din România?
4. Dacă n-ați fi nominalizat anul ăsta, pe cine ați premia la categoria/categoriile dvs? De ce?
5. Regizor și roluri principale pentru un film românesc despre OUG13?
Bogdan Mirică, nominalizat la categoriile Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu (lungmetraj ficțiune), Cel mai bun film de debut și Cel mai bun film (lungmetraj) pentru filmul Câini
1. Când te simți aliniat cu ce ai făcut - când ești la montaj și realizezi că, chiar dacă lucrurile nu stau așa cum ți-ai propus, există acolo o juxtapunere de elemente - oameni, joc, imagine, tăceri - care converg către ceva care te mișcă, către un soi de energie cu care simți că te identifici, care era în tine ca intenție, înainte de a te apuca de facerea filmului.
2. Cred că cel mai dificil moment e când nu ești destul de pregătit și nu știi unde să pui camera. Daca pui osul și mintea la treabă înainte, nu ai de ce să consideri nimic de la filmare dificil. Dificil mi se pare să faci operație pe cord deschis. Altfel, asa cum spunea Fincher: „How do you eat a whale? One bite at a time. How do you shoot a 150-day movie? You shoot it one day at a time”.
3.Bugetele. Prejudecățile legate de filmele de gen. Sălile de cinema.
4. Pe Corneliu Porumboiu. Pentru că e foarte mișto ca scenarist/ regizor/ om. Iar la debut - m-aș aștepta pe mine, poate aș reuși să scot filmul la anu'. Nu știu dacă m-aș premia, dar măcar mi-aș da o șansă. Nu pe criterii valorice, cât sentimentale. Și ca să fie clar - glumesc de trei propoziții încoace.
5. I-aș pune pe adevărații subiecți să-și joace propriile roluri, iar ca regizor l-aș lua pe Herzog, că am înțeles că e foarte nebun cu actorii și-i terorizează psihic - ceea ce în cazul de față ar fi amuzant.
Anamaria Antoci, nominalizată la categoria Tânără speranță, pentru producția filmului Ilegitim
1. Când reacția publicului după vizionare este apropiată de așteptările regizorului și ale mele ca producător.
2. Când pică o locație importantă în mijlocul filmărilor, după ce ai antamat-o cu cinci luni înainte.
3. Interesul de breaslă să fie mai presus de cel personal. Din poziția de start la finanțări, să se plece cu șanse egale, chiar dacă pe parcurs fiecare se departajează în funcție de calitatea proiectului.
Implicarea instituțională.
4. Carla Fotea. În primul rând, fiind nominalizată tot pentru producție, pot să mă pronunț mai ușor cu privire la „prestația” ei. Altfel, chiar o apreciez și cred că a demonstrat deja că este un profesionist cu o evoluție rapidă.
5. Regizor - Gabriel Achim
Sorin Grindeanu - Emilian Oprea
Liviu Dragnea - Răzvan Vasilescu
Florin Iordache - Sorin Cociș
Klaus Iohannis - Vlad Ivanov
Rodica Lazăr, nominalizată la categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal (lungmetraj), pentru rolul Andra din filmul Orizont
1. Niciodată. Există mai multe puncte de vedere din care un film „a ieșit bine”; cred că întotdeauna când vezi forma finală, te gândești la un lucru sau altul pe care l-ai fi făcut altfel - vorbesc din punctul meu de vedere, ca actor, desigur. E mai ușor să te hotăraști dacă a ieșit bine filmul la care nu ai lucrat. Și mai există un caz - când lucrurile au fost atât de complicate, încât știi că mai bine de atât nu se putea în condițiile date, dar asta nu înseamnă neapărat că e bine.
2. O să mă refer la filmul Orizont; probabil momentul în care am stat pe marginea căii ferate. E o secvență în care stau lângă calea ferată și trenul trece pe lângă mine. Nu repetasem, desigur, și prima oară am stat muuult prea aproape de linie, respectiv de tren. M-a împins curentul vreo doi metri în spate; a fost intens. Bine, am realizat dificultatea momentului mult după.
3. - Mentalitatea oamenilor care lucrează în industrie.
- Ar fi necesari mai mulți bani pentru producția de filme.
- Avem nevoie de cinematografe.
4. Să știți că nu e obligatoriu să te votezi pe tine; nu spun că nu o să o fac, spun doar că nu e necesar. Dana Dogaru.
5. Dacă filmul e făcut pentru a susține OUG13, nu cunosc nici un regizor care l-ar face; roluri principale în acest caz...ce contează?
Dacă filmul e făcut din punctul de vedere al pieței, atunci, cred că majoritatea; aici ar fi casting și la regizori.
Roluri principale: Tudor Chirilă, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol. Istvan Teglaș, Vlad Bîrzanu; da, am zis doar băieți.