Sute de mii de tricouri albe s-au îngrămădit weekend-ul ăsta în Piața Victoriei. Oameni simpli, de la țară, au fost aduși în capitală ca să susțină guvernul, să protesteze împotriva Direcției Naționale Anticorupție, a Serviciului Român de Informații, a președintelui Klaus Iohannis și a mecanismului prin care aceștia ne controlează din umbră, adică ceea ce pesediștii numesc „statul paralel”.
Liviu Dragnea, președintele PSD, vrea să-și consolideze puterea, să scape cumva de sentința care-i atârna deasupra capului și să rămână baronul suprem de România.
Dacă toată această mascaradă ți-a provocat stări de anxietate, ți-am pregătit cinci albume care te ajute să te relaxezi, să te simți măcar un pic optimist și să nu te mai gândești la țările în care ai putea emigrezi.
Future Nuggets - Fragmente Pop Vol. 1
Mai mult o compilație decât un album, proiectul lui Ion Dumitrescu și al lui Horațiu Șerbănescu, Future Nuggets, se întinde pe meleaguri noi - pop experimentale. Sună bestial, cred că sunt secole de când nu m-a impresionat așa mult un material românesc. E o combinație de pop, electronică, jazz și manea, imposibil de încadrat sub un gen muzical. Cosima, Anca Pop, Andreea Fraga (Fraga), Thomas Höfer, Matei Vlad (Matteo) și Anthony Icuagu sunt câțiva dintre cei invitați să-și pună vocea și talentul la bătaie, dar mai sunt și alții pe care trebuie să-i descoperi singur.
Ascultă-l când vrei să asculți muzică românească care sună bine.
8.9/10 ★
Brian Eno - Music for Installations
Părintele muzicii ambientale revine cu un nou album: cinci ore și jumătate de stări melancolice, cu șuierături, clipociri, fluiere și clopote care calmează și trag la meditație. O muzică pe care te-ai aștepta să o asculți într-o vacanță de lux pe o planetă din altă galaxie. Interesant este cum albumul, chiar dacă te relaxează, produce și o stare subtilă de anxietate, o impresie vagă că ceva rău urmează să se întâmple. Parcă totul e prea calm și liniștit.
Ascultă-l când ești mahmur.
9.1/10 ★
Father John Misty - God's Favorite Customer
Americanul Josh Tillman a lansat un album despre depresie, dependența de droguri și cum lucrurile astea două pot să-ți distrugă relația cu persoana iubită. Chitaristul își păstrează stilul indie-rock peste care toarnă versuri despre probleme mintale. „Dacă poți să empatizezi cu oamenii și să-i faci să înțeleagă că tu cânți despre probleme pe care le au și ei, atunci le-ai câștigat vanitatea și ai devenit autentic”, spune artistul.
Ascultă-l când ai nevoie să te înțeleagă și pe tine cineva.
7.5/10 ★
Âme - Dream House
Frank Wiedemann și Kristian Beyer au lucrat trei ani la un album al cărui titlu spune tot: sunetul lor visător, de parcă i-ai asculta pe un norișor, combinat cu structura muzicii house, techno și electronice. Prima melodie e ambițioasă, parcă pregătește o armată de sunete pentru petrecere. Iar a doua intră în forță, are bass, suspans și dramă. Din păcate, pieselor le lipsește acel ceva care să le facă memorabile și să vrei să le mai asculți o dată. Sună bine și merg ca muzică de fundal, dar niciuna nu rămâne cu tine.
Ascultă-l în timp ce faci de mâncare.
6.5/10 ★
Oneohtrix Point Never - Age Of
Unul dintre cel mai experimentaliști producători de muzică electronică, Daniel Lopatin, și-a lansat cel de-al optulea album. Materialul sună futuristic, sintetic, glitchy, dar are și elemente de jazz și pop. Viorile triste se combină și amplifică cu sintetizatoarele rupte de ritm. Albumul sună ca și cum ar fi creat pentru fundalul unei distopii în care nu se vede nicio rază de lumină, dar un erou apare și salvează situația. Pare clișeistic, dar, dacă o dai cum trebuie, iese tulburător și captivant.
Ascultă-l când vrei să te teleportezi într-o altă dimensiune.
8/10 ★