Papa Francisc a petrecut trei zile în România, la 20 de ani de la precedenta vizită a unui Suveran Pontif, Ioan Paul al II-lea. Țara întreagă a părut să se transforme cu prilejul ăsta – Bucureștiul s-a golit de mașini și s-a împânzit de pelerini (150.000), voluntari, polițiști și jandarmi. La fel s-a întâmplat și la Iași, dar și în micuțul oraș transilvănean Blaj, unde Papa a beatificat șapte episcopi catolici-martiri. „Cu mare curaj şi tărie interioară, au acceptat să fie supuşi la o dură detenţie şi la o mulțime de cruzimi decât să renege apartenenţa la iubita lor Biserică. Aceşti Păstori, martiri ai credinţei, au recâştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire.”
Mesajul Suveranului Pontif în România a fost, în egală măsură, avertizare împotriva populismului și îndemn de bună înțelegere între Biserica Catolică și cea Ortodoxă. Dar poate cel mai impresionant moment al întregii vizite papale a fost întâlnirea cu comunitatea de romi greco-catolici, din cartierul Barbu-Lăutaru din Blaj. Acolo, Papa și-a cerut scuze față de romi, în numele Bisericii, pentru secole de discriminare și maltratare. „Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră.”
Fotojurnalista Lavinia Cioacă a mers pe urmele Papei Francisc la Catedrala Sf. Iosif din București, la Palatul Culturii de la Iași, pe Câmpia Libertății și în comunitatea de romi din Barbu-Lăutaru. Mai jos, filmul evenimentelor, văzut prin obiectivul aparatului ei.