La începutul verii, am fost să fotografiez Târgul de la Negreni, din apropierea Clujului. Aflasem de el de la colegi și prieteni, care îmi povesteau mereu ce obiecte interesante poți găsi acolo. Găsești acolo orice, de la haine și încălțăminte la mâna a doua, la mobilier vechi și unelte, ceramică tradițională, statuete, ceasuri, bijuterii și monede de colecție. Dincolo de curiozitatea pentru aceste obiecte și de dorința de a-i simți atmosfera, am vrut să-i cunosc pe oamenii târgului.
Târgul de vară sau „Târgul coaselor” din comuna Negreni, aflată pe malul Crișului Repede, se organizează în fiecare an, în iunie, când sute de oameni vin să vândă și cumpere cele mai variate și interesante obiecte. Aceasta este însă ediția mai nouă a unui târg deja legendar, cu o tradiție de sute de ani, care se organizează la Negreni în luna octombrie.
Am vrut să-i documentez atmosfera, pentru a-i surprinde energia, haosul și culorile. Făcusem deja multe fotografii în piața de vechituri „Oser” din Cluj-Napoca, de care m-am îndrăgostit tocmai pentru această energie de târg viu. Știam deja că fotografiatul în acest gen de locuri de întâlnire vine la pachet cu o mulțime de conversații cu oameni din locuri diferite, cu povești diferite. Așa că am pornit să-i cunosc pe câțiva dintre oamenii Târgului de vară.
Am descoperit la Negreni o sărbătoare în toată puterea cuvântului pentru toți cei de acolo - fie ei vânzători sau vizitatori. Toți sunt relaxați, au chef de vorbă și se bucură de atmosfera „ca de tabără”, după cum mi-au au descris-o unii dintre cei cu care am vorbit. Mulți dintre ei au ocazia să se întâlnească cu prieteni din alte colțuri ale țării doar la aceste târguri, așa că se bucură de comunitatea formată acolo.
I-am rugat pe câțiva dintre ei să ne împărtășească pe repede înainte povestea lor și a unui obiect prețios dintre cele pe care le vând.