De Ziua Copilului am scotocit prin arhivele Fortepan, Azopan și Library of Congress, după momente din copilării de demult.
Cu ocazia asta, mi-am amintit de una dintre situațiile în care fotografia a ajutat la schimbarea lumii. În 1910 erau aproximativ 2 milioane de copii sub 15 ani care lucrau în SUA. Documentarea fotografului Lewis Hine a atras atenția asupra situației copiilor exploatați prin muncă în Statele Unite, în fabrici, mine, abatoare, ferme, magazine. 10 ani mai târziu, numărul copiilor muncitori scăzuse la aproape jumătate și apăruse o lege care să reglementeze munca minorilor. Sigur, puterile fotografiei sunt limitate: potrivit Organizației Internaționale a Muncii, peste tot în lumea de azi, peste 150 de milioane de copii sunt forțați să muncească.
Cu toate astea, fotografia are mai multe super-puteri: să scoată la lumină și să conserve substanța din care e alcătuită viața de zi cu zi, să înregistreze schimbarea și să ne facă să ne aducem aminte de momente pe care nu le-am trăit. Chiar dacă în ultima sută de ani documentată în cele trei arhive pe care le-am explorat, societatea a luat numeroase turnuri decisive și statutul copilului s-a schimbat și el pe alocuri, există un soi de constante ale copilăriei, pe care le păstrează și toate imaginile de mai jos, indiferent dacă au fost făcute la începutul secolului trecut, imediat după război sau în vremea comunismului.