Foto / Making of

O noapte de filmări la „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

De Luiza Vasiliu, Fotografii de Adi Tudose

Publicat pe 4 iulie 2018

În câteva nopți din august 2017, Calea Victoriei a fost șifonată în liniștea ei burgheză de un spectacol ciudat: câteva sute de oameni, unii îmbrăcați în haine militare de război, alții în hainele lor de oraș, arme, o spânzurătoare, un dragon de bâlci, camere de filmat, manechine de plastic, proiecții cu chipuri istorice pe clădirea Muzeului de Artă, o harababură coregrafiată la minut de regizorul Radu Jude și de echipa lui de filmare. Se trăgea scena spectacolului de stradă care reconstituie masacrul de la Odessa, în cel mai nou film al lui Jude - „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (titlul e un citat dintr-un discurs al politicianului Mihai Antonescu, rostit în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, când a început masacrul a zeci de mii de evrei din Odessa de către armata română, la ordinul Mareșalului Antonescu).

Filmul a avut premiera mondială luni, 2 iulie, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, și discută relația noastră zbuciumată cu unul dintre cele mai cumplite momente din istoria României în secolul XX - cum s-a petrecut uciderea în masă a zeci de mii de oameni? cum a fost posibil? cât de diferiți sau asemănători suntem cu purtătorii de ură rasială de-atunci? - și relația noastră delicată cu istoria în general - cât putem ști?  de ce putem fi siguri? (de ce) contează? „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” urmărește o tânără regizoare (jucată excelent de Ioana Iacob) care lucrează la un spectacol făcut pe banii primăriei București despre masacrul de la Odessa. Potrivit Veronicăi Lazăr și lui Andrei Gorzo, autorii unui eseu superb despre Barbari, e un film-dezbatere care revizitează modernismul politic. Potrivit Variety, e „un atac caustic și foarte actual asupra negării Holocaustului în România și a miopiei referitoare la istorie”, „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit”. Îl puteți vedea la cinema din 28 septembrie. E încă un film de Radu Jude inconfortabil, coroziv, necesar.

Fotografiile lui Adi Tudose au fost făcute într-una dintre nopțile de pe Calea Victoriei. O să-i găsiți în ele pe regizorul Radu Jude, regizoarea secundă Cristina Iliescu, actorii Alexandru Dabija (fabulos în rolul unui funcționar al primăriei mai degrabă relativist decât negaționist), Șervan Pavlu, Gabriel Spahiu, Alex Bogdan, pe operatorul Marius Panduru și câțiva figuranți, fără de care spectacolul tragic și ridicol al reconstituirii masacrului n-ar fi fost posibil.

4 iulie 2018, Publicat în Foto /

Text de

  • Luiza VasiliuLuiza Vasiliu

    Jurnalistă freelancer. A învățat bazele meseriei la Dilema veche, iar în 2016 a co-fondat Scena9. Între timp, a publicat pe Casa Jurnalistului o serie de investigații despre chirurgul Gheorghe Burnei. Seria a fost finalistă la European Science Writer of The Year Award. A scris despre astrofizicieni care cercetează găuri negre, un disident care a dat foc comunismului, o profesoară pedepsită pentru că le-a recomandat elevilor să vadă un film despre Verlaine și Rimbaud. Recent, a coordonat Catedra de Abuz, un proiect de jurnalism despre abuzul și hărțuirea din școlile și universitățile de la noi. 

Fotografii de

  • Adi TudoseAdi Tudose

    Fotograf. Și-a tatuat pe braț o rățușcă super-erou.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK