Educație / Femei

Femeile, aproape invizibile în programele politice ale prezidențiabililor. Totuși, ce cred despre drepturile noastre?

De Andra Mureșan, Luiza Vasiliu, Fotografii de Ioan Stoleru

Publicat pe 30 octombrie 2024

Mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie au fost întrebați ce poziție au când vine vorba de accesul la avort în România. Nu e o coincidență că tema devine centrală în campania electorală: în urmă cu doi ani, Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a revocat dreptul la avort, ceea ce a permis interzicerea procedurii în 13 state, în timp ce 41 de state au acum în vigoare restricții privind avortul.

Un studiu recent arată că restrângerea accesului la avort a provocat, printre altele, o creștere a mortalității infantile.

Declarațiile candidaților la cea mai înaltă funcție din stat sunt, în cel mai bun caz, ambigue. Par că sunt și pro și contra avortului în același timp. Însă problema nu e doar asta.

Cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor, rămânem cu niște întrebări esențiale: Cum se raportează candidații la funcția de președinte la drepturile femeilor? Ce consideră ei că sunt principalele probleme ale femeilor care trăiesc în România și cum cred că ar putea fi rezolvate?

În România, o femeie este ucisă în fiecare săptămână. Una din trei românce crede că poliția nu este în stare să protejeze victimele de agresori. 30% dintre femeile din România spun că au fost victimele violenței sexuale cel puțin o dată de-a lungul vieții, începând cu vârsta de 15 ani. Anul trecut, peste 100.000 de cazuri de violență domestică au fost raportate la poliție, numărul infracțiunilor de violență domestică înregistrând o creștere cu peste 19 mii de cazuri în ultimii cinci ani.


Am făcut o comparație cu alte țări din regiune și ne-am uitat la programele politice ale politicienilor lor ca să vedem dacă drepturile femeilor sunt o prioritate în alte părți. Deși nici Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, care tocmai s-a calificat pentru al doilea tur de scrutin din țara vecină, nu a inclus politici pentru femei în platforma ei electorală, nici în 2020, nici în 2024, lucrurile nu stau la fel peste tot în regiune. 

Gordana Siljanovska-Davkova, aleasă președinta Macedoniei de Nord în 2024 din partea unui partid conservator, a promis la inaugurare că va „feminiza” țara. 

Nataša Pirc Musar, președinta Sloveniei, aleasă în 2022, a contribuit la o Strategie Feministă de Politică Externă, care asigură implicarea egală a femeilor în decizii legate de pace, securitate și schimbări climatice. 

Sub conducerea Katerinei Sakellaropoulo, președinta Greciei aleasă de parlament în 2020, țara a făcut progrese semnificative pentru a sprijini femeile care sunt victime ale violenței domestice.

România este țara cu cel mai mare număr de mame minore din UE. De asemenea, în 2020, România ocupa primul loc în topul statelor din UE cu cele mai multe victime ale traficului de persoane - în special femei și copii. Țara noastră nu are niciun program național de educație sexuală și prea puține programe pentru victime în general. Cu toate că 77% dintre femei nu sunt de acord cu interzicerea avortului, politicienii aleg să se poziționeze împotriva lor sau așa și-așa.

În acest context, am întrebat șapte dintre candidații la alegerile prezidențiale care cred ei că sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă femeile din România în acest moment, dar și ce consideră că ar trebui să se schimbe pentru ca situația femeilor să se îmbunătățească. 

Doar trei candidați și-au luat din timpul lor de campanie ca să ne răspundă - Elena Lasconi, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Am comparat răspunsurile lor și declarațiile publice ale celorlalți candidați cu pozițiile exprimate de-a lungul timpului pe teme legate de drepturile femeilor, cu detalii din programele lor politice.

De asemenea, cu ajutorul Irinei Mateescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente, o organizație care luptă pentru drepturile de sănătate reproductivă ale femeilor, am decriptat contradicțiile și ambiguitățile din discursurile candidaților.

„Sunt femei care nu își doresc niciodată copii. Ei asta nu au înțeles până acum”

„Mă îngrijorează declarațiile lor privind avortul, mai ales faptul că prezidențiabilii sunt foarte needucați pe acest subiect și asta mi se pare inadmisibil la niște candidați la președinție în România, cu istoricul nostru din comunism. Asta ar trebui să fie complet de neacceptat. Dar și mai îngrijorător decât atâta mi se pare faptul că multe dintre răspunsurile lor sunt copy-paste după replici și narative folosite de centrele de criză de sarcină din România”, comentează Irina Mateescu declarațiile candidaților la prezidențiale.

Asociația Moașelor Independente a documentat activitatea acestor centre, care sunt prezente în România de peste 25 de ani. ONG-ul a arătat că ele sunt active în 25 de județe din țară în harta privind accesul la avort în România

„Sunt centre care au parteneriate cu spitale, cu școli, cu Biserica, bineînțeles, cu DGASPC-urile, cu direcțiile de protecție socială ale copiilor. Noi cunoaștem aceste replici foarte bine: «Avortul nu e o metodă contraceptivă», «Avortul trebuie să fie ultima soluție» sau «Nu sprijinim avortul pentru că bărbații conving femeile». Acest discurs pseudo-feminist de tipul «bărbații vor să convingă femeile să facă întreruperi de sarcină și noi le salvăm din aceste relații abuzive». Mai este și situația în care spun că «tinerele trebuie să fie sprijinite să își crească copiii cu măsuri sociale». Toate aceste aceste replici sunt, din păcate, exact cum spuneam, cuvânt cu cuvânt aproape preluate după discursurile centrelor de criză de sarcină”, continuă Irina Mateescu.

„Dacă ne referim la cum percepe opinia publică discursurile politicienilor, cred că și acolo există foarte mulți oameni care sunt încă supuși dezinformărilor. Așa că nu o să li se pară ciudat dacă punem o virgulă atunci când vorbim despre accesul la avort sau un «dar». Este exact virgula aia care pe noi, profesioniștii în domeniu, ne sperie foarte mult”. 

Irina Mateescu crede că e important, totuși, să descifrăm mesajul politicienilor pentru acea parte din populație care chiar se informează și vrea să fie conștientă de ceea ce votează. 

Trebuie să existe o distincție clară între candidații rigizi, cu opinii greu de schimbat, cei care sunt acum duplicitari ca să nu piardă voturi și cei cu care se poate purta un dialog, explică Mateescu. Reprezentanții organizațiilor care luptă pentru drepturile femeilor cred că doar așa poate fi loc de mai bine. 

„Noi suntem foarte aproape de mentalitățile din Ungaria, unde nu există avort medicamentos și au introdus consiliere obligatorie. Practic, femeile sunt speriate și ajung carne de tun pentru făcut copii cu forța. Gândirea unora dintre politicienii noștri seamănă mult cu ce se întâmplă acolo. În Polonia au murit femei pentru că n-au avut acces la avort în zilele noastre. De-abia recent au reușit să deschidă un centru unde avortul e permis, după atâția ani. 

Dacă ajungem ca Polonia sau Ungaria, e gata, s-a terminat cu drepturile femeilor în România. În prezent nu avem contracepție de urgență pentru victimele violului decontată sau măcar să fie referite să se ducă să-și cumpere. Dacă ajungem să ducem femeile către a deveni mame cu forța, ne întoarcem fix în comunism, din punctul nostru de vedere. Avem femei care ne sună și ne spun «Am luat eu niște pilule, că la medic mi-au zis că nu îmi pot face avort». Când le întrebi ce au luat nu știu să spună. Probabil că le au de la o vecină. Acolo unde se folosea umerașul acum câțiva ani, acum folosesc pastile de la vecina. Cazuri din astea vedem săptămânal, cu avorturi empirice”, explică Mateescu.

Cât despre programele politice ale candidaților, moașa spune că se aștepta la mai mult, tocmai pentru că mulți dintre acești politicieni sunt reprezentanții unor partide care au resurse pentru documentare, care pot să asculte vocile organizațiilor care lucrează la firul ierbii cu femeile. „Ne așteptam să asculte și vocea reprezentanților a 50 și ceva la sută dintre votanți, că despre asta vorbim, sunt voturile lor și nu ne reprezintă”, continuă Mateescu. 

Asocierea femeilor în programele politice cu calitatea lor de mame nu e întâmplătoare, crede specialista, mai ales în contextul în care în cadrul Ministerului Sănătății există un departament care se numește „Mama și copilul”:

„Ajungi să te întrebi… Cum adică «mama și copilul»? Păi și femeia, fata, mama, femeia gravidă, femeia care nu vrea copil sau toate femeile, în ipostazele lor diferite? Sunt femei care nu-și doresc niciodată un copil. Despre asta e vorba în sănătatea reproducerii. Ei asta nu au înțeles până acum. Ca să asiguri sănătatea reproducerii trebuie să te asiguri că toate femeile au copiii pe care îi doresc, dacă și-i doresc, când și-i doresc. Asta-i tot”.

Elena Lasconi

Candidata a declarat în septembrie 2024 că „Femeia este responsabilă pentru corpul ei, eu nu sunt pentru avort ca și contracepție. Adică avem nevoie și de educație, dar femeia poate să decidă că e vorba de corpul ei. Suntem în 2024, nu în comuna primitivă”.

O lună mai târziu a spus aproape același lucru, subliniind că suntem în 2024 și că femeia este liberă să decidă asupra corpului ei.

„Dacă ar fi să fac un top trei, pe scurt: violența, accesul la sănătate și misoginismul”

Cele mai presante probleme legate de drepturile femeilor, a declarat Elenei Lasconi pentru Scena9, sunt violența, accesul la sănătate și misoginismul. Printre soluții, candidata consideră că ar fi ca România să aibă un președinte femeie, implicarea mai mare a politicienilor în pedepsirea agresorilor, unde a menționat proiectul de lege introdus de USR pentru ca abuzatorii din mediul universitar să fie cercetați și pe baza sesizărilor anonime.

„Chiar zilele trecute discutam cu o colegă care îmi povestea că e sătulă să primească întrebări tehnice legate de job-ul ei de la bărbați, să răspundă, ca două-trei minute mai târziu să audă cum același bărbat întreabă un alt coleg bărbat același lucru doar ca să verifice că ceea ce i-a spus ea e corect”, a declarat candidata la președinție din partea USR.

În programul electoral al Elenei Lasconi, femeile apar mai ales în calitatea lor de mame. La punctul 6 din Program - „Sprijin real pentru mamele care muncesc, pentru femei” -, candidata USR notează că „Femeile trebuie să aibă, în mod real, dreptul de a alege. Să poată alege dacă și când să devină mame, iar atunci când fac asta, societatea să le ajute, nu să le încurce.” 

Măsura propusă e scăderea taxelor pe salariile mamelor care muncesc (de la patru copii în sus, de pildă, „taxele pe salariu să fie ZERO”). Lasconi mai susține accesul femeilor însărcinate la analize gratuite, „sprijinirea femeilor în primele luni de lăuzie”, accesul la contracepție și planificare familială „pentru tinere și pentru femeile cu probleme financiare”, dar și protecție „reală” pentru femeile care sunt victime ale abuzurilor.

Marcel Ciolacu

Premierul României a vorbit în mai multe rânduri despre avort. Cea mai recentă declarație a fost în octombrie 2024, când a răspuns întrebărilor puse de jurnaliștii de la Gen, știri, spunând că avortul ar trebui să reprezinte ultima soluție pentru femei.

Declarația respectivă intră în contradictoriu cu alte dăți în care răspunsul său în legătură cu avortul era unul mult mai ferm. Cea mai recentă este cea din septembrie 2024, în cadrul emisiunii „În opoziție cu Denise Rifai”, când Ciolacu a declarat că este „100% pentru (n.r.: avort), fără discuții”.  

În 2022 a declarat pentru Europa Liberă:

„PSD consideră că avortul trebuie înțeles strict ca un act medical, parte din practica obișnuită a unui medic specialist. Înțeleg pe deplin sensibilitatea anumitor zone conservatoare față de acest subiect, însă trebuie să fim cu toții conștienți că nu poți să obligi o femeie să țină o sarcină pe care nu și-o dorește, cu atât mai mult dacă aceasta este provocată de o dramă precum violul”, a spus Marcel Ciolacu.

Pe lângă asta, a mai adăugat că interzicerea avortului ar duce la practicarea procedurii în mod clandestin, lucru care ar provoca riscuri pentru sănătatea femeilor. 

Un an mai târziu, într-un răspuns pentru Libertatea, Ciolacu amintește de experiența istorică a României cu decretul dat de Nicolae Ceaușescu în 1966:

„Într-o societate liberă și democratică, o femeie trebuie să aibă libertatea de a alege atunci când vine vorba despre sănătatea ei, inclusiv sarcina. Este total greșită abordarea că statul ar putea obliga o femeie să ducă la termen o naștere care e rezultatul unei drame, precum un viol sau un incest, de exemplu”.

„PSD nu va accepta niciodată să se întoarcă la o perioadă în care un stat totalitar își impunea voința asupra femeilor, forțându-le să caute căi nesigure, nesănătoase și care le-au pus viața în pericol prin avorturi clandestine”, susținea la acel moment premierul României.

Cu toate acestea, nu consideră că avortul ar trebui să fie considerat un drept fundamental, înscris în Constituție.

„Integrarea pe piața muncii, violența de gen și accesul redus la servicii de sănătate sunt principalele probleme ale femeilor”

Marcel Ciolacu consideră că cele mai importante probleme ale femeilor din România în acest moment sunt integrarea pe piața muncii, violența de gen și accesul redus la servicii de sănătate.

„Soluția la toate aceste probleme este una singură: statul trebuie să-și ia în serios rolul de actor social. Iar în programul de țară «Calea sigură pentru România», cu care m-am prezentat în fața românilor, am venit cu soluții concrete inclusiv pentru problemele enunțate mai sus”, explică prim-ministrul pentru Scena9.

Calea sigură pentru rezolvarea acestor probleme este dezvoltarea economică, continuă Ciolacu.

Cu toate acestea, în „Proiectul de țară Marcel Ciolacu” nu există nici o mențiune explicită la drepturile femeilor. Singurele dăți în care sunt pomenite subiecte care au legătură cu drepturile femeilor, într-o oarecare măsură, sunt la capitolul „Șanse egale la educație și sănătate pentru toți românii”, unde apar enumerate „reducerea numărului de mame minore sau al elevilor supraponderali”

La capitolul „Demografie”, sunt menționate „stimulente pentru creșterea ocupării femeilor din grupurile dezavantajate”, „susținerea antreprenoriatului feminin” și „programe de atragere a tinerelor către profilul liceal și tehnologic real”.

Nicolae Ciucă

„Este dreptul fiecărei femei de a decide cu privire la corpul său, dar încurajez informarea prealabilă și atunci când este cazul, mă refer aici, mai ales, la mamele tinere, să se solicite sprijin de specialitate”, a declarat Nicolae Ciucă pentru Scena9 referitor la chestiunea avortului.

În rest, Ciucă a mai făcut o singură declarație în emisiunea lui Lucian Mîndruță, potrivit Politica la Minut, unde a spus că el face parte din generația decrețeilor și că nu crede că avortul ar trebui interzis. Jurnaliștii de la Gen, știri au încercat să obțină un răspuns de la el în cadrul unor conferințe de presă, însă politicianul nu a stat de vorbă cu presa.

„Siguranța femeilor, discriminarea femeilor în câmpul muncii, lipsa unui program de sprijin pentru mame”

Siguranța femeilor, discriminarea lor în câmpul muncii și lipsa unui program de sprijin pentru mame sunt cele mai mari probleme legate de drepturile femeilor, în opinia candidatului din partea PNL.

Ca posibile soluții, Ciucă a vorbit despre mai multe măsuri pentru sprijinirea mamelor și a mamelor minore. Politicianul consideră că probleme familiei sunt esențiale pentru binele comun:

„Este nevoie de mai multă susținere pentru elevele sau studentele mame. Acestea trebuie să se încadreze în programele de studii și sesiunile de examinare ale facultăților, chiar dacă se află în concediul de creștere copil. De asemenea, un sprijin concret pentru părinții elevi sau studenți ar fi înființarea unei burse speciale (bursa bebe). O altă măsură bună ar fi facilitarea înscrierii la creșă a copiilor care au cel puțin un părinte elev sau student”.

Generalul (r) Ciucă face referire la femei în Programul său doar în contextul scăderii natalității din România. „Cred în formula tradițională a familiei”, scrie liberalul, și completează că „o creștere a duratei concediilor pentru mame” a fost binevenită, dar insuficientă pentru rezolvarea „problemei scăderii noastre demografice”. 

Mircea Geoană

Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, nu a răspuns întrebărilor Scena9. 

„Eu cred în dreptul femeii de a decide ce face cu viaţa ei… noi suntem în România, nu suntem în America. Noi am trăit în anii… eu sunt decrețel și eu”, a spus Geoană pentru Digi24 în septembrie 2024, deși este născut cu opt ani înainte de decretul semnat de Ceaușescu în 1966. „Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei că cineva, din orice motiv, poate dispune de corpul său şi decizia sa suverană de a face ceea ce doreşte acolo. Sunt foarte progresist aici”, a continuat acesta.

Ulterior, la o conferință de presă din octombrie 2024, întrebat de reporterii Gen, știri și Digi24, candidatul independent a răspuns că: 

„O conversație autentică, care să conducă la o societate mai puțin divizată, trebuie făcută după campanie. Demografic, suntem pe o pantă extrem de periculoasă pentru existența națiunii române. Orice putem face să stimulăm natalitatea (…) trebuie să educăm tinerele fete care rămân însărcinate, să creăm condițiile să nu aleagă să facă avort. Există situații extreme în care avortul e singura soluție, dar trebuie să fie ultima soluție în situații extrem de severe. Dreptul femeilor de a avea cuvântul cu privire la viața lor e normal. E ultima și ultima soluție, din păcate la noi e prima soluția, și acest lucru trebuie combătut și prin educație, sprijin material și social, inclusiv prin încercarea de a respecta mai mult femeile”.

Candidatul independent menționează femeile în Angajamentul său pentru România în relație cu reprezentarea lor politică și economică („Voi promova un rol sporit al femeilor în viața politică și economică a țării. (...) La nivelul Administrației Prezidențiale, politica de egalitate de gen va fi o normalitate”). 

În subcapitolul „Reducerea violenței domestice și stimularea egalității de gen”, Geoană menționează „înăsprirea legislației privind pedepsele pentru agresori”, mecanisme mai bune pentru protecția victimelor, adăposturi „mai sigure”, „educație timpurie pentru combaterea misoginismului” și prevenire a violenței, dar și „promovarea leadership-ului feminin și de susținere a femeilor de succes în diverse domenii”.

George Simion

George Simion nu a răspuns întrebărilor Scena9. 

Liderul partidului AUR a vorbit despre dreptul la avort, în 2022, pentru Europa Liberă:

„Tragediile din acele vremuri au traumatizat generații întregi. Să pui semnul egal între un caz sau altul înseamnă să joci rolul judecătorului suprem și să îți asumi răspunderea pentru viețile unor oameni fără să poți face o evaluare obiectivă. Deci, nu cred într-o formulă radicală, unilaterală și pur administrativă. Decizii cu valoare de lege poate lua, slavă Domnului, numai Parlamentul, și bine ar fi să rămână așa. Ce stă la baza acestor decizii și cum se produce o consultare profundă la nivelul societății asta e o altă discuție. Aici trebuie să clarificăm valorile pe care ni le mai asumăm ca țară și ca popor, trebuie să ne reîntoarcem la biserică și la rolul ei și să ne gândim cu sinceritate dacă ar fi bine să primim soluția în plic și noi doar să o aplicăm”.

În emisiunea lui Denise Rifai, în august 2024, candidatul la prezidențiale a declarat că nu este de acord cu introducerea dreptului la avort în Constituție.

„Altfel, eu consider că este opțiunea fiecărei persoane de a decide. Știți, cum n-am fost lăsați în timpul pandemiei să decidem dacă ne vaccinăm sau nu, ne era suspendat contractul de muncă sau eram obligați să ne să ne vaccinăm. De aceea, las la latitudinea fiecăruia. Sigur că este o traumă prin care femeile trec în momentul avortului, și mi-aș dori să li se ofere consiliere psihologică și sprijin material în caz că doresc să păstreze acel copil și să nu fie sub presiunea unui bărbat care poate fi agresor, de exemplu, sau a unei familii care le de afară din casă dacă află că sunt însărcinate”.

În Planul Simion pentru România nu există nici o referire la femei sau drepturile lor.

Kelemen Hunor

Candidatul din partea UDMR a declarat că „avortul este un drept pentru orice femeie. Nici nu punem problema într-un program de guvernare, că nu vrem să restricționăm dreptul. Contra (n.r. „Pro sau contra căsătoriilor între persoanele de același sex”). Aici, căsătoria este între bărbat și femeie, așa cum prevede legislația românească. Sunt pentru a păstra această formulă și nu trebuie schimbat nimic din acest punct de vedere”.

Și pentru Kelemen Hunor femeile există în primul rând sub forma lor de mameProgramul de bun simț al candidatului UDMR începe cu „Sprijinim mamele și copii. Reducerea contribuției la asigurările de sănătate ar trebui să crească proporțional cu numărul de copii asumați” (astfel, o mamă cu trei copii ar trebui să plătească doar 5% în loc de 10% la CSAS) și „muncă flexibilă pentru mamele tinere”.

Cristian Terheș

Cristian Terheș, candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român, nu a răspuns întrebărilor Scena9.

„Nu poți accepta, sănătos la cap fiind, să susții că există un drept fundamental la avort. E ca și cum ai spune că poți introduce în constituție dreptul la a lua viața cuiva (...) Am văzut mii de cazuri, e un moment intim și cu ramificații pentru tot restul vieții, e important să vii în sprijinul acestor persoane ca societate", a declarat Cristian Terheș pentru Evenimentul Zilei, în 2022.

„Eu vreau în România ca o femeie și nu un bărbat, că ăla nu poate naște - ca să clarificăm termenii, o femeie însărcinată și viitoare mamă să nu ajungă la punctul unde să spună că din cauza situației economice în care se găsește nu poate să aibă altă alegere decât să facă avort”, a spus, doi ani mai târziu, pentru Gen, știri.

Terheș nu are un program de candidat la cea mai importantă funcție din stat.

Ana Birchall

Ana Birchall nu a răspuns întrebărilor Scena9.

„E dreptul fiecărei femei să decidă”, a declarat Ana Birchall pentru Gen, știri.

Pe pagina anapresedinte.ro nu există nicio referire la femei sau la drepturile lor.

Ludovic Orban

Ludovic Orban nu a răspuns întrebărilor Sceeena9. 

„În măsura în care se poate evita, evident că nu susțin ideea avortului, dar pot fi situații din punct de vedere medical în care să fie necesară o astfel de intervenție”, a declarat fostul premier pentru Gen, știri.

Orban nu pare să aibă nici măcar site de candidat, cu atât mai puțin un program politic. 


În tot acest context, organizațiile pentru drepturile femeilor din România sunt cele care au cel mai mult de tras. Dacă până de curând luptau pentru menținerea drepturilor pe care femeile le câștigaseră, acum se confruntă cu o regresie a acestora. Cu toate că peisajul arată destul de gri, unii pași mici reușesc să le mai dea speranță. 

Mai multe ONG-uri, printre care Asociația Moașelor Independente, Tineri pentru Tineri, Secs, Sexul vs. Barza sunt parte acum dintr-un grup de lucru din cadrul Ministerului Sănătății care își propune să aducă îmbunătățiri în ceea ce privește contracepția gratuită, monitorizarea accesului la avort și propunerea unui opțional de educație sexuală în școli. Prima întâlnire a avut loc în 29 octombrie.

„Problema este că aruncatul responsabilității peste gard a devenit un sport național și este foarte îngrijorător că este atât de des întâlnit la cei care iau decizii pentru corpurile femeilor. Să pui responsabilitatea pe ele, în timp ce tu nu asiguri programe și politici care să le respecte drepturile, de aceea ne bucurăm că am fost în acest grup și acum pare că e o rază de speranță. E târziu, dar momentan e suficient”, conchide Irina Mateescu de la Asociația Moașelor Independente.

30 octombrie 2024, Publicat în Lumea noastră / Educație /

Text de

  • Andra MureșanAndra Mureșan

    Super anxioasă în plan personal, deloc anxioasă când e pe teren. Jurnalistă obsedată de dragoste, trenduri și subiecte sociale. Îi poți scrie aici andra.mureșan@scena9.ro.

  • Luiza VasiliuLuiza Vasiliu

    Jurnalistă freelancer. A învățat bazele meseriei la Dilema veche, iar în 2016 a co-fondat Scena9. Între timp, a publicat pe Casa Jurnalistului o serie de investigații despre chirurgul Gheorghe Burnei. Seria a fost finalistă la European Science Writer of The Year Award. A scris despre astrofizicieni care cercetează găuri negre, un disident care a dat foc comunismului, o profesoară pedepsită pentru că le-a recomandat elevilor să vadă un film despre Verlaine și Rimbaud. Recent, a coordonat Catedra de Abuz, un proiect de jurnalism despre abuzul și hărțuirea din școlile și universitățile de la noi. 

Fotografii de

  • Ioan StoleruIoan Stoleru

    Cînd nu sînt pe munte, mai scriu chestii. Uneori pozez. Fost profesor asociat la jurnalism la Iași. Curator de meme pe social media. Scriu cu î din i în timpul liber.

    Mai multe despre, aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK