Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 9-15 iulie

De Scena9

Publicat pe 9 iulie 2018

Am rămas fără cap la DNA și fără Rusia la Mondial, plouă mult și viața culturală pare că întră, încet-încet, în vacanță. Cu toate astea, la cinema ne-așteaptă Chipuri, locuri, cel mai frumos documentar pe care l-am văzut în ultimii ani, Procesul, cel mai proaspăt documentar românesc, „un comentariu exasperat asupra imposibilității stabilirii adevărului” (zice Filip Standavid) și o privire asupra sistemului de justiție din România. Mai avem seri de poezie, un concert pe terasa MNAC și unul dintre cele mai tari festivaluri de jazz din partea asta de lume. După cum urmează:

Unul dintre cele mai tari festivaluri de jazz, de la Luiza

Gărâna Jazz Festival 2018, de joi, 12 iulie, până duminică, 15 iulie

Anul ăsta nu ajung la Gărâna și un sfert din inima mea a decis că se urcă în trenul de Reșița și merge singură până în Poiana Lupului, unde o să-și pună cortul sub un brad și-o să pulseze fericită la absolut fiecare concert din festival. Pentru că-i și una dintre cele mai bune ediții, care adună o armată de muzicieni extraordinari din toate colțurile lumii, de la Youn Sun Nah & Ulf Wakenius (Coreea, Suedia) și Avishai Cohen’s Big Vicious (Israel) până la Roberto Fonseca Trio (Cuba) și RYMDEN - Bugge Wesseltoft, Magnus Öström, Dan Berglund (Norvegia, Suedia). I-am zis Bine, ok, du-te, dar ia-mi un papanaș din deal și fă o baie în lac și pentru mine. A zis că da.

Youn Sun Nah & Ulf Wakenius - „Frevo”

O seară cu poezie, de la Vlad

Claudiu Komartin la Intersecțiile de miercuri, Rezidența BRD Scena9, miercuri, 11 iulie, ora 19.30

Ultima întâlnire din acest sezon al Intersecțiilor se va petrece în grădina Rezidenței, acolo de unde orașul pare ceva mai suportabil. Având în vedere că va fi vorba despre poezie, iar Claudiu Komartin - poet, editor de poezie, activist pentru poezie - va pune la bătaie cuvinte atent selecționate, Bucureștiul s-ar putea să se îmblânzească de-a binelea miercuri seară.

„Nimic din ceea ce e omenesc nu e străin poeziei, cu această condiţie unică: tot ce înregistrează poetul să treacă prin complicatul alambic al sensibilităţii şi al privirii lui unice, în stare să transforme aceste date ale imediatului în forme cu totul neaşteptate, din care să înflorească libertatea de spirit şi adevărul”, spune poetul. Claudiu Komartin se ocupă de Casa de Editură Max Blecher și, între altele, organizează un club de lectură la Tramvaiul 26.

Vreau să te cred când spui

că va veni cineva
cu un zâmbet perfect
şi cu gesturi definitive
o insectă cu suflet de doică
să mă ducă spre ziua de mâine
cum duci un cal dărâmat de tristeţe
seara către abator

(Claudiu Komartin)

Jurnalism live, pe scenă, de la Andra

DoR Live: Antrenament pentru schimbare, Teatrul Național București, marți, 10 iulie, ora 19:30

Dacă ați mai fost la DoR Live, spectacolele prin care Decât o Revistă își fac o extensie pe scenă, aveți o oarecare idee la ce să vă așteptați. Dar dacă n-ați fost, vă recomand să nu mai stați pe gânduri, fiindcă nu seamănă cu nimic - nici din spectacolele cu care suntem obișnuiți, nici din ce fac publicațiile din Ro. O combinație de jurnalism & arte performative, care stârnește curiozități, îți dă idei noi pentru lucrurile de care te lovești în mod obișnuit, și o doză nouă de chef să nu renunți. Sunt convinsă că ediția de mâine va veni cu mai multe doze de chef din ăsta, fiindcă tema e tocmai schimbarea. Nu aia abstractă, pe care s-o așteptăm în contemplare frustrată, ci o sumă de mici schimbări, făcute pe cont propriu de oameni ca noi toți. O să-i vedeți pe scenă, printre mulți alții, pe activista Elena Calistru, pe fondatoarele Dăruiește Viață și pe puștii minunați din trupa de teatru Playhood. Biletele se găsesc aici.

 

Când liderul partidului de guvernământ îi numește „șobolani" pe toți cei pe care îi disprețuiește, iei eticheta și te mândrești cu ea. „Șobolani" suntem și noi, toți cei din presa independentă, mai mică sau mai mare, mai în miezul lucrurilor sau mai în spațiul de context, mai câine de pază sau ghid în lumi complicate. Această ilustrație de @sorinavazelina face parte dintr-o serie care ilustrează un #show despre oameni curajoși, care insistă să construiască altfel în România. DoR Live: Antrenament pentru schimbare se va întâmpla în Sala Mare a Teatrului Național din #Bucureşti, pe 10 iulie. Sperăm să vă vedem acolo. Bilete găsiți pe eventbook.ro #dorlive #tnb #schimbare

O postare distribuită de DoR (Decât o Revistă) (@decatorevista) pe

Un concert pe terasa de la MNAC, de la Diana

N o c t u r n a #4 │ieșim pe palat, concert Fierbințeanu, MNAC, sâmbătă, 14 iulie, ora 20.30

Pe măsură ce Catedrala Neamului se înalță cu viteză divină (și cu mulți zilieri), petrecerile din vecini, de la Muzeul Național de Artă Contemporană, au devenit mici forme de protest. Sau așa le văd eu. Duminică seara a fost acolo ceva petrecere electro, iar muzica învăluia tot spațiul ocupat de aceste clădiri ultra-masive, simboluri ale puterii. Auzeam beat-urile din stradă și mi-am zis că la viitoarea petrecere de la MNAC merg sigur. Ei, următoarea e chiar sâmbăta asta. E un concert al duo-ului art-pop Fierbințeanu: Gabriela Fierbințeanu la voce și Cristian Fierbințeanu la computer, bass și voce. Dacă vreți să vedeți ce experimente sonore fac cei doi, puteți să îi ascultați aici: soundcloud.com/fierbinteanu. Iar sâmbătă seara, pe terasa MNAC, vedem cum „soarele apune peste blocuri, catedrale și palate” (<= din descrierea eventului).

Fierbinteanu - „Corporate America”

Foto cover: Cerul înstelat la Gărâna, de Andrei Becheru

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK