Pe de-o parte, pare că se închide lumea peste noi. Pe de altă parte, viața culturală se străduiește să rămână vie și palpitantă, ca să ne mai deschidă câteva uși ale percepției. Luni seară vine Judith Hill la Jazz Nouveau, sâmbătă e Noaptea Caselor (mergeți musai la Casa Jurnalistului și Colivia), între timp e și Unfinished. Pe lângă toate astea, am cules câteva chestii de făcut în ultima săptămână din septembrie (da, iar trece timpul). După cum urmează:
Un scriitor extraordinar, de la Luiza
Éric Vuillard - Premiul Goncourt - la București, Librăria Humanitas Cișmigiu, vineri, 28 septembrie, de la ora 19.00 (și la Iași, luni, 1 octombrie, de la 18.30, în sala Ferdinand a Universității Cuza, în avanpremiera FILIT)
Éric Vuillard e cea mai extraordinară descoperire literară pe care am făcut-o anul ăsta, motiv pentru care mă bucur teribil că vine în România pentru câteva întâlniri cu citiorii. Vuillard a luat anul trecut prestigiosul premiu Goncourt pentru Ordinea de zi, o carte poetică și tulburătoare despre ascensiunea nazismului. Am mai citit între timp nuvelele sale despre spectacolul Vestului sălbatic (primul reality show uriaș din lume) și creatorul lui, Buffalo Bill, și despre dezastrele&orgoliile primul război mondial. Sper ca până la lansarea de vineri să mai citesc și cărțile despre Căderea Bastiliei și Congo. Vuillard e un scriitor abil și provocator, și un partener de dialog erudit și atent la tot ce se întâmplă în lume. Nu ratați întâlnirea cu el, e o ocazie rară.
Mihai Iovănel a scris despre Ordinea de zi, iar eu am făcut un interviu telefonic cu Vuillard la început de vară. Urmează să ne întâlnim față-n față săptămâna asta, pentru a doua parte a dialogului.
O întâlnire cu minunata familie Solomon, de la Vlad
Ada & Alexandru Solomon la Intersecții, Rezidența BRD Scena9, București, miercuri, 26 septembrie, ora 19.30
În formatul inaugurat săptămâna trecută cu Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, scriitoarea Ana-Maria Sandu îi are ca invitați miercurea asta pe producătoarea de film Ada Solomon și pe regizorul de documentare Alexandru Solomon, un cuplu foarte activ în cinematografia românească. Cel mai recent film la care au lucrat împreună, Ouăle lui Tarzan, e pe lista lungă de propuneri, alături de Țara moartă a lui Radu Jude, la European Film Awards.
Un festival de știință, de la Ionuț
Bucharest Science Festival, București, de miercuri, 26 septembrie, până duminică, 30 septembrie
Ediţia BSF de anul ăsta se anunţă a fi una cu adevărat intensă & plină de chestii faine: ateliere de chimie și robotică pentru copii şi adulţi, tururi în muzee, cinema în 360 de grade, plus conferinţe la care sunt invitaţi oameni de ştiinţă din ţară şi din străinătate - fizicieni de top, precum Steven Goldfarb și Paul McNamara, care vorbesc despre materia întunecată și antimateria, știința undelor gravitaționale şi alte nebunii. Ca să nu mai zic că au loc şi dezbateri despre fake news în epoca digitală, legea vaccinării, inteligența artificială, homeopatie, nutriție, Darwin & revoluţia gândirii biologice. Toate evenimentele sunt cu intrare liberă, dar unele necesită înscriere.
Partidul Boschetarilor & o sâmbătă lejeră, de la Andra
Lansare BD Partidul Boschetarilor, Londophone, București, joi, 27 septembrie, de la ora 14
Proiectul ăsta aduce laolaltă câțiva dintre oamenii pe care îi apreciez cel mai tare: cei care țin pe picioare Asociația CARUSEL, cu programele ei pentru oameni vulnerabili și neglijați, persoane fără adăpost, consumatori de droguri și lucrătoare sexuale, și ilustratoarea Sorina Vazelina, una dintre cele mai creative minți pe care le știu (o găsiți și pe Scena9). Banda asta desenată care se va lansa joi e expresia vizuală a muncii de teren pe care o fac, discret și necesar, cei de la Carusel, și, foarte important, un pretext de discuții despre ce se întâmplă când pe lângă sărăcie, boală, dependență și stigmă, se adaugă lipsa unor politici publice și o instigare la ură transmisă sincron pe milioane de ecrane.
Sâmbăta lejeră / Zece mini-concerte, Apollo 111 Teatrul, sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 20
A fost odată ca niciodată o vreme în care arta și artiștii duduiau de speranță la București - se lansau statement-uri, se deschideau spații, se lucra și se discuta prin toate cotloanele, de cele mai multe ori cu bugete modeste sau de-a dreptul absente. În perioada asta, de la începutul și mijlocul anilor 2000, s-a întâmplat și Miercurea Lejeră, un program deschis la Centrul Național al Dansului oricui avea o idee de sharuit cu alții - performance, improvizație, dialog artistic etc. Miza Sâmbetei Lejere e să reia cumva spiritul acelui atelier / laborator cât se poate de democratic, în jurul căruia se strânsese o comunitate pe bune. În urma unui call pentru idei de explorări sonore, a ieșit programul ăsta de 10 mini-concerte vii, libere și riscante, un antidot numai bun pentru toate artele cu rețetă și plasă de siguranță.
Două concerte, cu sex și sexualitate, de la Ioana
Sex Pula Pistol la Casa Jurnalistului, București, sâmbătă, 29 septembrie, de la 23 la 00
Cine este SEX PULA PISTOL? NIMENI NU ȘTIE! (În afară de unul dintre colegii mei de redacție, nu spui cine, persoană importantă.) SPP (sau Casa de Pariuri pe facebook, ca să nu ia zucc pentru obscenități) este UN PROIECT MUZICAL cu CĂPITANUL PERLĂ la aparat. Noaptea Caselor e o noapte în care te plimbi prin case și Casa Jurnalistului e o casă unde locuiesc jurnaliști. Ce nu înțelegi? În fine, să nu vii la concert dacă vrei să afli cine e SPP, pentru că NU O SĂ-ȚI MEARGĂ. (Am încercat eu și n-a mers – ca să nu fii tu nevoit să încerci. A, stai, aia e altă revistă.) Intrare LIBERĂ!
Împreună pentru egalitate, demnitate și familie, București, Apollo111, joi, 27 septembrie, de la 19.30
Dacă trăiești cu impresia că e un nonsens să spui că ești creștin și pro-LGBT, te înșeli. Nu, creștinii nu sunt toți Coaliția pentru Familie sau Kim Davis. Ca să te convingi, hai joi seara la Apollo111, unde membrii unei congregații din SUA vin să cânte în semn de susținere pentru toți românii LGBT - care se confruntă cu spectrul sumbru al unui referendum în care le e chestionat un drept. Nu sunt religioasă și nici după gospel nu pot să spun că mă omor, însă gestul mi se pare emoționant și generos. Așa că hai să cântăm :)
Beat-uri latine, de la Diana
Cabinet: Matias Aguayo, Control, sâmbătă, 29 septembrie, de la 23:00
Pentru sâmbătă am o singură recomandare: Matias Aguayo. Am mers la concertele lui aproape de fiecare dată când a fost în România și pot să zic fără urmă de ezitare că este unul dintre cei mai creativi producători de muzică electronică. Combină muzica house cu experimente vocale, beat-uri latine, bucăți muzicale de pe viniluri din anii ‘60. Aguayo și-a creat propria casă de producție, Cómeme, care are și un radio (Radio Cómeme), iar prin anii 2000, a organizat niște petreceri de stradă legendare, numite BumBumBox, în Buenos Aires. „Dacă vrei să înțelegi rapid cum sunt impuse legea și ordinea într-o țară și cum încearcă autoritățile să controleze spațiile publice organizează o petrecere spontană pe stradă și vezi care e reacția lor”, a spus într-un interviu pentru The Guardian Aguayo.