Înainte să-nceapă la Sibiu FITS, cel mai mare festival interanțional de teatru din România, Scena9, împreună cu BRD, au invitat 9 ilustratori români să reinventeze afișul de teatru. Fiindcă majoritatea afișelor ni se par un pic prăfuite, am vrut să vedem cum ar putea arăta cel mai vechi mijloc de chemat lumea în jurul scenei, dacă artiștii i-ar da un boost. Am făcut toate astea, „Din dragoste pentru teatru” - campania-experiment prin care vă invităm să dați mai departe afișele celor 9 ilustratori. Fie că le dați share, că vi le puneți cover sau wallpaper, fie că le printați sau vi le puneți pe tricou, orice mic gest este o mare declaraţie de dragoste pentru teatru.
I-am invitat pe toți cei 9 ilustratori să ne spună pe scurt povestea afișului pe care l-au creat, dar și povestea lor personală cu teatrul. Continuăm cu Alexandru Lazăr, al cărui afiș îl puteți găsi în galeria de mai jos, disponibil la download în format hi-res, în format numai bun de pus wallpaper pe desktop / telefon sau cover de Facebook.
Cum îți amintești prima experiență pe care ai avut-o vreodată legată de teatru?
Prima amintire legată de teatru e ceva foarte blurat, de când eram, cred, în grupa mare la grădiniță. Îmi aduc aminte anticamera de la Teatrul Țăndărică și sala cufundată în beznă cu ceva „important” desfășurându-se la 2-3 metri distanță, pe o podea înaltă, mai înaltă ca mine...
Care e lucrul care îți place/te emoționează cel mai mult când mergi la teatru?
Un lucru care mă surprinde la mine - o persoană mai curând reticentă la efuziuni sociale - este că, aproape de fiecare dată când merg la teatru, mă scoate din așteptările negative și mă pune în poveste într-un timp record; cel puțin dintre artele care presupun narațiune, desfășurare.
Nu exagerez deloc atunci când zic că nu mă pricep, dar sunt atât de furat de trăirea actorilor, încât, spre deosebire de film, niciodată nu îmi vine să zic că am văzut o piesă proastă. Și poate și de-asta nu o să ajung să mă pricep vreodată.
Povestește-ne pe scurt cum a apărut posterul pentru campania „Din dragoste de teatru” – din ce ți-ai luat inspirația și cum ai rezonat la tema pe care ai avut-o de ilustrat.
Am căutat să parafrazez în același timp și piesa și afisul standard de Hamlet. Adică să mă uit mai dintr-o parte la una dintre cele mai jucate piese din lume, fără teama că, dacă încep cu sfârșitul, mă paște un mare spoiler, povestea în sine nemaiavând nevoie de prezentare.