Frig, domle, frig. Dar dacă am ieșit 90 000 de oameni în toată țara, sigur o să mai nimerim și pe la niște evenimente culturale săptămâna asta.
Concert Erik Friedlander’s Oscalypso, luni, 30 ianuarie, ora 20.00, Club Control
Erik Friedlander e un veteran al scenei new yorkeze, colaborator apropiat al unor indivizi reacționari dpdv muzical, cum ar fi Mike Patton, Laurie Anderson sau John Zorn.
Proiectul Oscalypso, pe care Friedlander îl va prezenta în seria de concerte Jazz Nouveau din Control, este dedicat contrabasistului și violoncelistului Oscar Pettiford, unul dintre pionierii bebop-ului.
Friedlander vine la București cu saxofonistul Michael Blake, basistul Trevor Dunn și bateristul Michael Sarin.
Conferință „Chihlimbar și rahatlocum: călătorii prin Imperiul Otoman (sec. 18-19)”, marți, 31 ianuarie, ora. 17.00, New Europe College
Conferinţa e susținută de Constanța Vintilă-Ghițulescu, „Principal Investigator al proiectului de cercetare LuxFass găzduit de Colegiul Noua Europă” și, pe scurt, unul dintre cei mai vii și plini de umor cercetători din România.
„Mergând pe urmele unui fecior de negustor din mahalaua Biserica cu Sfinţi, Bucureşti, am descoperit un chip cu totul necunoscut al societăţii româneşti dintr-o epocă a sfârşiturilor şi începuturilor în toate. Printre bogaci, simiţi, chihlimbar, şaluri de India, rahatlocumuri, bibiluri, nărămzi, roşcove, ceasornice de aur, colivii cu canari, caraghioslâcuri, meterhanele, dragoni, iubiri şi amoruri platonice, boieri şi domniţe, beizadele şi paşale, negustori şi calfe, greci şi turci, bulgari şi români, armeni şi ruşi, vom călători către Alexandria (Imperiul Otoman), trecând prin Olteniţa, Brăila, Silistra, poposind o vreme la Ţarigrad”.
Conferința are loc în cadrul proiectului ERC: Luxury, Fashion and Social Status in Early Modern South-Eastern Europe.
Animation Project Pitching 2017, miercuri, 1 februarie, ora 10.00, CINETic
Masterul de Animație UNATC invită publicul larg și mai puțin larg la prima prezentare a proiectelor de film de animație pentru 2017: concept regizoral, concept grafic, stadiu de lucuru și necesități de producție (Project Bible & Production Bible).
Prezentarea va avea loc în fața unui public avizat format din autori, producători și organizatori din industrie, studenți și profesori, în sala multifuncționala de la parterul centrului de cercetare CINETic.
Vor fi prezentate 8 proiecte de film de animație de scurt metraj studențești cu diverse tehnici și stiluri grafice.
Se caută posibili colaboratori pentru: Producție, Sound-Design, Animație 2D-3D, Scenografie, Actorie. Posibile relații stabile de lungă durată.
Lansare „50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, miercuri, 2 februarie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Cine, în aceste timpuri complicate, n-ar vrea să citească ce i-a scris Mozart lui Constanze sau Kafka lui Felice sau F. Scott Fitzgerald Zeldei sau Napoleon Joséphinei sau Frida lui Diego? Spuneți, cine?
Intrarea e liberă, dar cu rezervare.
Expoziție foto Ioana Moldovan / Nepal. Cu viață, joi, 2 februarie, ora 19.00, librăria Anthony Frost Enghlish Bookshop
În aprile 2015, Nepalul a fost zguduit de un cutremur de magnitudine 7,8 pe scara Richter. 500.000 de case au fost distruse, majoritatea în zonele rurale ale țării. În mai 2015, un al doilea cutremur a lovit Nepalul, ridicând numărul morților la 8.553. A fost cel mai mare dezastru natural din istoria acestei țări.
La aproape doi ani, fotojurnalista Ioana Moldovan a fost în zonele cel mai puternic afectate. La prima vedere, eforturile de reconstrucție se mișcă într-un ritm dezamăgitor. Cu un ajutor aproape inexistent din partea guvernului, oamenii au fost lăsați, practic, să se descurce singuri.
Când greutățile vieții au, însă, un decor ca cel cu care a fost înzestrat Nepalul, acestea par să-și piardă din apăsare. Frumusețea aproape inegalabilă a naturii, dar și bunătatea oamenilor, reușesc cumva să compenseze neajunsurile. Nepalul este un loc unde fericirea are altă definiție, unde în ochii unui copil care merge două ore până la școală pe o cărare de munte se citește bucuria de a fi ajuns în loc de oboseala drumului.
Nepalul se ghidează după alte reguli. Expoziția foto „Nepal. Cu viață.” e o poveste despre speranță.
Lansare&expoziție Gărâna Jazz Festival 20, joi, 2 februarie, ora 19.00, Mobius Gallery
Extraordinarul festival internațional de jazz de la Gărâna a împlinit 20 de ani. Doi frați și masinile lor de oprit timpul pe film au petrecut 7 zile la Gărâna pentru a documenta a 20-a ediție a festivalului.
Cei doi fotografi, Horațiu și Mihai Șovăială, au interpretat tema festivalului pornind de la un studiu al fotografiei vernaculare și al fotografiei documentare a anilor 60-70. O selecție subiectivă a fotografiilor va fi prezentată alături de proiectul editorial în cadrul expoziției organizate la Galeria Mobius din București în perioada 2-22 Februarie 2017.
Tipar: Fabrik; Tiraj: 500 de exemplare
Muzeul [In]Vizibil. Șantier de explorări #1, de vineri, 3 februarie, până duminică, 5 februarie, Muzeul Țăranului Român
Vrei să afli cum se imaginează un muzeu?
La 27 de ani de la reînființarea sa, care se întâmpla pe 5 februarie 1990, Muzeul Țăranului Român continuă, chiar și în condiții de șantier, seria explorărilor muzeale și a deschiderii către un public din ce în ce mai curios în privința mecanismelor interioare, de obicei ascunse, ale Muzeului.
MȚR începe seria Șantierelor de explorări: exerciții de memorie, imaginație și creativitate. Va fi reactivată, astfel, memoria clădirii neoromânești de la Șosea, vizitând-o printre schele și bormașini, căutând în depozite obiectele recent retrase din expunerea permanentă și explorând una dintre cele mai importante arhive de imagine din țară.
Copiii vor inventa muzee noi la Atelierele de Creativitate. Vineri seara se lansează numărul 21 al revistei de antropologie Martor, iar duminică seara cele trei zile aniversare se încheie cu muzică și dans, pe ritmuri de taraf.
Curs de creative writing cu Andrei Dósa și Radu Nițescu, sâmbătă, 4 februarie, ora 13.00, Tramvaiul 26
Andrei și Radu sunt doi dintre cei mai importanți tineri poeți contemporani. Dacă veți să învățați cum să vă descurcați cu rimele albe și metaforele negre, dați buzna.
Cursul va avea: 10 întâlniri (1/săptămână)
Ora întâlnirii: va fi stabilită de participanţi, împreună cu scriitorii
Număr cursanţi: 7-10
Vârsta: +14 ani
Cost: 500 lei (pot fi plătiţi în trei rate)
350 lei – reducere elevi şi studenţi
Contact: matei_catalina@yahoo.com
Termenul limită pentru înscrieri: finele lui ianuarie
La final, cele mai bune lucrări scrise în cadrul atelierului vor fi prezentate în cadrul unei lecturi la Tramvaiul 26.
Bogdan Simion prezintă: Muzica din România | 1903-2016, sâmbătă, 4 februarie, ora. 22.00, Manasia Hub
Mergeți să vă căliți urechile cu muzici din Romania (nu neapărat românești, dar neapărat înregistrate în Romania) din perioada 1903-2016. Listă curatoriată de Simion Bogdan-Mihai.
Concert Deliric x Silent Strike, sâmbătă, 4 februarie, ora 22.00, Arenele Romane
Provin din underground, dar au fost influențați de genuri muzicale complet diferite. Unul din ei e rapper, celălalt produce muzică electronică. Anul trecut, în vară, au lansat primul lor album împreună: DELIRIC X SILENT STRIKE.
Pe 4 februarie 2017, la Arenele Romane, Deliric și Silent Strike vor susține concertul de lansare a albumului. Pentru ascultătorii din București, aceasta va fi prima ocazie de a-i vedea împreună live. Pe scenă li se vor alătura fetele de la Muse Quartet (le știți de la protestele Roșia Montană).
Am scris aici despre clipul pentru piesa „Mâine”.
Înconjurăm Lacul Morii, duminică, 5 februarie, ora 12.00, metrou Petrache Poenariu
Duminică la prânz, geograful Andrei Ionel plimbă oamenii în jurul Lacului Morii.
Construit în 1986 prin îndiguirea luncii Dâmboviţei în zona Crângaşi, Lacul Morii face parte din sistemul capitalei de protecţie împotriva inundaţiilor, iar amenajările de agrement sunt în stare de ruină.
Distanţa parcursă: 10 km. Ora sosirii la McDonalds Virtuţii: estimativ 16:00. Numai bine - la 17.00 probabil că-ncepe marșul împotriva ougeurilor penale.
Turul pietonal durează 3-4 ore şi este gratuit. Evenimentul face parte dintr-o campanie personală de strângere de fonduri pentru tipărirea cărţii Arhiva de Geografie – Volumul 2 (dedicată Bulgariei şi Serbiei).
Fotografie main: Ioana Moldovan