2018 a adus schimbări importante de taxe privind veniturile contribuabililor. Cea mai contestată dintre ele - introdusă toamna trecută - a fost transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și, implicit, creșterea contribuțiilor la sănătate și pensii pentru veniturile extra-salariale. Această măsură - care afectează considerabil sectorul independent - a scos oameni în stradă la sfârșitul anului trecut, iar infamul formular 600 i-a băgat în ceață pe oamenii cu venituri independente și-a pus paie pe foc. În urma valului de nemulțumiri & confuzie, Codul Fiscal a fost modificat din nou pe 23 martie și, cel puțin anul acesta, pentru ultima oară.
Declarația 600 a dispărut și-a apărut „Declarația unică” sau 212 - un formular supererou care comprimă șapte declarații anterioare. Pe lângă asta, relația omului cu ANAF-ul s-a mai despovărat - dacă primele modificări îl aruncau într-un sistem dubios cu declarații estimative și plăți trimestriale care l-ar fi îngreunat birocratic și l-ar fi obligat la know-how fiscal, acum lucrurile par mai simple. În plus, au apărut și câteva facilități fiscale pentru oamenii cu venituri independente - una dintre ele permite în continuare, în anumite cazuri, reținerea la sursă a contribuțiilor sociale.
În rest, sistemul rămâne la fel: pe scurt, dacă oamenii câștigă anual, din activități independente, sub un anumit prag, nu sunt obligați să plătească contribuțiile la pensie și sănătate, dar rămân neasigurați - în acest caz, pot să se asigure voluntar. Dacă depășesc pragul, atunci sunt nevoiți să plătească cele două contribuții sociale. Pensionarii și salariații cu drepturi de autor nu sunt obligați să plătească contribuțiile și există scutiri de la plata pensiei pentru câteva categorii de venituri independente.
Anul trecut, jurnalista Iulia Popovici, cunoscută pentru expertize și diagnoze culturale (inclusiv privind regimul fiscal al lucrătorilor culturali), a explicat într-un infografic ce urmau să înfrunte, după primele modificări, lucrătorii independenți (care nu realizează activități agricole) - jurnaliști, traducători, actori, regizori, scenografi. A fost pe fază și acum și a adunat ce s-a schimbat într-un alt infografic făcut de Sorina Vazelina. Citiți ambele analize pentru o imagine de ansamblu. (Ionuț Dulămiță)