Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 3-9 septembrie

De Scena9

Publicat pe 3 septembrie 2018

Concertul lui Asaf Avidan, Bucharest International Dance Film Festival 2018 și expoziția lui Șerban Savu sunt doar câteva dintre evenimentele pe care vi le recomandăm săptămâna asta.  

Un Asaf Avidan de rupt inima, de la Luiza

Asaf Avidan la Balkanik, la Gara Regală Băneasa, duminică, 9 septembrie, de la 21.30 

Vocea lui Asaf Avidan e una dintre puține apărute în ultimii ani (și când zic ultimii, mă refer cel puțin de la 2008 încoace, de când israelianul a scos primul album cu The Mojos) care are o personalitate puternică (soră vitregă cu a lui Amy Winehouse) și o grămadă de povești de spus. L-am văzut pe Avidan acum patru ani, la un festival la Mogoșoaia, și m-a scos complet din papuci cu un one man show de muzician-povestitor, în care a trecut prin istoria lui sentimentală la microfon, în fața a câteva mii de oameni, cu plăcerea antrenată a unui hipnotizator de mulțimi. La Balkanik vine cu cel mai nou album al lui, The Study of Falling. Pregătiți-vă de blânde leșinuri:

Tinere speranțe și blocuri vechi, de la Ioana

Showcase of Young Talent 3, București, Rezidența BRD Scena9 și POINT, de vineri, 7 septembrie, la ora 18, până duminică, 9 septembrie

Showcase of Young Talent, sau SYT, mai pe scurt, e cel mai cool sfârșit de vacanță și e și fratele de la București al Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Pentru că s-a făcut (și mai) mare, anul ăsta SYT aduce la București 100 (o sută) de artiști *foarte* tineri. O să lucreze cu patru artiști doar tineri – curatorul Eugen Rădescu pe arte vizuale și mixed media, fotograful Mihai pe foto, regizorii Nicolae Constantin Tănase și Bobi Pricop pe scurtmetraje, respectiv teatru. Cei patru au selectat pentru ediția de anul ăsta 12 scurtmetraje, 3 spectacole de teatru tânăr, 15 fotografi și 16 artiști vizuali. Reminder: toți au între 14 și 19 ani și sunt din toată țara, de la Arad la Călărași la Botoșani și retur.

Bloc. Unblock - Serile de conferințe, București, MATER, vineri, 7 septembrie, de la 18.30 la 19.30

Începe o serie de conferințe care sună tare bine – despre locuire și viață la bloc – într-un spațiu super special din București – ex-spațiu industrial convertit – adică la MATER. Vinerea asta vorbește arhitectul Cristi Borcan, de la Studio Basar, despre cum participăm toți la construirea spațiului public, în cadrul „Școlii de Oraș”, un proiect de educație aplicată. A avut deja două ediții în anii precedenți și își propune să continue pe termen lung.  E dedicat studenților la arhitectură, urbanism, sociologie, antropologie și peisagistică, care lucrează împreună, pe situații reale din teren, la metode alternative de producere și gestionare a spațiului public. Sună complicat, ar ăsta e fix motivul pentru care n-o să ratez conferința de vineri :)

O expoziție de neratat, de la Andra

Vernisajul expoziției Șerban Savu - „Ziua tuturor sfinților”, White Cuib, Cluj Napoca, vineri, 7 septembrie, ora 19

După ce petreci un timp în picturile lui Șerban Savu, vezi cu totul altfel realitatea în care trăim înfășurați: curțile din spatele blocurilor devin o poezie, scene din cele mai banale din orașele ponosite (un șantier, un joc de table, o hală industrială abandonată) se transformă în declanșatoare emoționale. Din universul ăsta pe care și l-a construit cu fiecare pânză, Savu - unul dintre cei mai relevanți artiști români din zilele noastre -, anunță trecerea într-o perioadă nouă. Una în care personajele din lucrările lui, oameni de fiecare zi, capătă câte-o extensie spirituală. Ei bine, expoziția care se va deschide vinerea asta (și pe care o puteți vedea până la 1 octombrie) invită publicul în lumea asta nouă, iar dac-aș fi la Cluj, n-aș rata-o pentru nimic în lume.

O seară cu filme românești de arhivă, de la Ionuț S.

Midnight Specials, CNDB, 6 septembrie, ora 21.00.

Începe Bucharest International Dance Film Festival 2018 și ăsta e unul dintre evenimentele la care vreau să ajung neapărat. Mi se pare foarte tare ideea de a scoate de la naftalină aceste materiale de arhivă, mai ales că se vorbește atât de puțin despre istoria dansului în România: de la scurtmetrajele din perioada interbelică despre dansul de avangardă & epoca coregrafelor Leria Niki-Cucu și Lizica Codreanu, până la reportajele din anii ‘50 și filmele lui Mirel Ilieșiu din anii ‘60, făcute în colaborare cu coregrafa Miriam Răducanu (+imagini cu Gigi Căciuleanu în tinerețe). Intrarea este liberă. 

FOTO main: Carstor (Wikimedia Commons)

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK