Cuvântul cheie al acestei săptămâni e „combinație”. Avem pe alese: concerte cu proiecții, teatru cu istorie contemporană, internet cu filosofie, medicină cu fotografie, realitate virtuală cu astronomie. Sunt rețete încercate, așa că luați fără teamă.
Bucharest Photo Week (expoziții și ateliere), București, 26 septembrie - 2 octombrie
Fotografia de stradă și fotografia documentară se află în centrul evenimentului: una dintre expoziții este semnată de grupul PhotoTeam, o alta, Street Visions, reunește lucrări semnate de 20 de fotografi din România și din afară. Ambele sunt găzduite de spațiul expozițional de la Education Point (Str. Mendeleev 7-15). Prezența României la Jocurile Olimpice de la Rio e documentată prin lucrările lui Cristian Nistor, expuse la Sala Dalles. Evenimentul mai reunește ateliere și proiecții, despre care puteți afla aici.
București Docuart Fest, București, 27 septembrie - 2 octombrie
A cincea ediție a festivalului documentarului românesc aduce șase zile de proiecții, dezbateri, tururi ghidate. 20 din cele 40 de documentare sunt prezentate în premieră, iar zece sunt filme din arhiva Sahia Film. Găsești toate informațiile pe pagina festivalului, dar deocamdată e bine să știi că intrarea e gratuită la toate evenimentele.
Internetul și economia atenției (taifas filosofic), J’ai Bistrot, București, 28 septembrie, de la ora 19:00
Asociația Română de Filosofie Practică vrea să găsească niște răspunsuri la o întrebare pe care ți-o pui și tu adesea: De ce stăm așa mult pe Facebook? Își mai propune, cu această ocazie, să-ți arate că filosofii sunt și prietenoși și fără ifose.
InnerSound New Arts Festival #4 - Touch, The ARK, București, 28 septembrie - 1 octombrie
Tema festivalului este atingerea „ca graniță între tehnologie și simțire, ca punct de întâlnire între artist și spectator, ca prim pas concret de la sentiment la materie”. Muzica, filmul și fotografia se îmbină în evenimente care-și propun să aducă publicul în fața câtorva variante de viitor.
Calul alb (piesă de teatru în premieră), MNAC București, 29 septembrie, de la ora 19:30
Fostul torționar comunist Ion Ficior îi primea pe deținuții de la Periprava călare pe un cal alb. Pornind de la condamnarea pentru crime împotriva umanității a lui Ficior, regizoarea Ioana Păun construiește „o poveste despre dușurile politice din ultimul secol care afectează abilitatea noastră de a decide ce e bine și ce e rău”.
Capitala bântuită. Detur, Foișorul de Foc, București, 29 septembrie, de la ora 19:30
Un tur ghidat prin „partea întunecată” a Bucureștiului: „de la casa Sângelui Negru de pe strada Mântuleasa la fantoma care bântuie Hotelul Cișmigiu apoi până la mulțimea de suflete neliniștite care colcăie în dedesubturile Centrului Vechi”.
Medicina în fotografia de secol XIX (expoziție), Haart Studio, București, 30 septembrie - 14 octombrie
O serie de fotografii realizate de Nestor Heck și de alți doi fotografi prin spitalele ieșene între 1890 și 1910 urmau să fie casate și aruncate. Au fost, în schimb, îngrijite și arhivate de dr. Richard Constantinescu, iar acum sunt expuse pentru prima dată.
Goran Bregovic and his Orchestra (concert), Arenele Romane, București, 30 septembrie, de la ora 19:00
Bregovic a fost exmatriculat de la școala de muzică din Sarajevo pentru „lipsă de talent”, iar azi e unul din cei mai cunoscuți artiști din Balcani. Show-ul de la Arenele Romane e precedat de o cântare The Zuralia Orchestra. Biletele costă între 100 și 200 de lei.
Noaptea Albă a Galeriilor, 30 septembrie, de la ora 19:00
Vineri seară, cea de-a X-a ediție a Nopții Albe a Galeriilor ia startul în 10 orașe, simultan. Astfel, alături de București, locuitorii și turiștii din Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara vor avea și ei ocazia să exploreze arta contemporană, așa cum se conturează ea în România anului 2016.
Kinofest 2016 (festival de film), București, 30 septembrie - 2 octombrie
„Imaginează-ți inimaginabilul”, te îndeamnă organizatorii celei de-a zecea ediții a Kinofest. Deocamdată, imaginează-ți că ai la îndemână aproximativ 250 de scurtmetraje, dintre care unele vor fi spooky și thriller, unele vor fi pe teme ecologice. În rest, vezi pe www.kinofest.com.
Sci+Fi FEST, Biblioteca Națională a României, București, 30 septembrie - 1 octombrie
Timp de două zile se dă liber la drone, roboți, realitate virtuală, observații astronomice, întâlniri cu inventatori, scriitori SF și oameni de știință. Programul e disponibil aici.
Outernational Night - The Dwarfs of East Agouza (Cairo) & more (concert), Jazz Pong, 1 octombrie, de la ora 22:00
Undeva pe Șoseaua Olteniței se întâmplă un trio egiptean, un duo de improvizație, Matteo Islandezu’ și un after-party cu The Attic Soundsystem.
București ComicsFest 2016 (salon de benzi desenate), Epic Bar, București, 1-2 octombrie
Ediția a cincea a ComicsFest aduce la un loc benzi desenate pentru copii și comics-uri underground. Dincolo de albume și expoziții, vizitatorii vor putea participa la ateliere și sesiuni de live drawing. Programul evenimentului îl găsiți aici.
Foto: George Popescu