Gata, a venit vara și cel mai bun lucru de făcut e s-o tai din orașul fierbinte. Dacă, totuși, ești prizonieri pe-aici, ar mai fi câteva chestii, în afară de fotbal.
Lansare Eu o să vorbește drăguț cândva, de David Sedaris, în prezența autorului
Grădina Verona (Str. Arhur Verona, nr. 15, București), marți, 21 iunie, ora 19
Pe Sedaris îl puteți citi în New Yorker și, mai nou, la Editura Publica, unde i s-au tradus două cărți de eseuri personale tandru ghidușe și intens auto-ironice. E genul de autor a cărui prezență în România pare o minune (o minune marca Power of Storytelling&Decât o Revistă, care muncește an de an ca să aducă la noi cei mai mișto povestitori din lume), așa că nu stați acasă, dați buzna la terasă. Dialogul cu Sedaris va fi moderat de Luiza Vasiliu, editorul nostru de la Scena9, și-avem informații c-o să se râdă mult. Și foarte bine. Până atunci, luați cartea cea nouă de la Publica sau citiți un fragment aici.
Domiciliu instabil - variantă de lucru
Căminul de persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Moses Rosen” (str. Jimbolia, nr. 105, București), miercuri, 22 iunie, ora 18
Am fost la toate spectacolele Colectivului Vârsta4 și, de fiecare dată când se mai anunță unul nou, trepidăm de plăcere. Din colectiv fac parte rezidenți al căminului și tineri din teatrul independent, spectacolele se joacă în sala de sport, iar explorările în biografiile personale ale unor doamne și domni trecute de a doua/treia tinerețe te lasă cu ochii în lacrimi și inima tremurândă. De data asta, e vorba de o explorare a diverselor forme de locuire în spațiul urban, de la evacuări și adăposturi în timpul războiului, la naționalizare și locuirea forțată la bloc, până la, în fine, evacuările traumatizante post-’89. Toate, din pespectiva seniorilor de la Moses Rosen. Versiunea de miercuri e un work in progress, premiera va fi în septembrie. Intrarea e liberă, cu un mail prealabil la katia_pascariu@yahoo.com.
TransformerS #1 - Philip Glass & Friends
Control Club (str. Constantin Mille, București), miercuri, 22 iunie, ora 20
Ne pregătim de concertul verii (Rihanna, te rog, nu te supăra!), și-anume Philip Glass&Kronos Quartet - Dracula. The Music and Film, cu un intro în lumea muzicală a compozitorului Philip Glass: Lou Reed, Bowie, Eno, Iggy Pop și Kronos Quartet, cel mai mișto cvartet de contemporary classic din lume (care, apropo, au mai venit o dată în România, prin 2008, doar că Sala Radio era pe jumătate goală). E prima seară dintr-o serie de audiții în jurul unor muzicieni/mișcări care au influențat istoria muzicii. Curator sonor: Iulian Morar
Noaptea Institutelor Culturale la București
Peste tot prin București, vineri, 24 iunie, de la miezul nopții până spre dimineață.
În primul rând, pe căldura asta, noaptea e momentul cel mai potrivit ca să dați ture prin oraș, de la un institut la altul. În al doilea rând, printre filme, concerte, expoziții, performance-uri, lecturi, e imposibil să nu găsiți ceva mișto de făcut. Și dup-aia, desigur, mergeți la băut.
Particles Festival #2
Arad, 24-26 iunie
Particles e un festival independent de muzică și artă contemporană, genul de eveniment care ar trebui să se întâmple în orașele mici, medii și mari din România. Deocamdată, se întâmplă la Arad. Ce-ar fi de bifat: 1. Expozițiile a doi dintre fotografii noștri preferați - Adi Bulboacă și Ciprian Hord, 2. dezbaterea „Drepturi şi bătălii urbane: graffiti, street art şi accesul la spaţii”, cu Sabina Andron, 3. Proiecţia de film Lumea e a mea (2015, r: Nicolae Constantin Tănase); Q&A: Ana-Maria Guran.
Preview - Festival de Artă Urbană Chișinău
Chișinău, duminică, 26 iunie, 12.00 - 23.00
Zis și „cel mai mare și cel mai veritabil underground din întreaga istorie a Chișinăului”. Se pregătește un centru alternativ al orașului, cu instalații urbane, street art, discuții, battle-uri hip hop și câte și mai câte. Preview-ul anunță un giga-festival urban, care-o să se întâmple în august.
Fotografie de Adi Bulboacă