E cald ca dracu', utilajele de construcții troncăne plictisite prin cartiere iar creierul se lovește cu capul de perete, dar dacă o să fiți în București săptămâna asta, îl puteți alina cu filme scurte experimentale sau artă contemporană din scaunul rulant. Dacă o să fiți în Cluj, o să fiți la Untold, dacă sunteți în Oradea, o să vă puteți uita gratis la filme în aer liber, de pe baloți de paie, iar dacă vreți să vedeți zidurile unui penitenciar desenate de artiști de stradă, mergeți la Vaslui. Ce recomandări avem pentru săptămâna asta:
American Avant-Garde Experimental Film ShortFest - Piua Book Bar, București, 1-3 august, ora 20.00
Scurtmetraje americane experimentale, de avangardă. Capacitate limitată: 60 de locuri pe zi. 30 de lei o zi, 80 de lei trei zile. Bilete disponibile la bar.
Turul Alternativ – pictura murală, între artă și social – cu pornire de la sediul ArCuB, de pe Strada Lipscani din București, miercuri, 3 august, orele 18.30-20.30
O incursiune prin mișcarea street-art din Capitală, în care vor fi descoperiți o parte din principalii artiști care „dau” pe zidurile orașului și care va pune în discuție grafitti-ul, modul în care street-art-ul ajută la dezvoltarea urbană a zonelor defavorizate, gentrificarea și efecteleei. Organizatorii, Interesting Times Bureau, au pregătit și o „surpriză”: „vizionarea celei mai noi lucrări Saddo, făcută cu ajutorul lui Pren în curtea interioară a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, un spațiu în mod normal închis publicului larg”.
Mănânc, deci exist – Manasia Hub, București, miercuri, 3 august, ora 19
Asociația Română de Filosofie Practică continuă serile de „taifas filosofic” de la Manasia – 100 de minute petrecute în compania unor „filosofi nonconformiști și fără ifose”, timp în care sunt lăsate în libertate „întrebările dificile, dar inevitabile care-și pun amprenta asupra vieții noastre lăuntrice” – cu o nouă temă: „Mănânc deci exist. Despre etică și gastronomie”. Număr maxim de persoane: 15.
Expoziția „Miradas de Mxico” – GALLERY, strada Leonida nr. 9-11 din București, joi, 4 august, ora 19.00
Ambasada Mexicului, în colaborare cu Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane, vă invită să vă uitați la picturile a doi tineri artiști mexicani, Julio César Rivera și Raúl Balkazar, rezidenți în București. Dacă nu o să mergeți acolo doar pentru haleul sud-american cu care va fi împănat vernisajul, poate v-ar interesa să știți că, potrivit organizatorilor, expoziția „ilustrează, prin intermediul figurii feminine, elemente proprii culturii tradiționale mexicane, precum coloritul și costumele populare indigene Huichol, Tlaxcaltecas sau Chichimecas, la Catrina (artefactul popular al reprezentării morții în folclorul mexican) sau sărbătoarea morților (Día de los Muertos, cu binecunoscutele calaveras)”.
Untold – Cluj Arena, 4-7 august
4 zile, 8 scene (cea principală va avea o putere electrică ce egalează consumul a cinci mari comune din România), 170 de artiști, peste 300.000 de participanți, 100 de pompieri, 120 de medici și asistente, 6.000 de locuri de parcare, peste 4 milioane de euro.
Cinema în Parcul Cetății Oradea – Cetatea Oradea, 4-28 august, ora 18.00
Cinema în aer liber în trei zone special amenajate din Șanțul Cetății Oradea: zona paturi, zona baloți de paie și zona de scaune. Eveniment organizat de municipalitatea orașului în parteneriat cu DigiFilm și caravanele TIFF şi NexT. Intrare liberă, cer înstelat.
Festivalul Gellu Naum (Ediția I) – Green Hours jazz caffé, vineri, 5 august, ora 19, și la Pensiunea Bujoru din Comana, sâmbătă, 6 august, ora 20.00
Două zile cu poeți români contemporani „apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale”. Vineri va fi seară de poezie și jazz în București, la Green, iar sâmbătă se va citi poezie în natură, la Comana. Invitat special: Mircea Tiberian.
Open Camp Vaslui – poligonul de tir din Pădurea Paiu, Vaslui, 5-7 august
Concerte, tur ciclist, acţiuni de ecologizare, jocuri de tabără, ateliere creative pentru copii şi adulţi, proiecţii de film şi piese de teatru, antrenamente de arte marţiale în aer liber, trekking pe un traseu forestier, zonă de relaxare şi citit, cu umbrare şi hamace, și altele. Dintre „altele” amintim proiectul „O pată de culoare pe zidurile închisorii”, permis de Administrația Națională a Penitenciarelor, în care artiști de stradă precum Irlo sau Pisica Pătrată vor desena zidurile Penitenciarului Vaslui, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Lucrările vor începe pe 1 august și se vor finaliza în weekendul 5-7 august, perioadă în care penitenciarul își va deschide porțile vizitatorilor – detalii aici.
Deep in the grass – Grădina Botanică din București, sâmbătă, 6 august, ora 16.00
DJ-ială în iarbă, în soarele de sâmbătă până în cel de duminică, cu Gorje Hewek & Izhevski, Lost Desert, Azteca și Alex & Mircea Babescu. Dacă vă luați biletul în avans de aici, plătiți 20 de lei plus taxa de 5 lei a Grădinii Botanice, dacă vreți să mergeți direct, plătiți 30 + 5 lei la intrare.
Dans_rulant # Normalitate – Muzeul Național de Artă Contemporană, etajul 3, în două duminici, 7 și 14 august, de la orele 16.00 – 17.30
Un atelier performativ în scaun rulant condus de coregraful și performerul Cosmin Manolescu, orgnizat în cadrul expoziției „Normalitate, ce cuvânt brutal!” (un proiect ActiveWatch) și destinat publicului larg și persoanelor cu deficiențe locomotorii. „Pe parcursul atelierului vom dansa în scaunul rulant, vom improviza și explora diferite concepte legate de corpo-realitate, timp și spațiu”, spun organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Foto: Dans_Rulant # Normalitate/Pagina de Facebook a event-ului