Anul ăsta, februarie ne aduce o zi în plus de ieșit în oraș și evenimente culturale, de care ne propunem să profităm din plin - avem pe listă concerte, discuții despre parentaj, expoziții și spectacole de teatru. În plus, săptămâna asta găsiți o parte din redacția Scena9 la Timișoara, un oraș în care se întâmplă mai mereu lucruri de văzut și făcut, atât pe scena underground, cât și în mainstream-ul culturii. Ne vedem prin oraș(e)!
Prezentarea artistului Cristoph Niemann, Muzeul Național de Artă, București, vineri, 28 martie, 10:30
Desenele lui Cristoph Niemann nu stau ascunse în galerii, ci își găsesc privitorii pe coperțile unora dintre cele mai mai mari reviste ale lumii - mereu puternice și minimaliste, povestiri intense din câteva linii. După vernisajul expoziției lui care va avea loc joi seară la MNAC, vineri la cafea Niemann își prezintă laboratorul de artist.
Vernisajul expoziției „Bruiaj”, Art Encounters, Timișoara, joi, 27 februarie, de la ora 18
„Bruiaj” înseamnă colaborarea a trei artiști-exploratori care, deși lucrează pe drumuri și cu metode diferite, se întâlnesc în jurul unor întrebări și curiozități vitale despre misterele vieții de zi cu zi. Michele Bressan, Lea Rasovszky și Larisa Sitar pun laolaltă fotografii, instalații, desene, basoreliefuri și instalații, într-o expoziție curatoriată de Diana Marincu.
Post-muzica 11: Cristian Stanciu / Matze, Rezidența BRD Scena9, București, marți, 25 februarie, de la ora 20
Matze e unul dintre primii artiști din România care a început să amestece sunete electronice și mostre din realitatea socială, politică și dementă, decupate din orele de uitat la TV și căuat pe net. Nu știm pe nimeni care să semene cu colajele lui sonore, un fel de manifest al vremurilor noastre pe fast-forward, cu zăcăminte prețioase de sarcasm și ironie.
Minciuni, minciunici și păcăleli: cum să (nu) păcălim un copil, București, 80east (Kirițescu 14B), sâmbătă, 28 februarie, de la ora 17
Care e diferența dintre minciună și păcălire? Când merge să minți un copil și când nu? Cum am fost noi crescuți în anii ‘80 și ce-am vrea să facem altfel cu copiii noștri? O discuție de două ore într-un apartament cu decor comunist despre educație și trauma unei epoci, cu două specialiste - Anca Ganciu, psihanalist, președintă la Asociația Română de Psihanaliză a Legăturilor de Grup și Familie „Enrique Pichon Riviere” și Cătălina Hetel, psihoterapeut și psihodramatist. Participarea e 50 de lei.
Scena9: Lansare în laboratorul unei reviste | Timișoara, Cărturești Mercy, vineri, 28 februarie, de la orele 18:30
Vinerea asta ne mutăm laboratorul revistei Scena9 la Timișoara, unde colegele noastre, Ioana Pelehatăi și Venera Dimulescu, vă așteaptă la o discuție despre cum se vede schimbarea în societatea noastră după 30 de ani de la Revoluție. Discuția va fi moderată de Claudiu Mesaroș, conferențiar la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Jean Americanu DJ set, București, Manasia Hub, sâmbătă, 29 februarie, de la ora 22
Pe Jean Americanu poate că l-ai mai văzut cântând cu Corina Sîrghi & taraful - sau pur și simplu prin crâșmele orașului și ale patriei. Chiar e american, îl cheamă Shaun Williams și are un doctorat în manele, iar sâmbătă la Manasia aduce din vasta lui colecție de cântece de lume, de jale și de petrecere.
Pe toate gardurile // expozitie foto, Timișoara, saccade, de pe 22 februarie până pe 7 martie
Grupurile (semi)obscure de pe facebook ajung să producă expoziții și așa se întâmplă și cu cea de la saccade. Oana Elena Puicănescu, foarte activă pe-un grup unde se adună înțelepciuni de pe zidurile țării, a strâns „o colecție de graffitiuri ale timișorenilor suferinzi din dragoste” - cum ar fi, de pildă, cel de mai jos.
Expoziția/Rampa versus Orkeny, 25 februarie, ora 19.00. Rampa, Șoseaua Titulescu 177
O adaptare după Expoziția de trandafiri, romanul lui Istvan Orkeny, spectacolul Expoziția (care se va juca în avanpremieră mâine) este făcut la Rampa, într-un fost service RATB, devenit mai nou un hub cultural și un spațiu prielnic experimentelor teatrale pentru unii dintre noii absolvenți ai UNATC.
Imagine principală: Lea Rasovszky, Criers (Is It Weird What I Want to Taste Your Tears?), 2019, tehnică mixtă, ceramică, flori uscate, stand de metal, 150 x 50 x 50 cm