Cadavrele au un mare avantaj ca simboluri: nu vorbesc singure (deși cândva au făcut-o), zice Katherine Verdery, citată de Alexandra Croitoru în cartea ei Brâncuși. O viață veșnică. Și pentru că sunt mute, cadavrelor-simboluri li se poate pune orice în gură, de la bazaconii mici până la tâmpenii mari. Important e ca figura celebră să servească ideologiei X sau cauzei Y, indiferent cât de absurde ar fi argumentele afilierii. Am pornit de la unul dintre capitolele din cartea Alexandrei Croitoru - „Aproprierea populară” - și-am făcut un inventar desenat al Brâncușilor care există pe teritoriul României și al confiscărilor culturale la care a fost supus. „Brâncuși e al tău” - Da, dar care? Alegeți-vă preferatul într-un comentariu la acest text și puteți câștiga o Cumințenia pământului de grădină. Sau un breloc.
Brâncuși dac
Dacologia consideră că singurii strămoși ai poporului român sunt dacii și că spațiul locuit de daci e „leagănul civilizațiilor”. Influențele folclorice din opera lui Brâncuși sunt înțelese ca influențe dacice sau „fond local pre-românesc”. Ediția a XIII-a a Congresului Internațional de Dacologie a avut loc în 2012 la Târgu Jiu și i-a fost dedicată lui Brâncuși. „Din țara sa iubită / Spre Franța s-a-ndreptat / El Dacia-reunită / Cu dalta a sculptat. / O lume îl admiră / Pe dacul din Carpați / Ce a schimbat sculptura / Modernă de la daci.” - Napoleon Săvescu, inițiatorul Societății Internaționale Dacia Revival de la New York.
Brâncuși ortodox
I se spune „apostol al păcii și bucuriei”. Petru Comarnescu „interpretează rezervele artistului față de beef-steak-ul michelangiolesc ca fiind derivate din vechea pudoare țărănească față de trup, încurajată în plan etic de morala creștină și în plan estetic de iconoclastia bizantină.” (Andrei Pleșu, „Specificul național” la câțiva comentatori români ai operei lui Brâncuși) Daniel, patriarhul BOR, a scris o carte care se cheamă „Brâncuși, sculptor creștin ortodox”. Să fie primit.
Brâncuși yoghin
Un sculptor genial nu putea să nu practice yoga și să nu aibă cunoștințe esoterice (cum ar fi numărul de aur). Ghidul său spiritual ar fi fost „marele yoghin tibetan Milarepa, care îl îndruma din planul astral”. Gruparea MISA a publicat în 2009 Aforisme și cugetări ale geniului artist și yoghin român Constantin Brâncuși, în selecția lui Gregorian Bivolaru.
Brâncuși mason
Potrivit lui Radu Varia, brâncușiolog de seamă, Brâncuși ar fi inițiat în 1894 o societate secretă - Frații de Craiova -, iar drumul lui până în Franța ar fi fost o călătorie inițiatică. Pentru masoni, Brâncuși e „Fratele Brâncuși”. La Hobița, satul unde s-a născut sculptorul, a fost creată prima lojă masonică sătească din lume.
Brâncuși, stăpânul inelelor
„Poetul american Ezra Pound, pentru care „ispita latină” era predominantă, vizitează atelierul românului Constantin Brâncuşi care venea la Paris din zona ripariană înaltă a Jiului. (...) Ezra Pound scrie apoi un eseu despre acel spaţiu magic pe care îl găsea în atelierul lui Brâncuşi. Este aproape imposibil ca un om de litere din Academia engleză, aşa cum a fost J.R.R. Tolkien, să nu fi citit articolul lui Ezra Pound.” (Titus Filipaș) N-ați înțeles? Brâncuși s-a născut la Hobița, Tolkien a auzit de Hobița de la Pound și așa au apărut hobbiții :D
Brâncuși, tatăl extratereștrilor
„Ce știa Brâncuși despre reptilieni-extratereștri-îngeri căzuți-demoni-vampiri? Răspuns: Multe.” (sursa e aici - dați click doar dacă vreți viruși). Avocatul Gheorghe Piperea, după ce a văzut-o pe Domnișoara Pogany la MoMa, a avut o revelație: „Extratereştrii din filmele americane arată că d-ra Pogany, astfel cum a portretizat-o romanul Brîncuşi! Ba chiar, într-un film cu o călătorie pe marte, avîndu-l în rolul principal pe Gary Sinise (şi într-un rol secundar pe Tim Robbins), celebrul chip de pe marte, care se dovedeşte în film a fi o navă spaţială, este exact chipul drei Pogany! (...) Şi-acum, pentru că urlă avocatul din mine: nu cumva moştenitorii lui Brîncuşi sau deţinătorii unor alte exemplare din Mlle Pogany (sunt vreo cinci), inclusiv Ministerul Român al Culturii, ar putea cere drepturi de autor de la toţi cei care au folosit acest chip în filme fără acordul titularului dreptului de autor?”
Hipster Brâncuși
S-ar putea să fie de la barbă. Acum trei ani, Julien Britnic și Lana Dumitru au comis o „blasfemie soft”: și l-au imaginat „în format tricou pe Brâncuşi prezentat ca un om al Timeline-ului de azi, un tip de artist pe care unii l-ar fi catalogat admirativ iar alţii depreciativ, folosind aceeaşi formulă: hipster.”
Brâncuși necunoscut
Nu știu ce mai urmează. Brâncuși omul de pe lună, Brâncuși tehnocrat, Brâncuși vegan, Brâncuși fără cofeină, Brâncuși cocalar, Brâncuși președinte? Mmm?