Numărul de urși este în creștere în câteva țări din Europa, printre care și România. „Administrarea urșilor a fost probabil cel mai complex subiect de pe agenda ministerului mediului, care a suscitat cel mai mare interes în momente cheie din ultimii ani,” a declarat la sfârșitul anului Barna Tánczos, fost ministru al Mediului.
În documentarul „Bears Uncovered”, o echipă internațională de jurnaliști a călătorit în România, Italia, Slovenia, Albania și Kosovo, pentru a afla cum s-a ajuns aici și ce putem face. Cum trăiesc urșii sălbatici și cei aflați în captivitate? Cum arată relațiile dintre comunitățile umane și aceste animale sălbatice?
Mai jos, puteți urmări episodul doi din acest documentar, în care numeroși specialiști din Europa explorează soluții și scenarii posibile pentru ca cele două tabere să trăiască în echilibru.
Primul episod al Bears Uncovered documentează relațiile din ce în ce mai complicate dintre oameni și urși, în cinci țări europene, printre care și România. Alături de Rusia, la noi în țară sunt cele mai multe victime umane ale conflictelor cu urșii de pe întregul continent.
Cel de-al doilea episod mapează pe larg posibile soluții prin care oamenii și urșii și-ar putea împărți teritoriul cu mai mult echilibru. O vânătoare mai permisivă? Protejarea zonelor rurale de urși? Împărțirea timpului cu urșii? Sunt câteva dintre pistele explorate de diverși specialiști, însă fiecare dintre ele presupune strategii ample și eforturi pe toate fronturile.
Proiectul Bears Uncovered a fost finanțat din granturi de la IJ4EU și Journalismfund Europe.