Fii cu băgare de seamă, călătorule pe meleaguri thailandeze: dacă te nimerești la mijloc de septembrie la un „bâlci” al triburilor Akha din nord, aranjat frumos pe-o culme strâmtă de deal, cu văi lungi de-o parte și de alta, trebuie să îți cauți loc de parcare câțiva kilometri.
Află apoi că și pe-aici sunt tiribombe, doar că nu trebuie să plătești pentru datul într-o roată de lemn sau ca să fii aruncat peste mulțime într-un leagăn rudimentar imens, tras cu energie de câțiva localnici cu gura până la urechi.
Vei căsca ochii la dansurile și cântecele tradiționale transmise oral de bătrânii satului, dar cu tot mai puțină priză la tineri, care preferă să asculte la radio cântece pop.
Dacă vrei să cumperi o haină tradițională, trebuie să scoți din buzunar de la 100 de euro în sus, adică bugetul de cazare și mâncare pe câteva zile. Cu acest din urmă calcul în minte, te vei mulțumi poate doar cu poze și cu interacțiunea cu localnicii, care-ți vor aminti întrucâtva de ardeleni.
Apoi, pentru că timpul e foarte scurt, turistule, vei grăbi pasul spre mașină, iar în drum spre următorul loc ce merită musai văzut vei mai afla de la a-tot-plimbătorul prin Thailanda Brad Florescu câteva grozăvii de prin locurile astea pașnice și primitoare cu turiștii:
Etnicii Akha sunt o populație ce a migrat din sudul Chinei la începutul secolului al XX-lea, iar în prezent trăiesc pe înălțimi de prin Thailanda, Myanmar, Laos și China. În Thailanda, după al doilea război mondial și până în anii ‘80, Akha și restul populațiilor indigene din zonă erau producători de opiu, regiunile Chiang Mai și Chiang Rai din zona de nord a Thailandei făcând parte din celebrul Triunghi de Aur, zona cu cea mai mare producție mondială de opiu de până la sfârșitul anilor ‘90. Tot în această zonă a locuit cel mai mare traficant de opiu din lume, Khun Sa, înfrânt în 1982 de armata thailandeză și nevoit să se refugieze în Myanmar.
Dupa alungarea lui Khun Sa, guvernul thailandez a inițiat un vast proiect de integrare socială în zonă, convertind traficanții de opiu în cultivatori de ceai, cafea și orez, iar mai târziu în proprietari de cafenele, restaurante și pensiuni.
Religia Akha este politeistă, animism combinat cu venerarea strămoșilor. Etnicii Akha cred că boala este legată de anumite spirite și poate fi controlată prin sacrificii și magie orientată către acele spirite. Multe ritualuri și festivaluri Akha servesc pentru a primi „binecuvântări” de la strămoși: fertilitatea și sănătatea oamenilor, a orezului și a animalelor domestice.