AICI.ACUM este o declarație a tinerei generații de artiști despre starea actuală a culturii contemporane în România. Expoziția deschisă la Rezidența BRD Scena9 din București până pe 15 ianuarie 2021 le propune tinerilor creatori un alt tip de abordare și gândire a propriilor proiecte, în relație cu un spațiu fizic pe care au posibilitatea să-l transforme într-un teritoriu al propriilor viziuni. AICI.ACUM înseamn șase proiecte selectate de curatoarele Diana Miron (muzică), Raluca Nestor Oancea (arte vizuale) și Irina Trocan (cinematografie). Artiștii pe care îi găsiți în expoziție sunt Lucia Chicoș (cinematografie), Rareș Andrei Constantinescu (muzică), Dragoș Dogioiu (arte vizuale), Gabriel Durlan (cinematografie), Bety Pisică (muzică), grupul wundrkam - Alessandro Grigoriu, Liviu Ralea & Ștefan Simion (arte vizuale).
Expoziția poate fi vizitată gratuit, cu o programare prealabilă, în intervalul 01-20 decembrie 2020 / 05-15 ianuarie 2021.
AICI.ACUM va continua întâlniriile cu o nouă serie de dialoguri între artiștii & artistele din expoziției. Ele vor fi publicate pe Scena9 și tipărite în ziarul care va fi lansat odată cu finisajul expoziției, chiar de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie.
Rareș Andrei Constantinescu este artist și inginer de sunet, stabilit în București și cunoscut publicului sub pseudonimul ASMR. Cunoștințele sale de ordin tehnic, dobândite nu de multă vreme în urma unor studii acreditate, îi deschid posibilități noi către zona de producție muzicală alternativă. În 2020, ASMR a lansat primul EP, Iohannis, într-o direcție electronic / noise-experimental rap flexibilă stilistic. Concepția lui muzicală nu stăruie asupra unor genuri muzicale prestabilite, susținând mai degrabă principiul intuiției și al compoziției cu zgomot, beat, procesare electronică, sunete organice și voce.
Parteneră de dialog îi este Irina Trocan, critic de film și selecţioner la Festivalul NexT. În 2020, a publicat cartea Audiovizualul în opoziție. Gândirea critică în eseuri video și cinema-eseu
Lucia Chicoș este masterandă la „Arta regiei de film”, în cadrul UNATC. Cel mai recent film al Luciei, scurtmetrajul de licență Contraindicații, a fost premiat în competiția finală din secţiunea Cinéfondation a Festivalului de film de la Cannes, dedicată filmelor realizate de studenții din școlile superioare de film. În cadrul Galei Gopo2020, a primit o nominalizare la categoria „Tânără Speranță” pentru același film și pentru scurtmetrajul documentar Munca noastră cea de toate zilele.
Raluca Nestor Oancea este lector la Universitatea Națională de Arte din București, unde presă estetică și arte new media. Este, de asemenea, curatoare și admin CoolEstetica - grupul artiștilor care citesc.
Dragoș Dogioiu este artist vizual, activ în fotografie, video și animație digitală. A participiat la expoziții împreună cu grupul kinema ikon (Killing Time/Shattering Ikons - Muzeul de Artă Arad) și Suzana Dan (Dogman - Borderline Art space Iași). A absolvit Universitatea Naționale de Arte București, la departamentul Foto-Video, iar în prezent este student al centrului CINETIc, secția Tehnologii Interactive pentru Noile Media.
Diana Miron este muziciană, cu o lungă istorie în experimente la întâlnirea dintre genuri, forme și limbaje diferite. De la muzică de avangardă și improvizații free jazz, până la sound design pentru teatru și film, de la compoziție, la instalații performative.
wundrkam este un grup independent și periferic de cercetare artistică, determinat să medieze intercalări teoretice cu practici marginale ale disciplinelor uzuale întâlnite pe scena de artă contemporană locală. grupul e fondat de Alessandro Grigoriu, Liviu Ralea & Ștefan Simion.
Gabriel Durlan este regizor, scenarist, monteur şi fotograf. În 2014, a câștigat trofeul Innersound New Arts Festival pentru scurt-metrajul ÎnCerc și a făcut parte din Nisi Masa Experimental Film Workshop din cadrul BIEFF. Lucrările sale fotografice și video art au fost prezentate la ICR Paris, White Gallery Barcelona, Arcub, Elisabeta Space, Kube Gallery, Carol 53, Avanpost din București. Ultimul său film documentar, Planul de zbor, portretizează un adolescent pasionat de columbofilie și saxofon. Acesta a fost proiectat, în secțiunea Future, la Sehsüchte International Student Film Festival din Potsdam-Babelsberg.
Bety Pisică̆ este o artistă interdisciplinară, în prezent studentă la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. E pasionată de poezie, teatru și sunet și a început să experimenteze cu artele în adolescență, prin colaborarea cu Teatrul Independent Basca din Timișoara. În 2019 a făcut parte din echipa care a scris scenariului piesei Sexodrom a companiei de teatru rom Giuvlipen. Poeziile sale au fost incluse în publicații precum revista CUTRA sau antologia Un secol de poezie scrisă de femei. În 2020 a fost artistă rezidentă în cadrul primei ediții Rezidența 21 dedicată producției de muzică experimentală și a programului de rezidențe de creație Queer in Solitude.