O săptămână în care miercurea explodează primăvara, cu târguri, flori, mărțișoare, spectacole și concerte. Între timp, viața merge înainte, cu toate preocupările ei serioase, poate mai puțin festive, dar cât se poate de relevante pentru vremurile în care trăim. Avem seară de documentar la moment aniversar, documentare vintage pe DVD și dezbateri despre documentar. Vedem meșteșugari romi la lucru, spectacole despre condiția de mamă și artistă, despre migrație și război, expoziții foto despre violență sistemică și dezbatem cu tineri politicieni. E frumos afară – hai, că nu mai ai scuze să stai în casă.
Târgul de primăvară Vitrina de Design 4.0, Dizainăr, București, de pe 24 februarie până pe 8 martie
Platforma Dizainăr aduce laolaltă numai bunătăți românești din lumea designului de obiect. La târgul ăsta, unde, după cum probabil ai ghicit deja, e plin de mărțișoare, vin și niște fete care-și spun Cosânzene și împletesc mărțișoare în păr. Aviz amatorilor, dar mai ales amatoarelor.
Săptămâna Sunetului, ediția a 2-a, București, de pe 27 februarie până pe 5 martie
La Paris și la Bruxelles se organizează de ceva vreme Săptămâni ale Sunetului, așa că le-a venit vremea și la București. Apollo111, RFI, Semi/Silent, PFA Orchestra, Mahala Rai Banda, editorul de sunet Dana Bunescu (recent laureată cu Ursul de Argint la Berlinale) și Jumătatea Plină vă așteaptă la o săptămână întreagă de evenimente cu acces gratuit. Ideea de bază e că sunetul îți influențează viața, mediul social și mediul ecologic – iar accesul său în viața publică și cea privată e strâns legat de evoluția tehnologiei. Ca atare, ascultă, participă la workshop-uri și stai de vorbă cu muzicieni, cineaști, etnologi și oameni de radio. O să auzi altfel după ce faci asta.
Aliens and Herons / 10 de ani de Documentary Mondays, București, Centrul Ceh, luni, 27 februarie, de la ora 20
Cea mai veche și mai populară serie de evenimente a Centrului Ceh aniversează zece ani și schimbă formula. Sezonul de primăvară se concentrează pe tema vieții urbane și debutează cu un documentar ceh din 2008, Aliens and Herons, despre monumentele publice construite în Cehoslovacia. Accesul e liber, dar să încerci să ajungi ceva mai devreme.
2 Femei Contemporane, Linotip – Centru independent coregrafic, București, marți, 28 februarie, de la ora 20
Despre Linotip a scris deja colega noastră Cătălina Miciu aici – ba chiar despre două dintre spectacolele acestei prime stagiuni la centrul independent de coregrafie, printre care și 2 femei contemporane. Spectacolul Ioanei Marchidan, în care dansează alături de Flavia Giurgiu, pune sub reflector evoluția condiției femeii în societatea contemporană, precum și divizarea acesteia în categorii bazate pe gen.
Roland Váczi: Unitatea Mobilă | Expoziție de fotografie, Fabrica de pensule, Cluj-Napoca, de pe 28 februarie până pe 13 martie
Expoziția are vernisajul pe 2 martie și se află la etajul 3 al Fabricii de pensule (în Spațiul Pilot). Fotografiile înfățișează viața Unității Mobile – o baracă de 141 de metri pătrați în care și-a desfășurat activitatea proiectul Pata-Cluj. Baraca s-a tot mutat și a fost afectată de lipsa de resurse, iar în interiorul ei au poposit membrii comunității din Pata Rât, afectați de violența structurală.
Paśmilaj. O expoziție inspirată de design și natură, Meșteshukar ButiQ, București, de pe 1 până pe 8 martie
„Paśmilaj” înseamnă primăvară în limba romani, iar asta e o expoziție cu altfel de mărțișoare. O să găsești obiecte tradiționale din lemn și cupru, bijuterii din argint, terarii și alte obiecte în care poți să cultivi plante aeriene. Pentru că în sfârșit e primăvară.
Lansare de carte Horia Bernea - Caiete / Notebooks 1969-1976, MNAC București, miercuri, 1 martie, de la ora 18
Între 1990 și 2000, artistul Horia Bernea a condus Muzeul Țăranului Român, pe care l-a transformat într-un spațiu cultural nemaivăzut până atunci în România și datorită căruia muzeul a obținut titlul de Muzeu European al Anului în 1996. Editura MNAC lansează caietele artistului într-un volum care conține și eseuri de Anca Oroveanu, Sanda Agalides, Magda Radu și Călin Dan.
Habemus bebe. Spectacol de teatru, MACAZ – Bar Teatru Coop., București, miercuri, 1 martie, de la ora 19
Tot miercuri, un spectacol despre cum e să fii artistă și mamă, scris de o mamă (Elena Vlădăreanu) și jucat de trei actrițe și mame (Dana Voicu, Lala Mișosniky și Carmen Florescu). Conține confuzie, crize, panică, corp, limite și, da, și câte ceva despre nutriție.
Gala de Deschidere DaKINO 26, Cinema PRO, București, miercuri, 1 martie, de la 19.30
Dacă n-ai apucat încă să vezi Manchester by the Sea, filmul care i-a adus fratelui Affleck mai talentat Globul de Aur, Premiul BAFTA și Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin, vino la deschiderea festivalului de film DaKINO. Te costă 15 lei și poți să sărbătorești, cu ocazia asta, începutul celui mai longeviv festival de film din București.
Lansare DVD - SAHIA Vintage III: copii, Cărturești Verona, București, 1 martie, ora 19
În curând începe din nou festivalul de film despre drepturi ale omului One World România. Așa cum ne-am obișnuit deja de câțiva ani, sub auspiciile festivalului se lansează un DVD cu scurtmetraje recuperate de cercetătoarea Adina Brădeanu din arhiva studioului Al. Sahia. Pe cele din selecția aceasta, cu tema copilăriei, le-am văzut și le-am discutat și noi de curând. Miercuri la Cărturești vin la o discuție foști angajați ai studioului, regizorul Alexandru Solomon, Adina Brădeanu, Maria Iordănescu și Iulian Tănase. Și se și proiectează două dintre filmele de pe DVD.
Șuetele. Anul trei. Despre Manole în Casa Poporului, Colivia, București, miercuri, 1 martie, ora 20
La Colivia, jurnalistul Andrei Crăciun reia seria șuetelor, în care invitații din sfera politică stau de vorbă cu jurnaliști, cetățeni și oricine interesat să participe. La prima ediție din acest sezon participă un tânăr deputat de 33 de ani, rom și membru PSD – Petre Florin Manole. E membru în Comisia pentru Drepturile Omului, deci sigur ai ce să-l întrebi.
Cercul | Filmul documentar. Adevăr, manipulare, propagandă, Cărturești Verona, București, joi, 2 martie, ora 19
Sezonul de documentare începe în forță – în caz că te mai îndoiai de asta, să nu ratezi discuția cu Oana Giurgiu, Alecu Solomon, Claudiu Mitcu și Ileana Bârsan de la Cărturești. În caz că nu poți să ajungi, poți să urmărești dezbaterea live pe www.cinepub.ro. Sigur ai ce să afli de la trei regizori preocupați de documentarea istoriei și a prezentului României.
Like CNDB - Duet în Trecere, Centrul Național al Dansului București, vineri, 3 martie, ora 19.30
Vava Ștefănescu, directorul CNDB, spune că își dorește ca anul acesta să atragă un public cât mai numeros la Centru. Festivalul LIKE fix pentru asta există, iar evenimentul de pe 3 martie e un spectacol cu Andreea David și Mihaela Dancs, despre raportarea corpului la muzică. Durează 50 de minute și, la cum arată „playlist-ul” evenimentului, nu e de ratat. (Selecțiuni: suspans, dans cu dracul, party emoțional.)
Corp străin - Premieră, Teatrul Evreiesc de Stat, București, duminică, 5 martie, ora 19
Echipa spectacolului regizat de David Schwartz a scris un text colectiv, pornind de la experiențele personale și de familie pe tema identității, a migrației și a războiului. Distribuția e exclusiv feminină, iar spectacolul investighează mecanismele prin care un om poate ajunge să se simtă „corp străin” în contextul în care se regăsește. Spectacolul susține un discurs solidar cu fenomenele migrației și refugiului.
Imagine principală: „Primăvară la Poiana Mărului”, de Horia Bernea