Căldură mare, dar și 17 (șaptesprezece!) chestii de trecut în agenda de caniculă: de la teatru documentar și proiecții caritabile la world music, afro-jazz, fact-checking, limonadă, donații și petreceri prin palate vechi.
Fragments of a Life/Fragmente dintr-o viață - Tranzit.ro/Iași (Str. Al. Lăpușneanu 7-9, Iași), 27-30 iunie. O expoziție multi-site și multimedia, care are vernisajul luni, 27 iunie, de la ora 18. Proiectul comemorează 75 de ani de la pogromul împotriva evreilor din 27-30 iunie 1941, în care autoritățile române au ucis peste 13.000 de evrei la comanda mareșalului Ion Antonescu. Evenimentul împletește istorie, narațiuni personale, filme, teatru și alte forme de artă contemporană, pentru a discuta efectele războiului, de la pogromul de la Iași din ‘41 și până azi. Aici găsiți programul complet și detalii despre artiști.
Factual Power: Socializare și mobilizare - Colivia (Pache Protopopescu 9, București), luni, 27 iunie, de la 18 la 23. Ce e fact-checking-ul? Un instrument util în navigarea democrației. Mai pe românește, fact-checking e atunci când niște experți verifică, în timp real, în timpul unui discurs al unui politician sau al unei dezbateri, dacă vorbitorul „îndoaie” sau nu adevărul. Vino în curtea unei case frumoase din centru, să vezi cum funcționează, să bei limonadă, să dansezi și să vezi democrația participativă la treabă. Se intră gratis.
Descoperă Bucureștiul vechi: Mașina Timpului prin Arhiva de Imagine MȚR - Clubul Țăranului (Monetăriei 3, București), luni, 27 iunie, de la ora 19. Cristi Radu, de la Rezistența Urbană, revine cu Mașina Timpului - de data asta în spectaculoasa arhivă vizuală a Muzeului Țăranului Român. Te plimbă printr-un secol de istorie în fotografii, din vremea construirii Universității la inaugurarea parcului Carol, în anii ‘90 gri și triști. Atenție: intrarea e liberă în limita a 100 de locuri. Dacă nu reușești să intri, Cristi mai susține o conferință despre istoria orașului în imagini și miercuri de la ora 9, la terasa Modelier.
Povești în jurul mesei - Foamea noastră cea de toate zilele - Centrul de teatru educațional Replika (Lânăriei 93-95, București), luni, 27 iunie, de la ora 19. Un spectacol de teatru imersiv, despre sărăcie și foame, de Ana Mărgineanu, Radu Apostol și Peca Ștefan. Edespre planul unui filantrop român care a vrut să vindece România la începutul anilor ‘90, printr-o cină cu prietenii, dar și despre bucureșteni care și-au pierdut casele în sectorul 4. Intrarea e liberă, în limita a 40 de locuri, cu rezervare la centrulreplika@gmail.com sau la 0732101860.
MNAC și Bucureștiul - Muzeul Național de Artă Contemporană, str. Izvor, 4-2, București, marți, 4 iunie, de la 10 la 2. MNAC București trebuie să se mute din Casa Poporului. Întrebarea e, desigur: unde? O dezbatere despre relația dintre arta vizuală contemporană și oraș, în prezența Ministrului Culturii, d-na Corina Șuteu (urmată de un light cocktail).
Mălăieș în Călcăieș * povesti urbanî - Teatrul LUNI de la Green Hours (Calea Victoriei 120, București), marți, 28 iunie, de ora 20. Trupa Frilensăr se joacă de-a Capra cu trei iezi, obiceiuri și tradiție, ca niște copii mari. Prețul biletelor începe de la 25 de lei (cu reduceri de 50% pentru elevi și studenți).
Pieptiș - A doua oară - Cinema Elvira Popescu (Dacia 77, București), miercuri, 29 iunie, ora 18:30. Un scurt-metraj cu Iulia Samson și Maia Morgenstern, regizat de Patrick Brăila, despre transformarea unei relații mamă-fiică, într-o relație mamă-fiu. Filmul, a cărui realizare e o poveste care a durat 11 ani și pentru care au donat zeci de oameni, se va proiecta în prezența echipei, cu care poți să stai la discuții după film. Bilete (15ron) de aici.
Concert extraordinar Trei Parale - Restaurant Hanul lu’ Manuc (Franceză 72-74, București), miercuri, 29 iunie, ora 20. Cântare pentru Petru și Pavel cu muzică veche românească, din fluiere, caval, cobză, câteși mai câte. Rezervări la 0730 188 653 sau rezervari@hanumanuc.ro.
Proiecție caritabilă Toto și surorile lui - The Coffee Factory (Regina Elisabeta 54, București), miercuri, 29 iunie, ora 20:30. Se apropie Swimathon, un eveniment caritabil pentru care poți să donezi aici. Dacă vrei să susții echipa care înoată pentru Clubul de Educație Alternativă din Ferentari, vino la proiecția specială a documentarului multi-premiat, regizat de Alexander Nănău. Donația recomandată e de 15ron, iar The Coffee Factory va dona 10% din încasările din seara proiecției tot pentru Ferentari. Filmul spune povestea lui Toto, un copil de 10 ani din cartier, care încearcă să-și croiască drum și viață prin ghetou. Rezervările se fac la ilinca.alexandru@gmail.com.
Ilustrate cu flori de câmp. Videoproiecție - Manasia Hub (Stelea Spătarul 13, București), miercuri, 29 iunie, ora 21:30. Acces liber și popcorn gratis, la vizionarea în aer liber a unuia dintre cele mai „grele” filme românești pre-’89. Ilustrate cu flori de câmp (1975, r. Andrei Blaier) e un film despre cum era să fii femeie, pe vremea când decretul anti-avort dat de Nicolae Ceaușescu stătea bine mersi în picioare - realizat chiar în epocă.
AIDA & NOI - Green Hours jazz-cafe (Calea Victoriei 120, București), joi, 30 iunie, de la 19:30. Muzică balcanică, gypsy, rockabilly, drum’n’bass, tango ș.a., cântată în 4 - adunați din Sarajevo, Oltenia, Drumul Taberei și Santiago de Chile. Prețul biletului pornește de la 25ron, cu rezervare la 0788 452 485.
Omar Sosa Quarteto Afro Cubano la Jazz Night Out - Casa Radio - Sala Radio (General Berthelot 60-64), joi, 30 iunie, de la ora 20. „Jazz metis” cu un artist cubanez nominalizat de 7 ori la Grammy. Muzică după rețetă de cocktail, în care se amestecă: o cutie de trabucuri cubaneze, influențe clasice și hip-hop + rădăcinile africane ale sound-ului cubanez. Biletele se găsesc aici.
Expirat la Halele Carol / Vinyl, Rum, Tapas & Wine - Constantin Istrati 1 (vizavi de Autogara Filaret, București), vineri, 1 iulie, de la ora 19. Unul dintre cele mai celebre cluburi din București până la Vama Veche și-a găsit adresă nouă, cu istorie veche. Vineri vine cu o petrecere din formatul deja consacrat VRTW, plus umbră, verdeață, hotdogs și toții prietenii care-ți încap la Hale.
Secret Garden 1 / Imagination OVER Reason / The Garden - Palatul Bragadiru (Calea Rahovei 147-153, București), vineri, 1 iulie, de la ora 20. Format nou de petrecere de la The Garden, cu Cabanne, Praslea, Priku, Paul Agripa, Coté la visuals și expoziție de artă de la Irlo și E I. Intrarea e 40ron înainte de ora 0:00 și 50ron după.
Outernational Days at Grădina Uranus & Club Control - București, 1-3 iulie. Lecturi, dezbateri, instalații de artă contemporană, bucătărie internațională, ateliere de percuție și proiecții de documentare. Peste toate astea, muzică din cele 4 zări: Liban, Turcia, Egipt, Franța, Burkina Faso, România, Marea Britanie, Belgia, Cambogia, Laos, și așa mai departe. Abonamente pentru cel mai ambițios festival românesc de world music, aici.
Gorzo/Rasovszky - Izvorul 2 - Aiurart (Lirei 21, București), 1-14 iulie. Vernisaj pe 1 iulie, la ora 19, cu cu limonadă, vin, monotipie policromă servită pe fotografie la grătar și alte proteine conținute de pictură, necesare unui mod de viață echilibrat. „L-am întrebat pe Gorzo dacă în artă e mai bine să fii vegan, vegetarian sau carnivor (spre deosebire de mine el umblă prin toată lumea eu mă duc doar la pescuit). Mi-a spus că în artă ești mai mult vapor, încarci într-o parte, descarci în alta, nu înțelegi mare lucru și o iei de la capăt, capeți rutină și eventual pretenții; ești călcat în picioare de diverși.”
Noaptea lungă a filmelor scurte, ediția 8 - Romexpo, Pavilionul Central (Piața Presei Libere, București), sâmbătă, 2 iulie, ora 20. 8 ore lungi de filme scurte, warm-up pe stand-up cu hip-hopperul DOC, 29 de filme, bere, live cooking și 10.000 de metri pătrați de vibe-uri bune. Bilete de aici (35ron) sau la intrare (40 de ron). Tot sâmbătă, Noaptea lungă a filmelor scurte se întâmplă și la Cinema ARTA din Cluj.