Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 05-11 noiembrie

De Scena9

Publicat pe 5 noiembrie 2018

Acum că a trecut și Halloween-ul, a apărut și valiza, cu ce ne mai ocupăm timpul? Am selectat pentru voi câteva evenimente de săptămâna asta, unele dintre ele încărcate de controverse, ca de exemplu spectacolul de teatru Mihai Viteazul, care l-a făcut pe un deputat PMP să ceară ca afișul spectacolului să fie retras. Mai avem: metraje documentare despre cartiere bucureștene, realizate între anii 60-80, teatru despre taximetriști, performance despre imigranți, atelier de astronomie și audiții ale unui podcast nou.

Un spectacol controversat, de la Ionuț D.

Mihai Viteazul, la Ansamblul Mureșul, Târgu Mureș, vineri, 9 noiembrie, ora 19.00

Un spectacol menit să demitizeze discursul de manual despre Mihai Viteazul - considerat primul român care a unit Țara Românească, Moldova și Ardealul, la 1600 - și să-l prezinte ca om, nu ca erou național. Un motiv în plus pentru care merită văzut este că spectacolul a fost refuzat în spațiile mari din oraș, gen Teatrul Național sau Universitatea de Arte din Târgu Mureș, premiera având loc în Sinagoga Ortodoxă la început de octombrie. Și că, recent, un deputat PMP de Mureș, Marius Pașcan, membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, a cerut ca afișul spectacolului să fie retras, ofensat că el înfățișează o Românie în formă de fleică, aruncată pe grătar. Spectacolul se joacă în română, maghiară și germană și va fi supratitrat în română și maghiară.

Afișul spectacolului Mihai Viteazul

Vederi din vacanțele comuniste, de la Andra

Sahia Vintage / Vederi din RSR, în Cotroceni, Floreasca, Tineretului, Bucureștii Noi și Drumul Taberei, 5-9 noiembrie

Dacă ar fi să aleg câteva lucruri care mi se par importante și relevante din cultura ultimilor 10 ani în România, unul ar fi cu siguranță proiectul Sahia Vintage, prin care Asociația One World Romania salvează de la uitare capitole importante din arhiva studioului Alexandru Sahia. Pe lângă cele câteva DVD-uri cu selecții de filme documentare lansate până acum, One World organizează constant proiecții cu diverse teme, pe care încerc cât pot să nu le ratez. Așa că programul săptămânii ăsteia e de-a dreptul un cadou: mai multe scurt metraje documentare despre cartiere bucureștene, realizate între anii 60-80, vor fi proiectate în cele cinci cartiere, în câteva licee și la Facultatea de Sociologie din București. La final de săptămână, are loc o colectă de vederi, fotografii și povești despre vacanțele din comunism, ce vor fi folosite ulterior într-o expoziție online despre vacanțele din timpul comunismului. Mai multe despre program, aici.

Taximetriști și imigranți, de la Ioana

Taximetriști - primele șase reprezentații, București, Apollo111 Teatrul, luni, 5 și marți, 6 noiembrie, de la 20:30

Taximetriști, de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae, în regia celui dintâi, e, după cum constata și cineva care a văzut spectacolul în weekend, cel mai firesc vorbit show teatral de pe la noi, din ultima vreme. Și reușește, din punctul meu de vedere, să evite și stereotipurile preponderent negative despre șoferii de taxi. Bazat pe o cercetare a lui Olteanu pe grupuri de WhatsApp și Facebook ale acestora, Taximetriști spune povestea unei nopți în două mașini de taxi. O noapte care ar trebui să fie ca oricare alta, „dar nu e, pentru că suntem la teatru.” Relații făcute și desfăcute, shaorma, râcă pe Uberiști, plus o scenografie spectaculoasă realizată de Alexandra Panaite. Bonus: super distribuția, care-i include pe Maria Popistașu, Ana-Maria Guran, Alex Ion, Rolando Matsangos, Victoria Raileanu, Paul Nistor, Alex Chindriș și Mădălina Stoica. Mai sunt bilete (gratis, cu rezervare la carmen@ideoideis.ro), luni și marți de la 20.30.

Fotografie de Adi Tudose

Trigger Warning, București, Tranzit.ro, marți, 6 noiembrie, de la 19 la 21

Full disclosure: jumătatea românească a colectivului creativ There There mi-a fost colegă de clasă și super bună prietenă în liceu. Dana Olărescu, care locuiește de câțiva ani buni la Londra, creează, împreună cu sârboaica Bojana Janković, performance-uri despre imigrație, identități naționale și excluziune. Au colindat, cu producțiile lor, toată Marea Britanie și o parte din Europa, inclusiv pela Tate Modern și Muzeul Londrei. La București au venit să vorbească despre experiența foștilor migranți, în urma unei rezidențe la CAMP (Centrul pentru arte despre politici ale migrației, Copenhaga). Pentru ce urmează să vedem marți la Tranzit, un work in progress despre experiența întoarcerii acasă, reintegrare și stereotipuri culturale, au lucrat cu Cătălina Bolozan, Alina Cristea, Adriana Minu, Ana Turos și Tatiana Moise. Proiectul e în stadii incipiente, așa că rămân cu ochii pe There There, ca să văd cum se dezvoltă jocul lor performativ despre migrațiune.

Audiție de podcast, de la Diana

Lansare Podcast: Americanii
Sala Radio, Cluj-Napoca, 7 noiembrie, ora 19 
Apollo 111 Teatrul, București, 11 noiembrie, ora 18

În ultimele luni, am lucrat la un proiect pe care îl lansăm săptămâna asta în Cluj-Napoca și București. E un podcast despre migrația din Transilvania în America la început de secol 20. Am fost în opt județe și am vorbit cu peste 40 de oameni despre rudele lor care au plecat la muncă în Statele Unite ale Americii acum 100 de ani. Sunt povești despre trecut, dar și despre felul în care păstrăm și recuperăm amintiri. La cele două evenimente din Cluj și București, vom asculta în premieră câteva episoade ale podcastului împreună și vom vorbi despre procesul de documentare și producție. Podcastul va fi publicat integral pe Scena9 în săptămânile următoare.

Ilustrație pentru Americanii, de Roma Gavrilă

O plimbare pe cer, de la Vlad

Atelier de Astronomie – Constelaţii, nebuloase, galaxii , Fundația Calea Victoriei, București, miercuri, 7 noiembrie, ora 19.00

Nu e doar o urmare a îndemnului acela - mai întâi simpatic, apoi enervant prin repetiție - cu „Privește cerul”. Cursul ăsta te învață pe bune cum să te uiți la cer și să găsești o ordine acolo, să urmărești mișcarea corpurilor cerești și felurile în care pot fi privite. Atelierul e susținut de Adrian Sonka, membru al Astroclubului Bucureşti şi membru colaborator al AAVSO (American Association of Variable Star Observers). Vor fi cu totul 5 întâlniri, care includ o incursiune pe cerul vizibil cu ochiul liber, ziua și noaptea, o istorie a observării cerului, o călătorie printre obiectele cosmice aflate în afara sistemului solar, cât și printre fenomenele astronomice. Frecvența întâlnirilor e săptămânală, iar costul e de 300 de lei. Informații și înscrieri, aici.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK