Video / Reciproc

VIDEO Adi Bulboacă & Jessica Williams despre fotografie, îndoieli și grija pentru lume

De Ana Banu, Diana Andreea Rață

Publicat pe 16 iulie 2024

Adi Bulboacă a început să fotografieze viața ascunsă a teatrului, iar în ultimii ani și-a descoperit curiozitatea pentru natura & viața în apropierea Nordului înghețat. Jessica Williams e artistă, curatoare și editoare stabilită în Norvegia, iar munca ei e un ochi vigilent către  ceea ce construiesc oamenii împreună, de la relații, la clădiri și munți de obiecte care ne înconjoară. I-am invitat la dialog deschis despre arta și îndoielile lor,  despre schimbările la care vor să contribuie prin ce fac și despre cum munca lor oglindește grija pentru mediu & societate. 


În această primăvară, Jessica Williams a fost unul dintre cei zece curatori internaționali invitați de Centrul de Resurse în Fotografie București să intre în legătură și dialog cu unii dintre cei mai interesanți fotografi români ai momentului. Unul dintre ei a fost Adi Bulboacă.

În noul episod din seria de dialoguri Reciproc, cei doi discută despre munca fiecăruia și despre cum caută amândoi s-o transforme într-o unealtă cât mai precisă pentru cunoaștere și poate chiar pentru schimbare. Cum poți să fii artist atent la schimbările climatice și în același timp să nu contribui la practici iresponsabile? Cum te împaci cu sindromul impostorului și cum te poate sprijini o comunitate de profesioniști să-ți cultivi drumul?  Ce înseamnă să fii un artist de succes și cum diferă asta de la un sistem la altul?

Adi Bulboacă are 36 de ani și este fotograf. A pus mâna pentru prima dată pe un aparat de fotografiat la 16 ani, iar la 20 a început să-și transforme pasiunea în meserie. Pendulează constant între artă și fotografie comercială și o bună bucată de vreme a documentat culisele teatrului românesc. A urmărit apoi mersul trenurilor, iar în 2022 și-a descoperit pasiunea pentru alergat și pentru Polul Nord.

Jessica Williams are 38 de ani, este artistă, curatoare și editoare. Trăiește de 13 ani în Norvegia, unde, pe lângă drumul ei prin arte, e implicată în educație. Lucrările ei sunt adesea colective și colaborative și abordează teme incomode și complexe care ne afectează pe toți. Folosește practici artistice diferite, fotografie, text, cărți tipărite și noi medii, pe care le combină pentru a produce opere de artă intime și în același timp politice. 

Reciproc este o serie de dialoguri video create de Scena9, în care invităm creatori din domenii și generații diferite să se intervieveze unii pe alții. 

Mulțumim Centrului de Resurse în Fotografie pentru găzduire & ajutor. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK