PROLOG
Au fost zile care nu s-au mai bifat în calendar, ci în stradă. Au fost zile în care orele de muncă n-au fost tocmai productive și totuși ne felicitam din priviri când ne vedeam cearcănele. Au fost zile în care apăsăm pe F5 compulsiv, dar adevăratul „refresh” se simțea în Piață. Pentru unii încă mai sunt, pentru alții sunt doar duminicile.
Acum trei săptămâni, între vuvuzele, mi-am permis să-ntreb: nu cumva știți niște tineri care vor să se căsătorească? Pentru că nu-i așa: „nu-mi faci tu mie ordine-n viață, Guvernule!”? Am stârnit o reacție de tip: „Cine naiba se mai gândește la nunți zilele astea?”. În loc să mă duc acasă, m-am dus împreună cu Maria la cel mai mare târg de nunți în ziua celui mai mare protest din România.
Mall-ul de nunți din Palatul Parlamentului
Între 3 și 5 februarie, Palatul Parlamentului și-a deschis porțile expozanților și viitorilor miri cu scopul de a aduce împreună cererea și oferta la cel mai mare târg de nunți.
Am urmărit evenimentul pe Facebook. Pe 4 februarie, în jurul prânzului, vizitatorii târgului și-au petrecut aproape o oră la coadă. Așa că pe 5, în pofida curiozității pentru adunările întâmplătoare, mi-am propus să aflu mai multe din târg, decât de la coadă, așa că am ajuns în jurul orei 12 pe dealul care promitea să ofere premisele unui happily ever after de succes.
În fața Institutului Național de Statistică stau parcate trei limuzine albe. Dintr-una duduie muzica. Observ un grup de potențiali vizitatori, un tânăr cuplu însoțit de o mamă și îi urmez. Din lateral avansează două tinere. Alături de vizitatori intru pe poartă. Toată lumea primește pliante, mai puțin eu. Mă luminez în vârful dealului: sunt singura neînsoțită. Maria mă ajunge din urmă. Îmi confirmă același fenomen.
În jurul nostru sunt multe fete. Ele sunt însoțite fie de mamă, fie de prietenă, fie de iubit sau de-o pereche de socri, altele vin cu un grup de potențiale domnișoare de onoare. Oricum ar fi, nimeni nu se aruncă în târgul de nunți de una singură.
Pentru suma de 25 de lei ai acces la un cod de bare care conține toate informațiile despre nunta ta, de la dată la numărul de invitați și care-ți oferă o scurtătură în relația cu expozanții.
Intrăm fără cod și ne blocăm în fața scenei. MC e Andrei Duban, actor, dar și cunoscut pentru orele de bancuri prin care întreține audiența unor emisiuni ca Wow Biz sau Un Show Păcătos. Prezentare de modă, rochii de mireasă.
Intrăm în târg și după o primă tură ne dăm seama că suntem de fapt într-un mall de nunți unde găsești tot ce-ți trebuie pentru a mulțumi pe toată lumea, de la nași la prieteni, de la rude de gradul 1 la neamuri de care nu știai că există.
Muzica, maestro!
Dacă știai că nu există nuntă fără lăutari, în buricul târgului nu se pune problema de așa ceva: poți alege între formație sau DJ.
Întâlnim un reprezentant al unei trupe muzicale de cover-uri internaționale care ne povestește despre faptul că muzica nu trebuie să răsune continuu, ci trebuie integrată dinamicii evenimentului și construită în jurul momentelor cheie. Totodată muzica trebuie să țină cont și de distribuția vârstelor participanților, astfel încât să fie toată lumea mulțumită: „Dacă ar fi să împărțim publicul în trei mari categorii: tinerii de la 0 ani la 25, maxim 30 de ani ascultă foarte mult pop-rock, ce este actual. Dacă e să o luăm pe partea cealaltă deja vorbim de ceva un pic mai oldies, anii 80, 90 maxim și deja cea de-a treia categorie putem să vorbim de romanțe, chestii old school... ”. Nu-mi dau seama dacă stau de vorbă cu un consultant sau cu un performer, însă mă lămuresc imediat aflând că tot acest know-how se concretizează în arvuneli precoce pentru band: „Am primit cereri chiar și cu trei-patru ani înainte. Noi deja suntem full, avem deja vreo 40 de evenimente, luate deja dinaintea târgului de nunți”.
De la DJ-ul pe care l-am întâlnit, am aflat că melodiile care au prins cel mai bine în ultimii ani îi aparțin lui Iglesias JR: „Enrique Iglesias e de câțiva ani numărul 1, a fost și acum doi ani și anul ăsta, o să fie cu siguranță și la anu’”.
În căutarea ștaifului
Pregătirile pentru nuntă nu se rezumă la creearea unei ambianțe plăcute pentru toți invitații, ci se extind și asupra corporalității mirilor, dar mai ales a mireselor. De la pantofi până la pierderea kilogramelor în plus, pregătirea pentru nuntă pare căutarea unui echilibru între a te simți bine și a arata glanț.
O prestigioasă sală de sport pune la dispoziție o ofertă personalizată pe nevoile mireselor de a pierde în greutate rapid. Aceasta include un pachet de exerciții care se pot efectua la sală, dar și acasă împreună cu un regim alimentar.
Asta nu e tot pentru a te simți bine în papucii tăi ca mireasă. Literalmente, e nevoie de un model confortabil în care să reziști toată ziua. El arată cam așa:
Reprezentanta atelierului de creație ne explică de ce: „Tocul este de 11 cu platformă de 2, dar se poate face și cu toc de 9 sau de 10. De asta zic că a fost cel mai comod și cel mai vândut model pentru că îmbracă cel mai bine picioru’, este bun și pentru picior subțire și pentru picior lat și pentru monturi și pentru tot”.
Totuși, principalul motiv pentru care miresele vin la târgul de nunți este rochia de mireasă. Cea mai importantă piesă nu e de fiecare dată și un obiect de neatins. Ea își poate schimba semnificația și contextul portului ei, doar cu condiția de a-și schimba forma: „genul ăsta de rochie nu poate fi purtată decât o singură dată, eventual o pot purta dacă o tai de la genunchi”, zice o viitoare mireasă.
Căutarea rochiei perfecte e un proces lung și anevoios. „Dacă nu găsesc de-a gata, mă duc la altelierul prietenei mele” - ne spune o tânără care abia ajunsese la târg. Rochia de mireasă nu a fost dintotdeauna de mireasă și nu a fost dintotdeauna albă. Ea s-a impus odată ce regina Victoria s-a luat cu prințul Albert, în 1840 ceremonie cu prilejul căreia a purtat în calitate de mireasă o rochie albă. „Este despre avere. În sec. XVIII-XIX, femeile nu-și permiteau să se îmbrace în alb” - spunea Edwina Ehrman, curatoarea unei expoziției „Wedding Dress” găzduită de London’s Victoria & Albert Museum pentru BBC Culture. Materialul alb era foarte greu de găsit și foarte greu de întreținut, din acest motiv rochia de mireasă albă era o formă de distincție într-o anumită clasă și un nonsens în alta.
În prezent albul persistă în variațiuni nuanțate: bej, roz deschis. Spre deosebire de alți ani în care predominau rochiile de mireasă înfoiate de la talie în jos, „noua crinolină” este dată de croielile alambicate ce se așază cu greu pe spatele mireselor care pentru a proba rochiile au nevoie de asistență din partea personalului magazinului. Nasturi, corset, fermoar sau pur și simplu spate semi-gol - miresele ies pe rând din cabina de probă susținându-și partea de sus a rochiei pentru a fi îndrumate cu grijă și răbdare de doamnele care păstrează rochiile nealterate și clientele mulțumite, pentru a fi consultate de prietenele cele mai bune sau chiar de viitorul soț.
Standurile care oferă costume pentru miri sunt prezente aproape în proporție egală cu cele care oferă rochii de mireasă și ceremonie, însă aflăm de la un reprezentant comercial pentru costume de ceremonie că entuziasmul nu este deopotrivă împărtășit. „Mirii nu prea caută costume, cele care caută costumele sunt doamnele. Din păcate, mirii se cam lasă duși de val, după cum observați și pe aici, ei sunt cam târâți în zona asta, ei ar veni înainte de eveniment, și-ar lua costumul și s-ar duce la eveniment, noroc cu doamnele care vin și-i mai pun la punct din când în când”. Mai aflăm că doamnele se implică indiferent de relația de rudenie cu ginerică: ele pot fi mame, surori, soacre, viitoare soții.
Lux?
Paradoxul e că nu tot ce strălucește printr-o formă de exotism e scump și nu tot ce pare local e ieftin. Concluzia asta am tras-o după o discuție cu un florist care ne-a explicat despre floarea numită suculentă:
Cum cerința pentru flori este construită pe fanteziile clienților, ele sunt aduse din Olanda, la „costurile aferente bursei”, care pune la dispoziție o gama variată de soiuri și culori. Din acest motiv, prețurile florilor la care se adaugă contribuția floriștilor pot fi considerate prohibitive.
Nu același lucru îl putem spune și despre luna de miere într-o destinație exotică de tip: Republica Dominicană, Maldive, Thailanda. Destinațiile exotice cu peisaje paradisiace predomină în cerințele mirilor care pot achita aceste vacanțe chiar și după strângerea darului. Un all inclusive în Dominica, pentru șapte nopți cu tot cu transport te duce undeva în jurul de 1.000 de euro.
Oricum ar fi, e bine de știut că departamentul de științe economice al Universității Emory din Atlanta a făcut un studiu statistic (Francis & Mialon, 2014) prin care au evaluat asocierea dintre suma cheltuită pe nuntă și durata căsniciei. Analizând 3000 de cupluri au ajuns la concluzia că nu e bine să te spargi în figuri, mai cu seamă, cu cât o nuntă costă mai mult, cu atât cresc și șansele de divorț.
EPILOG
Cu o zi în urmă protestarii ce plecaseră din Piața Victoriei și-au propus să facă cel mai mare lanț uman în jurul Palatului Parlamentului, fix la ora la care târgul se închidea.
La sfârșitul zilei de duminică împărțim canapeaua cu un cuplu. Vorbim despre planurile lor, despre viitor și despre ce așteptări au. I-am întrebat dacă sunt îngrijorați în vreun fel de ce se întâmplă acum în țară. Ne-au spus că „e o demonstrație de normalitate și de sănătate a societății noastre. Îmi dă încredere că o să fie altfel, că o să fie bine, conform regulilor”. Însăși prezența lor la târg este o dovadă a privirii optimiste pe care o au asupra viitorului.
„Dragnea (…), Tăriceanu (...), așa ceva nu se face” - aud asta din spatele meu. Mă întorc: două cupluri de tineri. Îi întreb: „nu vă supărați, mergeți spre protest?”. Îmi răspund că: „da, venim mai încolo”. Dăm din cap și ne vedem de drum.
Numele domnilor de mai sus încă se aud, noaptea într-un cor de glasuri. Protestele continuă.
O săptămână mai târziu, duminică, 12 februarie în Piața Victoriei, printre vuvuzele și 50.000 de participanți au avut loc două cereri în căsătorie.
Andrei aștepta de mult un moment prielnic în care să-și ceară iubita. E în Piață din prima zi a protestului. Deși iubita lui nu îi e alături în fiecare seară, se susțin reciproc și luptă pentru aceleași idei. Despre semnificația cererii sale în căsătorie, în contextul protestului, Andrei spune că:
„Acolo unde există iubire există și rezistență, pentru că dacă ceva poate schimba lumea în bine, doar dragostea o poate face pentru că dragostea îți dă puterea de acceptare a ceea ce se întâmplă în jurul tău, fără să judeci oamenii. Nu poți să trăiești printre oameni pe care nu îi accepți, iar în momentul în care îi accepți, îi iubești așa cum sunt ei.”
Text: Ioana Dobrinescu. Audio: Maria Năstase
Foto main: Maria Năstase