În ziua rezervării, centrul Bucureștiului era plin de filtre de poliție, abia circulau mașini. Remus a ieșit cu un geamantan mare, roz aprins, ca să fie plauzibilă povestea cu mutarea. „Băteam foarte tare la ochi. Ziceai că sunt din BD la munte și la mare”. A trebuit să aștepte să fie gata camera de hotel chiar vizavi de un echipaj de poliție - era convins c-o să fie luat la întrebări. Când a ajuns în cameră le-a trimis amicilor de pe un grup de chat, blocați fiecare la ei acasă, poze cu centrul Bucureștiului văzut de sus. Concluzia lor a fost că „Remus are de recuperat” la capitolul aventuri pasionale, așa că recuperează fix în pandemie.
La întâlnirea prelungită, a adus la el mănuși, soluție dezinfectantă, șervețele igienizante - dar și o mașină de tuns, cu care ea i-a refăcut freza. A insistat s-o ajute să se dezinfecteze, „ca să-i arăt că-mi pasă”. Pe ea a amuzat-o insistența lui „de cloșcă”.
Relația n-a mers și după 36 de ore de vacanță de la viața reală, nu s-au mai văzut. Remus spune că a fost nepotrivire de caracter: el boem, ea „o tipă foarte carieristă”.
La început de septembrie, când stăm de vorbă despre cum va schimba pandemia aventurile de-o noapte, dar și pe cele mai asumate, Remus e destul de relaxat. Umblă cu spirt la el, dar nu îl tracasează numărul de cazuri și decese din România.
Deși e conștient că SARS-CoV-2 se transmite mai ușor decât HIV, Remus tot nu-și pune problema să limiteze o posibilă viitoare relație la online. Omul e un animal social și, după părerea lui, perioada de izolare i-a făcut pe mulți să tânjească după contact uman. „Ce faci, nu vin la tine, nu vii la mine, că e Corona? E super ciudat. (...) Dacă ți se pune pata pe cineva, nu are cum să te împiedice nici febra tifoidă, nimic. Știi cum e - where there's a will, there's a way.” Oricum, nu știe ce măsuri de precauție și-ar putea lua. „Ce pot să-i zic? Domne, arată-mi testul? (...) Nu poți să porți masca când faci sex.” Până la urmă, zice, cu o moarte toți suntem datori, indiferent că te calcă tramvaiul sau COVID-19.
Cam așa crede și Cristi Oanță - nea Oanță, cum îi zice toată lumea. Are 62 de ani și e tâmplar. Stăm de vorbă la o bere, pe o bancă dintr-un loc de joacă din cartierul Titan - în jurul nostru, vecinele care-și păzesc nepoții trag cu urechea la discuție. Nu e de mirare - partenerele pe care și le-a găsit Oanță în ultimele luni au fost, în general, din cartier.
Cea mai recentă încercare de relație a avut-o cu o vecină de vârstă apropiată. După ani în șir în care nu se intersectaseră , vreo patru zile la rând au trecut unul pe lângă celălalt, în direcții opuse pe drumul spre piață. Asta se-ntâmpla pe la început de toamnă, când televiziunile de știri se mai potoliseră din anunțurile alarmante despre cum oamenii de vârsta lor sunt în grupă de risc ridicat la COVID-19. Prima dată, Oanță se ducea să cumpere gogoșari și castraveți, ea își plimba cățelul. Au intrat în vorbă pe tema banilor, cum se descurcă fiecare. Ea i-a spus că și-a luat o pisicuță, pentru că stă la parter, are șoricei și nu poate să doarmă noaptea. Oanță tot la parter stă, dar n-are probleme cu rozătoarele, așa că a chemat-o să doarmă la el. Ea i-a zis că nu poate să intre în casa lui - în schimb s-a oferit să-i facă o salată boeuf. „A venit cu ditamai platoul, eu sunt singur, cât să mănânc? Dar am luat și ieri și astăzi la muncă și mai iau și mâine”, râde Oanță.
Înainte să iasă la pensie, partenera fusese medic, așa că, inevitabil, au vorbit și despre pandemie. Ca și el, femeia poartă mască în transportul în comun, însă i-a și sădit acestuia niște dubii despre severitatea infecțiilor cu COVID-19. „Zice: Am lucrat în sistemul sanitar atâția ani de zile, dar eu nu cred - o fi ceva, dar nu cred că-i atât de grav.”
De-o vreme, însă, vecina nu-i mai răspunde la telefon - Nea Oanță zice că e din cauza unei depresii cu care se luptă de zece ani, când fiica ei, în vârstă de 27 de ani, a murit de supradoză. „Băi, frate, dar te scuturi și te ridici de jos - că pân’ la urmă, asta-i viața, nu?” Nu e ca și cum n-a avut și el parte de depresiile lui. În primul rând, din cauză de singurătate. „Nu-ți mai calcă nimeni casa, nici măcar aia de la lumină, în pizda mă-sii, să mai văd și eu pe cineva la față în casa mea”, râde Nea Oanță.
Cele două luni de izolare l-au afectat în primul rând financiar - „Mă duceam să lucrez pe barba mea. Îmi făceam declarația aia și îmi tremurau chiloții. Dacă mă oprește ăla, dacă mă oprește ălălalt? (...) Dai de unu' mai sandilău, cu carte puțină și creier la fel...” Însă, ca tot românul, zice el, s-a adaptat situației. S-a ajutat cu fratele lui, a onorat niște lucrări de tâmplărie pe care le antamase dinainte de pandemie, a mai lucrat pe la cunoscuți - până l-a lăsat un picior în timp ce muncea. „Dar să nu-l mânii pe Dumnezeu, sunt alții care n-au ambele picioare și se descurcă.”
„E foarte greu singur. În general, femeile din ziua de astăzi nu știu ce vor. Ba au nepoți de care trebuie să aibă grijă, că le trag copiii de urechi, ba au copii, care țin cu ăia care i-au crescut.” Nea Oanță vorbește din experiență. N-ar zice despre el că e un cuceritor, dar tentative de relație a tot avut. Peste vară zice că a stat cu o tipă mult mai tânără, pe la 30 de ani, cu un copil. În cele din urmă, mama a ales să se întoarcă la fostul ei partener, cu care crescuse copilul, iar Oanță nu i-a stat în cale. „I-am zis: nu putem să ne batem joc de viața copilului. Tu vrei să fii fericită? Și eu vreau să fii fericită.”
A mai avut Oanță și cuceriri de pe net, din grupurile de oameni singuri 50-60+ - o doamnă din Bacău, pe care a și vizitat-o („bună gospodină! Curat - farmacie!”). N-a mers între ei, pentru că Oanță a bănuit că ea avea pe altcineva. Apoi, printre cliente a cunoscut o doamnă din Buzău, pe care o sună demonstrativ de față cu mine, s-o întrebe de sănătate. Vorbesc de trei ani de zile - l-a chemat chiar recent să-i culeagă via la Buzău.
Îl întreb ce-o să facă peste iarnă, cu COVID-19 ăsta cu tot. Se descurcă. Din octombrie până-n decembrie își umple cămara și-și face o rezervă de bani pentru facturi. „Nu știi ce se va-ntâmpla cu nenorociții ăștia. Mâine-poimâine zice: Nu mai aveți voie, stați în case. Și ce faci? Faci pe dracu, nu faci nimic. Din ce trăiești? Că nimeni nu se-ntreabă: Mă, din ce trăiesc oamenii ăștia?” Spune că ar dispus să-și asume riscul de a ieși din casă și de a lua virusul, dacă ar muri de foame.
Oanță a fost căsătorit, a divorțat, are doi fii, precum și multe tentative de relații, de la divorț încoace. Pe final de interviu, bărbatul o sună pe G., o femeie de 64 de ani, cu care a avut o poveste timp de 11 ani (cu întreruperi și năbădăi). Au rupt-o acum vreo doi ani, când ea a plecat să muncească în afară. „Adevărul e că relația asta (...) m-a ținut pe mine pe mine pe linia de plutire. Că dacă nu faci sex regulat... nu știu, îți ia mintea razna!”, râde el.
„Ce să spun, am avut o viață... Mi-am dorit să fiu un familist, să am și eu copiii mei, nevasta mea lângă mine. Până la urmă, nu s-a-ntâmplat nici așa, nici așa. Toată viața mea, tot am rătăcit, căutând ceva.” Îl întreb ce. „Asta este, că nu știu nici eu ce.”