Pe toată perioada în care am fost în ghetou, nu m-am gândit deloc la ce se va întâmpla cu noi, la destinul nostru. Ni s-a spus că vom fi duși pe câmpul pâinii, undeva la vest de Tisa, loc care s-a dovedit ulterior că nici nu există.
Într-o dimineață devreme, în zori, am ajuns în acest necunoscut numit Auschwitz. Nimeni dintre noi nu auzise ceva de acest loc. Era o așezare poloneză redenumită de nemți. Deci ajungem într-o dimineață și se strigă Jos, jos, afară din vagoane! Niște deținuți în haine vărgate ne ajutau să ieșim. A fost prima dată când am văzut oameni în haine vărgate. Peste tot garduri din sârmă ghimpată, mișunau oameni. Ni s-a spus să lăsăm totul jos și să ne mișcăm. Peste câteva minute ne-au separat, bărbați și femei. Mama mea avansează cum avansam și noi, nu-mi aduc aminte să fi spus ceva. Asta este ultima amintire a mea cu mama. Eu am rămas cu tata și frățiorul, am intrat în lagăr.
Am dormit șapte persoane la un nivel al patului; când se întorcea unul, trebuia să ne întoarcem toți. Fără pătură, fără nimic. În a treia zi, tatăl meu a fost cooptat într-un transport de muncă undeva. Ultimele cuvinte ale lui au fost să am grijă de frățiorul meu, care avea 13 ani, cu doi ani mai mic ca mine.
În următoarea zi, un deținut polonez, probabil că era de mai mult timp acolo, s-a uitat cu milă la noi, copiii; eram tot timpul împreună cu fratele meu, Alexandru. Am prins curaj și l-am întrebat dacă mă poate ajuta să o găsesc pe mama, Ileana Nussbaum. El ridică mâna stângă și spune că acolo este mama - cu mâna stângă arăta undeva în sus. M-am uitat mai atent și am văzut fumul crematoriilor. Am sperat întotdeauna că a avut dreptate. Dacă tot nu m-am mai întâlnit cu ea, mai bine că a murit din prima decât să se fi chinuit ulterior. Așa am aflat că există crematorii și camere de gazare.
În toată perioada cât am stat, am încercat să mă eschivez de la orice transport de muncă pe cât era posibil, fiindcă știam că fratele meu mai mic nu va fi cooptat niciodată, deci îl lăsam singur. Eram atât de îngrijorat pentru Alexandru și pentru mine, că nu m-am gândit. Adevărul este că eu nu îmi mai aduc aminte de cele șase luni pe care le-am petrecut împreună la Auschwitz. Nu îmi mai aduc aminte de nimeni cunoscut de acolo. Realmente toată preocuparea mea a fost să am grijă de fratele meu, în condițiile unei foamete cumplite… Nu m-am putut gândi la altceva. Nici la tatăl și la mama mea, la soarta lor.
Este foarte greu de vorbit despre o problemă pe care multă lume nu o poate înțelege - foamea. Dacă cineva mă întreabă ce înseamnă asta, îi spun așa: Dimineața mănâncă o felie grosuță de pâine, cu margarină, cu unt, o felie de salam. Seara, un blid cu mâncare, o supă cu cartofi, și atât. Deci cam 7-800 de calorii. În rest, nu e nevoie să muncești ca noi, doar să stai. Și așa, după o săptămână, putem vorbi despre ce înseamnă foamea. Supraviețuirea are legile sale. S-a întâmplat ca un tată să pună repede mâna pe o bucată de pâine a fiului și să o bage în gură. Foamea face să fii nebun.
Nu uitați de apeluri, care erau de două ori pe zi și erau extrem de chinuitoare. Ore întregi trebuia să stai drept, fie soare, vânt năpraznic, ploaie. Imposibil în atâta timp cineva să nu aibă necesități fizice și, dacă se întâmpla asta, erai bătut crunt. Pe lângă astea tot timpul eram cu frățiorul de 13 ani, care, vă dați seama, era firav, un copilaș… Eram răspunzător de el.
La Auschwitz nu am muncit, acolo era un singur sens principal, moartea. Camerele de gazare trebuiau să funcționeze zi și noapte. Când sosea un nou transport, se știa că dura cam opt ore până era gata procedeul de gazare și incinerare.
Al doilea rol al lagărului era să trimită în Germania și orice parte a lumii ocupate de germani, transporturi de muncă. Muncă de sclav pentru activitatea legată de război. În fiecare zi erau și transporturi din acestea. În funcție de solicitări de la vreo fabrică, zonă bombardată unde era nevoie de cărat moloz etc.
Al treilea sens al închisorii erau experimentele cu gemeni ale doctorului Josef Mengele. Scopul era găsirea unei soluții ca femeile să nască doar bărbați apți pentru război. Îmi aduc aminte, la sosire erau două categorii de oameni strigați. În primul rând, gemenii și dentiștii. Cei din urmă credeau că erau chemați pentru profesia lor. De fapt, dentiștii erau folosiți pentru scoaterea dinților de aur ai celor gazați. Gemenii erau folosiți la experimente.