E trecut de miezul nopții și mesenii îngrămădiți în cârciuma dintr-o mansardă șubredă încearcă să se facă înțeleși prin pâcla unsuroasă a vălătucilor de fum și aburi ce vin valuri-valuri din bucătărie. Din oale se revarsă ciorbă, ardei umpluți, fripturi, sarmale și cafea turcească. Pictori, poeți, pierde-vară, sculptori, dramaturgi, activiști, judecători, dependenți, doctori, compozitori din toate neamurile își intersectează destinele în Greenwich Village, New York City, într-un secol XX abia la început. Subiectul nopții: mascarada de proces în urma căruia William Sanger primise o amendă usturătoare pentru răspândirea unui exemplar din „Limitarea familiei”. Scrisă de soția sa, Margaret Sanger, broșura de popularizare a contracepției prezenta argumente, ilustrații și metode de birth control, formulă folosită atunci pentru prima oară. O femeie zglobie, îmbrăcată în fuste multicolore, cu o țigară în colțul gurii și cu urechea pâlnie, le servește oaspeților cafele negre și fierbinți. E regina lor neîncoronată: ursitoare, psihoterapeută, vademecum, factotum, depozitară de artă: Romany Marie, Marie Marchand, născută Yuster în 1885 la Răchitoasa, un sat de undeva dintre Moldova și Muntenia.
Povestea Mariei apare ciclic în căutările mele, pe bloguri de istorie informală a cartierelor din New York City sau în publicațiile axate pe recuperarea personajelor obscure. Calchiate după aceeași recenzie a unei biografii scrise de nepotul ei, istoricul Robert Schulman, articolele surprind aceleași linii mari ale vieții ei. Am vrut să aflu mai multe despre această femeie fabuloasă, în tavernele căreia își dădeau întâlnire Isadora Duncan, Brâncuși, Buckminster Fuller, Hemingway și mai toate numele boemei newyorkeze de acum aproape un secol. Am pornit pe firul unor întâlniri, intersecții și reconstrucții, în ideea de a dezvolta un scenariu de miniserie TV inspirat de constelația Mariei Marchand. Până va ajunge pe ecran, i-am schițat portretul.
(👆 Pentru a vedea & asculta cele două colaje animate din interiorul articolului, dați clic oriunde pe pagină, la începutul textului. 👆)