Pe hârtie, 2019 este „Anul cărții” în România. În realitate, însă, nicio instituție nu a mișcat un deget în plus pentru a-i încuraja pe oameni să se apropie de cărți, într-o țară unde de ani buni e deja tradiție lamentația că românii citesc cel mai puțin din Europa. Dimpotrivă, de curând, Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, a declarat că „nu-i poți forța pe oameni să citească și că e responsabilitatea editurilor, a celor „care oferă conținutul cărților, să-l facă să fie natură să fie atractiv, poate nu dublăm, poate triplam consumul″. Cu greu se pot găsi declarații care să arate o neînțelegere mai adâncă a ce înseamnă piața de carte și cauzele pentru care în România se citește așa de puțin, dar și a căilor prin care îi poți aduce pe oameni mai aproape de cărți, mai ales dacă ai la îndemână o mașinărie ca Ministerul Culturii.
Fiindcă mă săturasem de asemenea opinii ignorante, că nu citim fiindcă n-am avea cărți bune, că „noi, românii” suntem proști, leneși sau că „ne-am pierdut valorile” (refrenuri care însoțesc fiecare statistică despre consumul de carte), am plecat anul trecut pe teren ca să înțeleg mai bine cifrele astea și, la fel de important, efectele lor. Am fost în căutarea librăriilor din Alexandria, am ajuns într-o scară de bloc transformată în mică sală de lectură, am mers prin biblioteci din sate unde copiii vedeau pentru prima oară o carte, iar la final am ajuns într-o școală bucureșteană de cartier, unde două scriitoare încercau să-i împrietenească pe copii cu literatura. Câte librării mai sunt în România și în ce stare sunt ele? Câte biblioteci mai avem și câți oameni au rămas lângă ele? Cum arată viața culturală în afara marilor orașe și cum privește școala cititul? Cât de greu e să deschizi o editură și să ții în picioare o librărie mică? Și, la urma urmei, chiar contează așa mult să citim?
Povestea căutării și a călătoriei am publicat-o în primul număr tipărit al revistei „Scena9”, sub titlul „Cititul după era Sandra Brown”. Dacă nu ați apucat s-o citiți pe hârtie, poate vă faceți un pic de timp s-o citiți pe ecran.