Timp de 120 de ani, Câmpina a crescut în jurul unui colos industrial prin venele căruia curgea petrol. Acum, când conductele s-au golit, iar orașul s-a moleșit, niște oameni vor să vadă ce și cum poate fi salvat.
Nu trebuie să ieși din centrul de oraș cuminte al Câmpinei, umbrit de stejari, decorat cu panseluțe, desfătat de cofetării, ca să dai de gardul lung și înalt al rafinăriei. Dincolo de el se văd coșuri de fum și muchii de clădiri, siluete dure, fiecare cu rostul ei neștiut și cândva important. Pe unul dintre rezervoare scrie „Steaua Română”, cu litere galbene scorojite.
Rafinăria a fost mereu inima Câmpinei. Matei Sumbasacu, inginer și fondator al Asociației Re:Rise, a copilărit în Câmpina și a trăit, ca toată lumea, sub semnul rafinăriei. Când se schimbau turele de muncitori, sirena rafinăriei se auzea în jumătate de oraș: la 3 după-amiaza, la 11 noaptea, la 7 dimineața. Pentru cei care lucrau înăuntru, o treime din zi petrecută acolo însemna că lăsau acolo o parte din viața lor, spune fostul lider sindical Gheorghe Sandu. Între 1897 și 2020, generații de câmpineni au făcut parte din industria asta care a dominat lumea.
Șuvoaiele de petrol au adus orașului bani și deschidere culturală, dar și războaie. În 1943 și 1944, „Steaua Română” și alte rafinării prahovene au fost bombardate de către englezi și americani, pentru a seca de puteri mașinăria de război germană. Iar când rafinăria din Câmpina — prea mare și prea veche — nu și-a mai găsit locul în economia capitalistă, nimeni n-a știut ce să facă cu mastodontul din fier și beton ce nu mai dădea ora exactă.