Prima oară când m-am întâlnit cu Pompiliu Sterian, abia venise de la cursul de yoga, organizat la căminul „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”, unde locuiește de mai bine de 12 ani. A doua oară când l-am văzut, vorbea unei săli pline despre bucătăria interbelică, într-o campanie lansată de un supermarket german pentru 100 de ani de România. La următoarea întâlnire, tocmai sărbătorise Valentine's Day împreună cu alți rezidenți ai căminului, la clubul unde organizează activități în fiecare săptămână. La mai puțin de-o lună, era pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, jucându-și propriul rol în Domiciliu instabil - unul dintre cele șapte spectacole pe care seniorii de la cămin le-au făcut din 2009 încoace împreună cu artiștii de la tangaProject, în programul de artă comunitară „Vârsta 4”.
Domnul Pompiliu, fiindcă așa-i spun cei care-l cunosc, are 99 de ani și spune că nu-i ajunge nici pe departe timpul pentru toate ideile pe care-ar vrea să le pună-n practică. Uneori, se mai trezește noaptea și își ia notițe pentru programul viitor de la club. Nu lasă să-i scape nici ziua printre degete. De 9 ani încoace, de când a învățat să lucreze pe calculator, ține blogul proiectului „Vârsta 4”, unde povestește constant despre viața la cămin. În presă, e cunoscut drept cel mai bătrân blogger din România. Acum lucrează la cea de-a opta piesă de teatru documentar împreună cu regizorii, actorii și dramaturgii care-au adus arta comunitară la cămin.
Pompiliu Sterian n-a avut o viață ușoară - a trăit patru răsturnări de regim, a cunoscut pe propria piele antisemitismul, sărăcia nu i-a fost străină. Cu toate astea, a reușit să aibă meseria pe care și-a dorit-o: a fost ziarist. Și mai mult, și-a păstrat un optimism prețios, chiar și-n fața unui viitor despre care recunoaște că-i încâlcit și pe muchie de cuțit. În anul când România își serbează cei 100 de ani neștiind cum să-și cheltuie bugetul aniversar, am vrut să aflu cum s-a simțit la persoana întâi istoria care a încăput într-un secol. După ce ne-am întors în timp cu Ioana Panait într-un sat din Delta Dunării, l-am rugat pe Pompiliu Sterian să ne fie ghid prin viața lui și a Bucureștiului.