Cu toate tipele am vorbit despre feminism, în cel mai natural mod cu putință, pentru că în Islanda feminismul e ca muzica.
Pentru a ajuta Islanda să iasă din criză prin sprijinirea afacerilor care se concentrează pe energie verde aflate la început de drum, Björk și Audur Capital - fondat de Halla Tómasdóttir și Kristin Petursdóttir, două specialiste în finanțe - au creat Fondul Björk. Tómasdóttir spunea despre fondul Björk că are ca scop finanțarea și susținerea afacerilor cu un plan realist de creștere sustenabilă: „Islanda a intrat prima în criză și putem fi primii care ies, iar femeile au un rol foarte important. Încă de la femeile vikinge, în timp ce bărbații violau și distrugeau, femeile erau acasă și țineau totul sub control.”
Fast Facts: The Best Party, criza și lumina
- Jón Gunnar Kristinsson a fost primarul Reykjavíkului din 2010 până în 2014. Un actor de comedie, punkist (membru al trupei Nefrennsli), anarhist, fost taximetrist, i-a convins pe islandezi că soluția e ca politicienii să nu fie politicieni, ci artiști care să ironizeze corupția și minciunile. The Best Party a fost răspunsul plin de umor al unui grup de artiști cu zero experiență în politică la criza financiară din 2008. Campania lor electorală era plină de promisiuni ironice (urși polari în grădina zoologică, prosoape gratis în piscinele publice, un parlament fără droguri până în 2020). Videoclipul de prezentare îi arăta cântând „Simply the Best” cu versurile „We are the best, the bestest of parties, best for Reykjavik, best city of every week.” Șase luni mai târziu, Jón era ales primar.
- În 2016 primul-ministru Sigmundur David a demisionat în urma informațiilor despre contul său offshore apărute în Panama Papers. În iunie 2017 tatăl următorului prim ministru, Bjarni Benediktsson, a scris o scrisoare în care își exprima sprijinul față de Hjalti Sigurjon Hauksson, condamnat în 2004 pentru că și-a abuzat sexual timp de 12 ani fiica vitregă.
- Islanda e singura țară care și-a condamnat bancherii în urma crizei financiare din 2008: 29 de bancheri au primit pedepse de până la 5 ani în închisoare.
- Pe 21 decembrie, în cea mai scurtă zi din an, soarele răsare la 11.30 și apune la 3.30. Din mai până în august au midnight sun. În preajma solstițiului de vară sunt 21 de ore de soare în Reykjavík, iar un pic mai în vest e lumină 24 de ore.
„Feminismul în Islanda nu șochează pe nimeni, e de la sine înțeles că suntem egali”, îmi spune Bára Gísladóttir, compozitoare și contrabasistă. Când ne-am întâlnit mă așteptam să apară un uriaș. Dar Bára e micuță, are ochi foarte albaștri și cară cu greu contrabasul imens pe coridorul Harpei. Îmi spune că e foarte răcită și că și-a fracturat o coastă tușind. A început să studieze vioara la 5 ani, apoi a descoperit instrumentul ei preferat. În 2015 Bára a debutat cu albumul Different Rooftops, iar în 2016 a lansat B R I M S L Ó Ð, o compoziție electronică pentru contrabas formată din 3 mișcări, fiecare reprezentând câte un strat al oceanului. B R I M S L Ó Ð e întunecat, anxios, epic. Compune având în minte texturi, culori, volum și mișcare. Când s-a mutat în Danemarca, și-a dat seama că feminismul e un subiect tabu în multe cercuri, un cuvânt de care mulți oameni - inclusiv unele femei - se feresc. Nu găsește sursa acestei temeri: pentru ea, feminismul ține de ordinea naturală a lucrurilor, e de bun simț. „Sigur, mai avem un drum lung de parcurs și aici [în Islanda], dar situația e mult mai bună decât în alte țări în care am locuit și prin care am călătorit. Aici femeilor nu le e teamă, iar lucrul ăsta se simte și în muzica pe care o facem.”
Islandezii și-au demontat toate fricile colective, una câte una. Anul ăsta, a intrat în vigoare legea care le impune companiilor publice și private să își plătească angajații egal, indiferent de sex, etnie sau naționalitate. Islanda e una dintre primele democrații din lume. Parlamentul lor a fost format în 930. În 1980 au avut prima femeie președinte aleasă democratic din lume: Vigdís Finnbogadóttir era mamă singură, fostă profesoară și directoare a Reykjavík Theatre Company. A fost președinta Islandei timp de 16 ani. În 2009 Jóhanna Sigurðardóttir a devenit prima femeie gay din lume aleasă în fruntea unui guvern. Din 30 noiembrie 2017 prim-ministru este Katrín Jakobsdóttir, 41 de ani, feministă, pacifistă, activistă de mediu.