Donatorii internaționali ar putea rezolva criza. Banii există, doar că nu ajung în Liban.
În 2021, țara a negociat pentru un împrumut cu Fondul Monetar Internațional (FMI), însă discuțiile au fost blocate din cauza certurilor dintre facțiunile politice din Beirut.
Un nou guvern, condus de fostul prim-ministru Najib Mikati, un magnat al telecomunicațiilor considerat cel mai bogat om din Liban, s-a format în septembrie 2021. Dar parlamentul nu a reușit să treacă legi care să-i protejeze pe cei vulnerabili, statul a rămas fără resurse, Banca Centrală a rămas fără valută, iar moneda locală, lira libaneză, a pierdut peste 90% din valoare în decurs de un an și jumătate. Negocierile cu FMI sunt încă în curs.
Drept rezultat, băncile comerciale au limitat accesul clienților la propriile economii, reducând retragerile de numerar, ceea ce a dus la revolte. Libanul este dependent de importurile de combustibil, iar lipsa de valută străină pentru a cumpăra cantitățile necesare de pe piața internațională a dus la o criză energetică în vara lui 2021. Importatorii au încetat să livreze combustibil, centralele electrice au oprit producția, iar generatorii privați de electricitate au mărit prețurile.
Pe 9 mai, Banca Mondială a aprobat un împrumut de 150 de milioane de dolari pentru a asigura alimente Libanului, în special grâu, dar condițiile împrumutului încă nu au fost aprobate de Parlamentul libanez.
Fără securitate alimentară
Criza pâinii din Orientul Mijlociu nu este doar o consecință a crizei globale, ci a deceniilor de politici agricole și economice interne slabe, potrivit cercetătorului Human Rights Watch Sarah Saadoun. „Una dintre problemele majore din Orientul Mijlociu este că depinde de importuri”, ea spune. „Acest lucru coboară nivelul până la care guvernele pot asigura producția internă de alimente sau stocurile interne”.
Lipsa depozitelor face, de asemenea, ca Libanul să rămână dependent de importurile imediate și mai vulnerabil la fluctuațiile prețurilor și speculațiile de pe piață.
Nu ai unde depozita cereale în Liban. Pe 4 august 2020, sute de tone de azotat de amoniu stocate într-un hangar din portul Beirut au explodat, distrugând mari părți ale orașului, ucigând 260 de oameni și rănind alte mii. Explozia a distrus singurele două silozuri de cereale din țară și a lăsat Libanul fără posibilitatea de a stoca rezerve. Guvernul a anunțat la sfârșitul lunii iulie că vor fi construite noi silozuri pentru a ajuta la reducerea presiunii prețurilor și că mai multe țări sunt dispuse să doneze 100 de milioane de dolari pentru acest proiect. Dar asta nu s-a întâmplat încă.
Saadoun mai spune că o serie de politici adoptate de țările din regiune au dus la criza actuală. „În mod tradițional, guvernele au controlat prețul alimentelor prin subvenții”, spune ea. „Este un mod costisitor și ineficient de a controla prețurile, dar asiguri astfel accesibilitatea. În plus, dacă se adaugă subvenția pentru combustibil care afectează la rândul său prețul alimentelor, obții «o furtună perfectă».”
Orientul Mijlociu este, de asemenea, o regiune cu asistență socială slabă. „[Guvernul] controlează prețurile pentru produse de necesitate, dar nu oferă oamenilor nicio plasă de siguranță pentru bătrânețe sau șomaj”, adaugă Saadoun. „Apoi încep să scoată subvențiile, dar programele de protecție socială lipsesc sau sunt slab subfinanțate. Luate împreună, aceste cauze fac ca Orientul Mijlociu să fie într-o situație proastă. Și nici măcar n-am început să discutăm despre situația politică a regiunii, care este un iad.”
Pe măsură ce războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor pe piața globală, Libanul a rămas fără energie electrică, combustibil, bani, producție internă de alimente și facilități de depozitare.