La masă suntem zece jurnaliști din mai toată lumea: din Turcia, până-n Japonia, din Mexic, până-n Indonezia, din Australia, până-n Canada. Pe repede înainte, facem un tur al lumii: în Turcia, Erdogan strânge și mai bine lațul dictaturii, în Mexic, odată cu arestarea baronului drogurilor, El Chapo, iese la lumină o rețea savantă de corupție, în Indonezia autoritățile sunt acuzate că măcelăresc și torturează populația indigenă (folosind uneori șerpi vii) ș.a.m.d. Doar când jurnalistul canadian se plânge că premierul lor nu e destul de radical, râdem toți - astea-s probleme de lumea-ntâi!
Harta lumii pe care o împărțim are multe în comun cu cea a lumii din Game of Thrones, epopeea uriașă care a atras sute de milioane de spectatori cu jocurile ei crâncene de putere, diplomația extremă și războaiele turbate, cu linia ei din ce în ce mai fină între cinism și speranță. Cu câteva excepții - cum ar fi că-n lumea reală n-avem (încă) dragoni și white walker-i, că nu mai mergem pe cal și că între timp s-a inventat internetul -, avem destule în comun. „Ce credeți c-o să se întâmple în ultimul sezon? Vine un lider nou, à la Trump, și construiește un zid nou-nouț?” circulă scenariile la masa jurnaliștilor. „Sau o să fie o revoluție comunistă? Poate lasă toate casele războiul și pun de-o alianță, ca Uniunea Europeană. Deși cam scârțâie și ea în ultima vreme...”
După opt ani, serialul HBO în care David Benioff și D. B. Weiss au transformat romanele lui George R.R. Martin într-un balaur media și un fenomen al culturii pop, Game of Thrones a ajuns la sezonul opt - și ultimul -, programat să ruleze din 15 aprilie. Aproape un deceniu în care oameni din toată lumea au scrâșnit din dinți, cu pulsul mărit, s-au revoltat, au plâns și au savurat rânjind răzbunarea, au empatizat și-au gândit teorii hiper-elaborate, au copt conspirații paranoide. Personajele gândite de R.R. Martin și modelate de Benioff & Weiss au zgâlțâit scala morală pentru TV-ficțiune (fiindcă arată cum binele și răul se fugăresc în continuu) și, în același timp, au devenit arhetipuri. Tocmai de-asta, toți cei zece jurnaliști veniți la Londra să stăm de vorbă cu câțiva dintre actorii din Game of Thrones , oameni în toată firea, s-ar spune, vorbim despre ei ca niște puști pasionați până peste cap de eroii lor. „Brienne a fost chiar o surpriză!” sau „Ce păcat că Jon Snow n-a mai putut să vină.” Rar le spune cineva actorilor pe nume.
Timp de aproape două ore, am stat de vorbă cu opt dintre actorii care și-au construit așa de bine personajele din Game of Thrones, încât le-au dat viață. S-au așezat, pe rând, la masă Gwendoline Christie (Brienne of Tarth), Carice van Houten (Melisandre), Conleth Hill (Varys), Liam Cunningham (Davos), Maisie Williams (Arya), Sophie Turner (Sansa), Rory McCann (The Hound) și Kristofer Hivju (Tormund). Am povestit despre ce-a însemnat să lucreze timp de opt ani în mașinăria unei producții la așa magnitudine, despre cum li s-au schimbat viețile și cum se uită spre viitor după un rol așa de intens.
*Interviurile de mai jos conțin spoilere din toate sezoanele „Game of Thrones” (GoT) de până acum. Dacă vă dă deja târcoale un impulse de binge tematic, găsiți aici discuția cu alți protagoniști din GoT, de dinaintea sezonului trecut.