Medicul ei mi-a spus că o mai duce cam 3 luni.
Mama nu se mai putea mișca singură și abia mai vorbea. Dar eu în drum spre casă îmi imaginam cele 3 luni în care o să facem împreună tot ce am plănuit și nu am apucat. Aveam timp suficient să călătorim, să mergem la concerte, măcar încă o dată la mare. Cred că ăsta a fost primul semn că mintea mea dă rateuri serioase și nu mă descurc prea bine cu ce se întâmplă. Nu au fost trei luni, au fost cinci, în care nu am fost niciodată la mare.
Nu avusesem timp și energie să mă gândesc la nimic cât a fost mama bolnavă, să accept sau măcar să încep să înțeleg ce se întâmplă, pentru că a trebuit să fiu mai mult medic și asistentă decât fiică. Am primit în grijă un om cu dureri mari, care nu se mai putea mișca și avea nevoie de proceduri medicale, fără prea multe explicații, fără un plan sau măcar un sfat pentru perioada următoare; fără o rețetă pentru morfină, fără o trimitere la un doctor care ar putea să o trateze de acum încolo. Eram total depășită și aș fi dat orice să îmi spună cineva ce trebuie făcut și eu doar să execut cuminte.
Am citit sute de ore despre diete, tratamente naturiste, medicamente minune. În loc să petrec timp cu mama, să îi ofer mai multă iubire și atenție, eu stăteam pe net să învăț să gătesc raw vegan, să comand deshidratator, storcător de legume, germinator, ultimul tip de robot care gătește cu aburi. Până în ultimul moment am dansat în brațele peștoaicei mele, sperând să o salvez pe mama cu morcovi și cel mai nou extract de ciupercă japoneză.
În tărâmul ăsta al nimănui, după ce nu mai avem ce să-i facem, am purtat discuții absurde, filosofico-spirituale, cu medicii pe care am reușit să-i găsesc, despre când și cum se administrează morfina care s-o ajute să nu mai țipe de durere. Pentru că am fost în postura absurdă de a organiza totul, mă simt vinovată pentru suferința ei, pentru felul în care a murit. Cu bolovanul ăsta bălos trăiesc pe piept. Între timp m-am împrietenit cu el, și-a făcut loc în gaura din pieptul meu și mă lasă să respir și să merg cu tramvaiul.
Există timpul ăsta, uneori sunt câteva zile, de multe ori sunt ani, între nu mai avem ce să-i facem-ul cu care e externat un om cu boală terminală și sfârșitul vieții. După ce medicii nu mai au ce să încerce să vindece, pacientul ar trebui ajutat să trăiască liniștit, fără dureri mari și să moară cu demnitate. Adică să intre pe tărâmul medicinei paliative. La noi bucata asta e aproape inexistentă.
În 2014, World Health Assembly a adoptat prima rezoluție referitoare la îngrijirea paliativă, document prin care e recunoscută ca drept al omului și ca obligație a statelor membre ale Organizației Mondiale a Sănătății. E definită așa: „abordare menită să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, atunci când se confruntă cu probleme asociate bolilor amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea și tratarea impecabilă a durerii și a altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale.” Iar conceptul contemporan de îngrijire terminală introduce terapia paliativă încă din faza de diagnostic și continuă până după moarte, cu sprijinul pentru familie în perioada de doliu.
Sunt tratate de traumatologie care spun că cei care lucrează în paliație nu ar trebui să facă asta mai mult de 5 ani. „La cadrele medicale, la persoanele implicate în îngrijire, pot apărea: epuizare, stare de depresie, stare fiziologică de dureri de cap, cu cefalee, cu foarte multe simptomatologii aferente, până la burnout și simptom post-traumatic”, îmi explică, cu voce blândă, Luxita Bara, consilieră, psihoterapeută și membră activă a Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei. Institutul oferă 6 ședințe gratuite de terapie persoanelor care au nevoie de ajutor.
Raportul „Evaluarea serviciilor de îngrijire paliativă din România”, realizat de Ministerul Sănătății pentru Banca Mondială în 2017, arată că pentru cei peste 172.000 de pacienți care au nevoie anual de astfel de îngrijiri există un total de 1.779 de paturi, distribuite inegal prin țară. Doar 59% dintre ele sunt fără plată. Mai puțin de 2% din medicii de familie au pregătire în paliație.
Când e vorba de îngrijirea unei persoane iubite, din familie, toate riscurile astea cresc. Mă uitam în nopțile fără somn la blocul din fața ferestrei mele și mă gândeam în câte din apartamentele alea care se întind până la cer or fi oameni la pat, și neputincioși care se învârt în jurul lor.
În România, doar 2% din pacienții care au nevoie de îngrijirile specifice bolilor terminale au acces la tratamentele menite să le facă suferința cât mai ușoară, potrivit datelor din Sinteza Programului Operațional Sănătate 2021-2027. „Resursa umană implicată în astfel de servicii este insuficient pregătită la nivel de bază și specializat.” În 11 judeţe nu există deloc paturi de îngrijire paliativă în sistem public, privat sau non-profit.
Criza medicală a înrăutățit lucrurile, pentru că accesul pacienților cronici și al celor oncologici la serviciile medicale a fost întrerupt sau amânat, mai ales în primele luni ale pandemiei. Peste jumătate dintre bolnavii cronici de la noi din țară nu au beneficiat de tratamentele de care aveau nevoie, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate. Același studiu punctează că numărul internărilor a scăzut, în medie, cu 46%.
Când am avut noi nevoie, Hospice Casa Speranței, organizația non-profit care în 1992 a introdus conceptul de paliație în România, nu avea echipă mobilă de îngrijiri la domiciliu în București. Am reușit eu să găsesc o echipă care venea acasă contra cost. Deplasarea+consultul+procedura de care avea mama nevoie costau 350 de lei pe săptămână, cu 500 de lei mai mult decât era salariul minim atunci. Asta pe lângă medicamente și hrană. E foarte scump să mori pe-aici.
Când m-am prins că trăiesc într-un sistem care îți întoarce spatele după ce nu îi mai ești de folos, chiar dacă l-ai servit cuminte toată viața, am vrut să urlu și să sparg geamuri. Dar, ca mulți dintre compatrioții mei, am fost așa de preocupată să supraviețuiesc momentului fără s-o iau razna de tot, încât mi-am văzut de treabă și n-am pornit nicio revoluție.
Mama a murit înconjurată de doi fricoși, tata și cu mine, care se certau cum e mai bine, când să ia ce medicament, când să-i mai băgăm ceva pe gât și când nu mai are rost, când o ajutăm și când îi facem mai mult rău. Un contabil ieșit la pensie și o fotografă, amândoi nedormiți de câteva luni.
În România, morfina e înconjurată de tot soiul de mituri. Tata era sigur că dacă îi dăm morfina
se desprinde, gata, moare; oncologul din echipa mobilă de paliație mi-a povestit, în timp ce mama urla de durere în camera cealaltă, iar eu trebuia să mă sprijin de dulap ca să pot rămâne în picioare, că de fapt noi nu știm dacă ce simte ea acum e durere fizică, că deja e în tărâmul dintre viață și moarte și nu e bine să intervenim. Aveam, practic, o pungă cu opiu după care alergasem și stătusem la cozi. Cu ultima fărâmă de energie găsisem și medic să vină acasă, și tot nu reușeam să rezolv nimic, nu îi puteam opri durerea. Atunci m-am gândit prima oară ce mișto ar fi să se termine totul, și m-am amuzat când mi-am dat seama ce parșiv și pe nesimțite poate să te prindă la înghesuială gândul ăsta - că ar fi mai ușor să nu mai fii.