Acum 12 ani, „un vâjâit” a trecut prin Petrila. Artistul Ion Barbu s-a apucat să vopsească versuri din poeți români pe ziduri, pe blocuri și pe case. În drumurile ei prin orășelul minier din Valea Jiului, Cristina Șandor, fost inginer tehnolog la Mina Petrila, a rămas pe gânduri după ce-a văzut un citat de pe zidul unui restaurant. Nu mai știe din ce poet era, dar suna cam așa: „Lumea e cea pe care Dumnezeu o merită.” La început s-a înfuriat: „Uite ce lume rea merită Dumnezeu.” Peste câteva zile, însă, cum tot trecea pe-acolo și recitea, și-a dat seama, de fapt, ce splendidă lume merită Dumnezeu: „Mi s-a transformat gândul din ceva negativ în ceva pozitiv. Fără să-și dea seama, omul învață pe drum, se gândește, se întâmplă ceva în mintea lui.”
Mesajele desenate de Barbu l-au atins și pe Claudiu Mârlogeanu, fost lucrător în mină, un bărbat voinic cu mustață. Pe un zid a văzut asta: „Scriu pentru că nu mă ascultă nimeni.” Iar pe el chiar nu-l ascultau petrilenii când încerca să discute cu ei despre ce se poate face în oraș. Aveau destule pe cap, erau prea triști și neputincioși. Aşa că Mârlogeanu s-a gândit să scrie. A făcut site-ul Realitatea Petrileană, unde petrilenii de pretutindeni îi citesc ideile și informațiile pe care le adună despre oraș.
Unii localnici s-au simțit, însă, jigniți. Experimentul artistic al lui Ion Barbu - o „tabără de noapte” în care oameni din Petrila și din afara zonei au scris și ei pe ziduri - a stârnit un mare scandal local, spune artistul: „A fost perceput ca un act de vandalism. Autorii au fost catalogați de populație, autorități și presa locală drept sataniști și bolnavi mintal.” Undeva scrisese „Petrila, periferie culturală”. Cineva a șters mesajul cu bidineaua. La fel au dispărut și altele în următoarele luni, cu binecuvântarea primarului de la acea vreme.
Acum, Cristina Șandor mai știe doar de-o bucată dintr-un citat, o întrebare scurtă care-a supraviețuit pe un zid: „Cine ești.”