S-a întors la psihiatru mai repede decât era cazul. „Acum chiar mă bântuie gânduri suicidale. Cred că e cazul să-mi schimbați pastilele.”
Zis și făcut. Dulsevia în loc de Serlift. Imovane în loc de Olanzapină. La un moment dat, și Anxiar în loc de Bromazepam. „Tratamentele astea oricum sunt provizorii până găsim formula potrivită ție”, i-a spus doctorul.
Când s-a întors acasă, Silvia a început să cerceteze procesele de trial and error pe care se bazează tratamentele psihiatrice. Așa și-a dat seama că pretenția unei formule medicamentoase de tip șablon pentru problemele încadrate în spectrul psihiatric este imposibil de îndeplinit. Întrucât o testare standard a nivelurilor de serotonină din creier nu este posibilă și diagnosticile psihiatrice se pun strict în baza mărturiei pacientului din care sunt extrase anumite comportamente citite în cheie simptomatică, tratamentul are șanse crescute să eșueze din primele încercări.
Câteva luni, Silvia a urmat întocmai schema de tratament. Dintre efectele secundare resimțite, cel mai vizibil era legănatul constant, când de pe un picior pe altul, când din față în spate atunci când stătea jos. Însă s-a mai întâmplat ceva cu Silvia în această perioadă, și mai îngrijorător și la fel de vizibil. Devenise complet nepăsătoare față de lucrurile care înainte o tulburau. Nu îi mai păsa de cum arăta sau de alegerile pe care le făcea în legătură cu dezvoltarea ei pe plan social sau profesional.
„Orice busolă morală avusesem înainte, părea că e pierdută pentru totdeauna. Era tot un fel de a trăi de pe o zi pe alta, la fel de autodistructiv însă cumva întors pe dos”, îmi spune acum, într-o încercare de a explica ce i se întâmpla în acele momente.
În perioada aceea, însă, credea că e pe drumul cel bun. Psihiatrul cu care se întâlnea lună de lună o lăuda pentru evoluția ei. „Tratamentul merge bine, văd că nu mai plângi imediat ce intri în cabinet”.
Dintr-un anumit punct, însă, nepăsarea Silviei s-a extins inclusiv asupra modului în care își lua pastilele. Dezvoltase din nou toleranță la Lorazepam, ceea ce însemna că avea nevoie de mai mult. Tableta aceea se termina prima. Următoarea cutie care se consuma era cea de somnifere, la care, de asemenea, devenise aproape complet imună.
Substanța activă din Imovane, somniferul pe care îl lua Silvia atunci, este Zopiclona. Aceasta face parte, alături de Zolpidem, somniferul din prima rețetă care i-a fost prescrisă Silviei, din clasa de medicamente denumită nonbenzodiazepine. Deși structura lor chimică este diferită de cea a benzodiazepinelor, de unde și denumirea lor, acestea acționează aproape identic asupra sistemului nervos central, iar efectele sunt similare.
Pentru că Silvia a sesizat că stările pe care le avea când lua Zopiclonă erau asemănătoare cu cele pe care le resimțea când lua benzodiazepine, a mai fost doar un pas până să înceapă să le ia ziua. Așadar, în timpul zilei, Silvia stătea mai mult sedată. Uneori seara, când rămânea singură în camera ei, în ciuda tuturor contraindicațiilor, consuma și alcool, cât să o ia somnul mai repede. Erau de ajuns două pahare de vin să-și piardă echilibrul și să se umple de răni. În genere, lua câte o pastilă de fiecare dată când lucrurile mergeau prost — deci de mai multe ori pe zi. Nu rezista să nu ia măcar o pastilă de câte ori ieșea pe ușă.
„Trebuia să reușesc să ies din casă. Să pot scoate capul în lume fără să mă gândesc la cum toată lumea e bine și numai cu mine nu e bine. Voiam să uit de rușinea și ratarea mea.”
Știu că dialogul o răscolește, că o tulbură să își amintească și că are regrete imense legate de perioada aceea.
Problema cea mare era că Silvia nu uita doar de sentimentele ei atunci când lua somnifere în timpul zilei sau cantități mai mari de benzodiazepine. Uita aproape tot ce se întâmpla cu ea de la o zi la alta. Își nota într-un caiet tot ce făcea, ca să se poată întoarce la el, să afle pe unde a fost și cu cine a interacționat. Putea să reconstituie o zi în linii mari, însă conversațiile, gândurile și activitățile din rutină nu și le putea aminti, oricât s-ar fi străduit. Lucrurile acestea le-am aflat abia târziu, mult după ce a reușit să renunțe la tratament și să își depășească depresia.
În acea perioadă a luat în considerare psihoterapia. Din banii pe care-i avea, o bursă de merit și câteva sume modeste de la părinți, nu își permitea să plătească consultațiile la un cabinet privat. A încercat să se programeze la cabinetul psihologic al Universității București, unde terapia era gratuită, însă programarea venea abia peste două luni. Universitatea București are doar trei psihologi pentru toți studenții instituției.
Relația cu familia ei se destrăma sub presiunea dependenței sale. Mama ei, dintre toți, suferea cel mai mult văzând cum, peste tot pe unde mergea, Silvia își lua borseta cu pastile în ghiozdan. Îngrijorarea ei o făcea să își sune fiica de mai multe ori pe zi, să se asigure măcar că Silvia este alături de cineva, că a mâncat, că a dormit. Se simțea vinovată de starea în care ajunsese fiica ei. Până la urmă, ea o trimisese la psihiatru în primă instanță, nu? Silvia, pe de altă parte, se învinovățea numai pe ea însăși de tot răul pe care ajunsese să și-l facă.
Față de iubitul ei, Silvia se ascundea din ce în ce mai mult. Îl evita, prefera ca el să nu știe, indiferent cât ar fi insistat, câte se petrec cu ea. El, martor la întreaga cădere, era cuprins de un sentiment sufocant de apăsare gândind că ea era responsabilitatea lui și că prin urmare, de vină este el pentru toate. Dinamica lor era tot mai stranie și corozivă și cu cât încercau să despletească ițele problemei, cu atât se îndepărtau mai tare unul de celălalt. Cu toate acestea, discuțiile oneste despre cum s-a simțit el în toată acea perioadă nu au avut loc atunci, ci la mult timp după ce Silvia a reușit să depășească situația, din câte recunoaște ea acum.
Ușor, ușor s-au îndepărtat și prietenii de ea. Instabilitatea Silviei, lipsa ei de interes față de tot și de toate, schimbările bruște de comportament și situațiile distructive în care se punea au făcut din ea o prezență apăsătoare. M-a sunat într-o zi plângând și spunându-mi că nimic nu mai merge și totul e din vina ei. Spunea că s-a întâmplat ceva și că trebuie să vin la ea degrabă să îmi povestească. Eram în drum spre facultate, dar am schimbat metroul imediat și m-am dus. După ce am bătut la ușă minute în șir, am decis să intru de una singură. Silvia era răsturnată în pat, machiată și îmbrăcată încă cu hainele de stradă. Dormea. Am încercat să o trezesc, dar, prin somn, mi-a spus să plec. Când s-a trezit și m-a sunat, nu își amintea nimic. Nu știa nici măcar să îmi spună ce vrusese să îmi povestească.
Deși toată lumea avea speranța că tratamentul pe care continua să îl ia dă roade, totul a culminat cu ziua în care Silvia a dispărut. Era luna ianuarie, după mai bine de șase luni de când începuse să ia pastile. Ne-am strâns toți cei apropiați ei care eram în București să punem piesele cap la cap din poveștile pe care le știa fiecare, încercând să ne dăm seama unde ar putea fi. Iubitul ei a fost cel care a observat primul dispariția. Vorbiseră de dimineață prin mesaje să meargă în acea după-amiază la film. Preț de câteva ore bune, Silvia nu a mai dat niciun semn. El a încercat să o sune, dar și-a dat seama că Silvia are telefonul închis. S-a dus disperat la ea acasă și a început să bată la ușă frenetic. Niciun răspuns.
Atunci ne-a chemat pe toți, să vedem ce e de făcut. Frica noastră cea mai mare era că odată ce reușim să deschidem ușa, o vom găsi inconștientă sau mai rău. Cu mine vorbise cu câteva seri înainte. Era extrem de tulburată și plângea, însă motivul mi-a rămas neclar, din cauza discursului ei incoerent. Momentul în care am reușit să îi deschidem ușa a fost unul dintre cele mai terifiante, dar și eliberatoare episoade prin care am trecut, atât eu, cât și iubitul ei. Camera ei era goală. Ghiozdanul Silviei lipsea, la fel și portofelul ei și o pereche de încălțăminte.
Bucuria noastră că nu se află inconștientă în casă a fost de scurtă durată. Dacă nu e aici, atunci unde ar putea fi? După mai multe telefoane și interogări, am aflat de la portar că Silvia fusese luată de o ambulanță cu o seară înainte. Într-un final, am aflat după ce am dat telefoane la mai multe spitale din București, că ajunsese la Obregia în urma unei tentative de suicid. După cum aveam să aflăm, înghițise un pumn de pastile de mai multe tipuri cu alcool pentru că „nu reușea să adoarmă”. Urma să fie internată sub regim de observație 24/7. Ne-am dat seama că mesajele trimise în acea dimineață fuseseră trimise din ambulanță, lucru pe care ni l-a confirmat și Silvia ulterior.
„Opriserăm întâi la Floreasca. De acolo nu îmi amintesc prea multe. Cei de pe ambulanță au spus că mergem la Obregia să mă vadă un medic. Am refuzat internarea motivând că nu știe nimeni unde sunt. Mi-au luat telefonul, m-au dezbrăcat și au aruncat niște pijamale pe mine. Apoi m-au încuiat într-o rezervă”, îmi explică acum Silvia.
Experiența ei în spital a fost traumatizantă. Timp de 11 zile a stat încuiată într-un salon alături de 12 femei cu tulburări mentale grave. Nu avea voie să iasă, să poarte șnur la pantaloni sau să mănânce cu furculița. Din mărturiile ei de după externare, am înțeles că nu exista cortină la duș, așa că mereu se spăla în prezența vreunei colege de salon venită să o privească dezbrăcată și să încerce să o atingă. De altfel, ne-a povestit cum în câteva rânduri, a reușit cu greu să evite să fie bătută în baie de o pacientă violentă, colegă de salon. Nu dormea noaptea decât după ce i se administrau doze duble de somnifere. Îi era frică de paciente, de salon, de întreg spitalul în care se afla.
Cu toate acestea, Silvia a avut o revelație în acele zile. Că nu are ce căuta acolo - lucru confirmat și de psihologa trimisă să o evalueze. Prima, de altfel, care a consultat-o vreodată pe Silvia în lungile ei lupte cu depresia. Discuția cu ea a durat aproape două ore și s-a încheiat cu concluzia specialistei: „Tu nu ai nevoie de tratament, în niciun caz locul ăsta nu este pentru tine. Ai nevoie doar de câteva luni de terapie și vei fi bine.” Cu toate acestea, medicul psihiatru care se ocupa de cazul Silviei a considerat de cuviință să o mai țină în spital un timp, în speranța că va afla el singur ce este, de fapt, în neregulă cu ea.
„Când am ieșit din spital la începutul lui februarie simțeam că am nevoie de pastile mai mult ca oricând. Voiam să uit tot, toate spaimele, toată umilința, toată rușinea”, îmi spune acum, cu ochii plini de lacrimi. Apucă un șervețel, se șterge la ochi și își trece mâna prin păr. Oftează prelung și rămâne în tăcere.