De ce închidem ochii la fapte atunci când ni se spune o poveste frumoasă despre turul lumii în opinci?
În urmă cu câteva luni, am descoperit într-o carte* cumpărată dintr-un anticariat povestea lui Dumitru Dan, globe-trotter și explorator născut în 1890, într-un sat de lângă Bacău, „omul care a făcut înconjurul lumii pe jos”. Dan, pe atunci student la Geografie la Sorbona, împreună cu trei colegi și însoțiți de câinele Harap, ar fi plecat din București în 1910 și, timp de câțiva ani, ar fi făcut turul lumii pe jos, îmbrăcați în straie populare și încălțați în opinci. Toate astea, în cadrul unei competiții organizate de asociația franceză Touring Club de France. De-a lungul călătoriei din Europa și până în Africa, și din Asia până America, cei patru au ținut spectacole de dans și cântec, unica lor sursă de venit. Singurul care a dus călătoria până la capăt a fost Dumitru Dan, după ce tovarășii de drum au murit care de care mai spectaculos: unul în India, de supradoză de opiu, altul căzut într-o prăpastie în China și unul în SUA, epuizat și degerat. Dan s-a întors în România în 1916, iar în 1923, după încheierea Primului Război Mondial, „i-a fost înmânat premiul de 100.000 de franci” oferit de Touring Club de France și a fost desemnat „campion mondial”.
Stăteam cu cartea în mână, aproape blocat. Cum de nu auzisem de povestea asta până atunci? Suna ireal totul, aproape ca un basm. Așa că m-am apucat să caut mai multe despre bărbatul ăsta cu mustăcioară și aer sfios, așa cum ni-l arată pozele de tinerețe, cunoscut drept „Phileas Fogg de România”.
În scurt timp am ajuns oarecum obsedat de istoria acestei călătorii. Despre „exploratorul în opinci” intrat în Cartea Recordurilor în anii ‘80 s-a scris pe larg în Historia, Gazeta Sporturilor, Adevărul, România liberă ș.a., s-a făcut și o animație inspirată de călătoria lor (Opinci a câștigat și un premiu la TIFF și este prezent chiar în aceste zile în selecția Festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, din SUA), iar la Muzeul Județean din Buzău i-a fost dedicată o expoziție amplă (Ocolul lumii pe jos - 497 de opinci), făcută cu bani europeni. Despre el au apărut și diverse studii, publicate în antologii despre exploratori, atât în România, cât și în străinătate.
Treptat însă, mi-am dat seama că, deși Dumitru Dan a fost un personaj fascinant și care i-a inspirat pe mulți, realitatea din spatele acestei epopei homerice a fost mult mai puțin spectaculoasă. Bazată în mare parte pe o fabulație, pusă în circulație chiar de către Dan, această narațiune a fost întreținută decenii de la rând de către profesori, muzeografi și jurnaliști, oameni care fie s-au lăsat seduși de această ficțiune, fie au preferat să oculteze adevărul de dragul poveștii. Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan vorbește despre nevoia noastră de eroi și figuri inspiraționale, care ne face uneori să închidem ochii la fapte.