„Mi-a spus «te iubesc» prima dată când făceam sex”
Beatrice are 23 de ani și, pentru o perioadă bună din viața ei, s-a întâlnit atât cu bărbați, cât și cu femei. Asta până a realizat că este lesbiană.
„Țin minte că atunci când vorbeam cu bărbați, mereu simțeam că ei vor să se impună cumva și îmi cereau foarte multă atenție, pe care eu nu puteam să le-o ofer atunci. Între mine și unii dintre ei erau și diferențe destul de mari. Eu eram în liceu, iar ei erau la facultate, o dinamică de care abia mai târziu mi-am dat seama că e problematică”, îmi povestește tânăra.
Pe la 18 ani, a avut un one night stand cu un tip. „Mi-a spus „te iubesc” în timpul sexului, după care mi-a trimis vreo 14 mesaje în care îmi spunea că ar vrea să ne căsătorim și alte lucruri de genul acesta”.
Beatrice i-a dat block și nu i-a mai răspuns la niciun mesaj, însă el a continuat să își facă conturi false și să încerce să vorbească cu ea.
Tânăra crede că în situațiile astea e justificat să nu mai spui nimic, dacă e vorba de hărțuire sau love bombing, atunci când cineva își exprimă super devreme în relație gesturi de iubire și de afecțiune. „De altfel, mai cred că asta duce în foarte multe cazuri la ghosting: faptul că una dintre cele două persoane nu așteaptă să se cunoască gradual, vrea să obțină totul pe loc”.
„Poate că voiam să îl țin ca alternativă”
Ariana are 26 de ani și spune că, de cele mai multe ori când a ajuns să dea ghost, la mijloc era implicat și vreun dating app. Își amintește că a început să iasă cu un tip, cu care s-a văzut de două ori. În aceeași perioadă, în viața ei a apărut și fostul ei prieten, cu care părea că începe să se îndrepte din nou către o relație.
„Nu știam încă, totuși, în ce direcție o iau lucrurile. Nu am vrut să îi spun că am ieșit de două-trei ori și că, între timp, m-am văzut cu altcineva cu care e posibil să am o relație. Poate că, in the back of my mind, voiam să-l țin ca pe o alternativă”, povestește Ariana. „Lucru care acum, trei ani mai târziu, știu că poate să fie shitty”.
La puțin timp după, Ariana și-a pus o poză la story cu noul ei prieten și atunci a primit un nou mesaj de la tipul căruia nu îi mai răspunsese. „Hei, ce mai face gagica mea? Când ne mai vedem?”. Devenea tot mai insistent și părea că nu înțelege ce s-a întâmplat, așa că Ariana i-a dat block.
„Nu neg că poate să te rănească să vezi că cineva face un hard launch la el pe story cu o altă persoană, însă să începi să trimiți mesaje super sexuale sau să insiști încontinuu, chiar și după ce ai văzut că persoana e cu altcineva, asta e clar deplasat”, continuă tânăra.
Cât de bine știm ce este ghostingul?
Silvia Ciubotaru, psihologă și coordonatoare a proiectului de prevenție a violenței domestice, In a Relationship, creat în 2016 de Fundația Friends for Friends, îmi explică cum există multe confuzii atunci când vorbim despre ghosting. Pentru că nu știm exact ce înseamnă, de aceea în unele situații am putea să credem că este justificat, cum spunea și Chung în clipul de pe TikTok.
„În mod normal, ghosting-ul este o formă de abuz relațional, însă trebuie să analizăm contextul, nu putem numi ghosting sau abuz orice dispariție a cuiva dintr-o interacțiune. De fapt, trebuie să existe o interacțiune, nu doar o conversație”, explică terapeuta.
Ca să fie vorba de abuz relațional, trebuie să existe acea etapă anterioară în care partenerul care alege să plece fără explicații oferă multă atenție celuilalt, mult engagement. Înainte de ghosting trebuie să existe o perioadă în care persoanele să aibă timp să dezvolte un atașament.
Ghostingul apare după această etapă când unul dintre parteneri se retrage, dispare și nu mai este deloc prezent.
„O altă caracteristică este că nu doar că nu mai inițiază, dar nici nu mai răspunde. Se comportă ca și cum ori nu primește mesajele, ori pur și simplu nu exiști, iar nimic din ceea ce a existat anterior în interacțiunea respectivă nu mai are vreo valoare”, explică Silvia Ciubotaru.
„Nu este ghosting atunci când o persoană se simte presată sau hărțuită și pur și simplu renunță să mai răspundă celui care îi face astfel de lucruri”, continuă psihologa. „Nu este ghosting atunci când persoana respectivă a făcut ceva care ți-a încălcat limitele, granițele, te-a făcut să suferi într-un fel sau altul, iar acest lucru a fost comunicat explicit”.
De asemenea, dacă tu i-ai spus cuiva în repetate rânduri că îți rănește sentimentele, iar persoana respectivă nu face nimic în privința asta, iar tu alegi să te retragi, acolo nu e ghosting. E mai degrabă o gestionare oarecum deficitară a propriilor sentimente și un mijloc de auto-îngrijire, în unele cazuri.
Situația este similară și când încercăm să analizăm ghostingul dintr-o perspectivă morală, explică Anda Zahiu:
„În multe situații, poate fi recomandabil să dispari fără explicații, mai ales în parteneriate toxice în care au fost epuizate alternativele. Unele filosoafe, precum Nicole Dular, argumentează că e recomandabil ca femeile aflate în relații heterosexuale să oprească orice comunicare cu partenerii lor atunci când se tem de reacția acestora într-o confruntare deschisă. E important, însă, ca temeiurile pentru care apelăm la ghosting să fie oneste, nu simple raționalizări post-hoc pentru a ne justifica acțiunile problematice din punct de vedere moral”.
Discuțiile de mai sus nu fac referire doar la sentimente romantice sau la întâlniri. Poate fi vorba și de un angajament în relațiile de prietenie, în cele profesionale sau, desigur, în dinamica unui cuplu sau în contextul întâlnirilor.
De fapt, când am cerut mărturii de la persoane care au dat ghost cuiva, majoritatea situațiilor aveau legătură cu o prietenie.
Ghostingul, o altă sursă de alienare
Psihologa Silvia Ciubotaru afirmă că, deși ghostingul poate fi explicabil în anumite situații, nu ar trebui să ajungem să credem că este scuzabil. În cazul celor care recurg la ghosting, ea consideră că ar trebui să încerce, chiar dacă la început cu dificultate, să comunice orice, pentru a nu lăsa lucrurile nerezolvate. Acest lucru este important, deoarece, la fel ca în cazul Cristinei sau al Teodosiei, sentimentele nerezolvate pot continua să te macine multă vreme.
Pe de altă parte, în cazul celor care au fost lăsați fără răspuns, psihologa crede că este esențial să iei tu inițiativa și să spui ceva. Așa îți demonstrezi ție însuți că nu meriți să fii tratat în acest mod și ajungi să interiorizezi faptul că ești demn de iubire și respect.
Una dintre îngrijorările din perspectivă morală legate de ghosting este că poate să provoace sentimente de alienare, într-un sens existențialist.
„Pentru Sartre, spre exemplu, sursa angoasei primare este distanța de nereconciliat între modul în care suntem noi pentru noi înșine și modul în care ne văd ceilalți. Nimic nu aduce această angoasă mai puternic la suprafață decât ruperea unei relații (de orice natură) fără explicație”, explică Anda Zahiu. „Ghostingul poate declanșa în persoana abandonată un tip de reexaminare identitară radicală, o căutare a celui mai bun candidat pentru explicație în raport cu propria persoană”.
Disponibilitate 24/24 = iubire?
Marian îmi povestește cum în ultima perioadă și-a ghostuit tot mai mult prietenii apropiați fiindcă îi este foarte greu să gestioneze zecile de mesaje pe care le are zilnic.
„Acum sunt fericit pentru că am doar 16 mesaje necitite”, îmi spune.
„Eu am 40”, îi răspund resemnată.
Dacă telefoanele ar fi trebuit să ne aducă mai aproape de cei din jur, ultimii ani doar ne-au demonstrat că, în unele cazuri, lucrurile se întâmplă fix pe dos. Marian crede că toată separarea de cei din jur vine din caracteristicile contradictorii ale telefoanelor smart, care au devenit extensiile noastre: faptul că intri în spațiul online ca să evadezi de la viața cotidiană, dar odată ajuns acolo poți să dai de aceleași probleme, cum ar fi un mesaj traumatizant de la un prieten care îți spune că trece printr-o despărțire sau o perioadă de doliu. Așa că, uneori, ajungi să nu răspunzi pe loc sau nici măcar în următoarele ore, pentru că ai nevoie de timp pentru a procesa acele sentimente și ca să ai o reacție adecvată.
Apariția telefonului și, ulterior, a telefonului smart a schimbat capacitatea noastră de a gestiona frustrarea, explică Silvia Ciubotaru. Avem tot mai puțină toleranță față de incertitudine și ajungem, din cauza acestui lucru, să încălcăm limitele celorlalți și să ajungem la comportamente abuzive, dar care sunt normalizate prin unele cotloane ale internetului.
Trenduri precum „if he wanted to he would”, care sugerează că dacă cineva ar vrea cu adevărat să fie într-o relație a face un efort activ în direcția asta, doar amplifică sentimentele astea. La fel cum o fac și zecile de clipuri cu guru ai relațiilor de pe TikTok care îți spun că iubirea = atenție nelimitată de la cealaltă persoană. Ajungem să asociem iubirea cu un anume nivel de disponibilitate. De cele mai multe ori, ne dorim ca persoana iubită să fie acolo pentru noi non-stop, pentru că acum avem și mijloacele prin care putem să fim la dispoziția cuiva tot timpul. Mai mult, credem că această disponibilitate continuă înseamnă respect.
Această așteptare nu este însă realistă. Ne-am obișnuit să facem multe lucruri simultan, dar acest lucru implică un efort psihic mare, chiar dacă pare ușor.
Silvia Ciubotaru spune că avem nevoie de un spațiu personal, fie fizic, fie digital, pentru a procesa ce ni se întâmplă, fără presiunea factorilor externi. Este important să nu fim forțați să reacționăm rapid și să simțim că trebuie să fim peste tot în același timp.
Deși spațiul digital ne oferă mai multe oportunități de exprimare, psihologa subliniază că am ajuns să avem tot mai puțin spațiu personal, iar acest lucru se simte cel mai mult în cadrul relațiilor.
Niște posibile soluții ar veni din reîntoarcerea și redefinirea unor concepte clasice cum ar fi respectul, explică Silvia Ciubotaru.
Ce înseamnă respectul în era digitală?
Respectul, după părerea psihologei, înseamnă să fim capabili în primul rând capabili să ne gestionăm propriile emoții, fără a pune presiune suplimentară asupra celor din jur sau a nevoilor lor.
Silvia Ciubotaru se întreabă de ce credem că ceilalți trebuie să fie mereu disponibili pentru noi, când, de fapt, ceea ce ne ajută să rămânem echilibrați și să evoluăm este tocmai independența, nu atenția constantă din partea altcuiva. „Ceea ce este cu adevărat satisfăcător în viață este să simți că meriți”, continuă psihologa.
***
În timp ce documentam acest articol, am discutat aproape cu toți oamenii din jurul meu despre ghosting. Mai toată lumea avea o poveste, într-un fel sau altul, de împărtășit. Unii, din generații diferite, îmi spuneau că nu înțeleg de ce facem asta și că poate generația mea doar are nevoie de incertitudine, pentru a putea decoda mesaje ambigue, pe care le consideră mici simboluri ale iubirii. E posibil să fie și acesta un răspuns valid, având în vedere că mă aflu frecvent în situația de a petrece ore întregi alături de prietenele mele, analizând ce înseamnă acel răspuns cu 🔥 emoji la un story sau dacă există vreo semnificație în faptul că un tip îmi trimite din când în când muzică.
Poate este, într-adevăr, o nevoie de conexiune, într-un spațiu care, paradoxal, ne-a îndepărtat tot mai mult unii de alții.
Nu sunt sigură că există vreo justificare pentru ghosting, pentru că, din ceea ce am observat în jurul meu, acest comportament nu face decât să amplifice sentimentul de alienare. Însă, ce e clar este că motivele din spatele acestei decizii, de a lăsa pe cineva fără un răspuns, pot fi mult mai complicate decât credem.
De multe ori, lăsăm lucrurile nerezolvate, sperând că timpul va aduce mai multă claritate sau că va „vindeca” situația într-un mod magic, dar, de fapt, ceea ce se întâmplă este exact opusul. Nesiguranța și confuzia se adâncesc, iar noi devenim tot mai îndepărtați de cei cu care am avut o legătură, pentru că nu am avut curajul să-i confruntăm și ne-am ascuns în spatele unui seen rece și stingher.
O soluție ar fi să lăsăm deoparte frica de disconfort și să ne asumăm cu adevărat conexiunile cu cei din jur, chiar dacă acestea vin cu conversații incomode. Până și momentele care ne deranjează pot deveni, în timp, gesturi mici de apropiere.
Nu cred că există un răspuns care să funcționeze pentru toată lumea, dar cu siguranță avem unelte care ne pot ajută să ajungem la unul care să fie a good fit for us. Filosofia poate fi unul dintre aceste mijloace, pentru că ne forțează să ne punem tot timpul întrebarea „ce ne datorăm unii altora?”, explică Anda Zahiu.
„Răspunsul nu e niciodată simplu. Cea mai răspândită prejudecată cognitivă pe care o avem este că suntem persoane mai morale decât cei din jurul nostru. Chiar și deținuții sunt de părere că sunt superiori moral celor care respectă legea. Gândul că s-ar putea să acționăm imoral și să provocăm suferință este, așadar, cel puțin incomod. Filosofia te obligă să confrunți întrebările incomode în loc să le lași pe seen”.