În 1952 se naște fiul nostru, Cristian. Aveam grijă de el. Copilul a mers perfect.
Cristian era deja licean, intrase la liceul Brukenthal și dovedea că are talent mai deosebit la limbi străine și la literatură. Spre sfârșitul liceului, începuse să aibă insomnii, să fie mai singuratic, mai interiorizat. E, o fi o criză de maturizare, va trece cu timpul. Mulți tineri trec prin perioade de derută psihică la 17, 18 ani. A luat bacalaureatul și a intrat cu ușurință la Facultatea de Filologie, germano-română, la Sibiu.
Doamne, cât de mult țineam la el. Era fin, sensibil, inteligent, mai era și frumușel pe deasupra! Dar începuse să aibă un comportament ciudat. Ar fi fost normal să aibă o prietenă la vârsta lui, dar el nu avea niciuna. Ar fi fost de dorit să promoveze primul an de facultate, dar nu l-a promovat. Ca să nu piardă admiterea, am recurs la o internare la Spitalul de Psihiatrie, unde i-a pus diagnosticul „comportament schizoid psihastenie” și a început un tratament cu neuroleptice.
Așa a început marea și ultima dramă din viața mea. (...)
Cristian a devenit pacient al clinicilor de psihiatrie din Timișoara, București, Sibiu. Eu eram convinsă că fiul nostru își poate reveni la normal, numai că nu găsisem cheia potrivită.
Fiind decepționată de medicii psihiatri, am plecat cu Cristian la Sinaia, la prof. George Bălan, un mare umanist și om de cultură, în a cărui gândire aveam încredere, ca în urma unei convorbiri cu Cristian, să-mi spună ce părere are. Este fiul meu nebun sau trece printr-un proces de maturizare întârziată? George Bălan l-a asemuit prințului Mîșkin, din „Idiotul” lui Dotoievski, și considera că ar fi benefică o despărțire de familie și i-ar face bine o muncă fizică în natură. Zis și făcut. I-am găsit gazdă la Sinaia, loc de muncă la o seră și a întrerupt tratamentul cu neuroleptice. Eu îl vizitam din două în două săptămâni. (...)
Dar toate cele 8-9 luni de independență nu au dus decât la o înrăutățire a stării lui. Avea insomnii chinuitoare, se plimba hăbăuc noaptea sigur prin Sinaia, alertând până și milițienii. (...)
Aflasem între timp că la București doctorul Romila înființase o secție de resocializare pentru bolnavii psihici, unde dimineața se lucra în diferite ateliere, iar după-masa se mergea la club și se asculta muzică. Acolo a stat internat Cristian de mai multe ori, și acolo totuși, s-a simțit mai bine ca în alte spitale.
Între timp, soțul meu s-a pensionat. (...) Tatăl și fiul s-au angajat la ferma de hamei de la Ocna Sibiului. Plecau dimineața amândoi cu trenul, până la stația Ocna Cuțite, cu sufertașul plin cu mâncare și cu zâmbetul pe buze. Se întorceau seara obosiți și bronzați, și vă asigur că noaptea dormeau bine. O vară și o toamnă au rezistat amândoi la acest program-tratament și eu cred că a avut efecte pozitive.
Mai târziu, l-am cunoscut pe dl. Szabo Alexandru, care i-a oferit lui Cristian să lucreze în atelierul de lumânări pe care-l conducea el. Astfel avea un program regulat, avea colegi de muncă și câștiga ceva bani de buzunar. (...) Dar atelierul de lumânări s-a închis, astfel că i-am găsit alte locuri de muncă: încărcător la fabrica de ciorapi, pictor de globuri de Crăciun, legător de cărți la Biblioteca Astra, fabricant de dopuri din material plastic.
Dar ni se pregătea o nouă lovitură a destinului. Soțul meu s-a îmbolnăvit de cancer la plămâni și ne-a părăsit în 1984. (...)
Pentru Cristian, a mai urmat o pierdere grea. Toți colegii și prietenii lui din liceu și din facultate emigrau unul după altul în Germania cea bogată, el trezindu-se la un moment dat că nu mai avea pe nimeni apropiat de vârsta lui. (...)