Intrăm într-un bloc din Dristor, unul dintre cele mai aglomerate cartiere ale Bucureștiului. Președinta asociației ne descuie ușa ca să coborâm împreună în adăpost, dar n-ar vrea ca numele său sau numărul blocului să apară public. „Vă rog să coborâți cu piciorul de-a latul, pentru că e o treaptă mai mică”. Descuie o ușă mare, cu un „A” albastru desenat pe mijloc. Spune că cei de la Protecția Civilă vin în fiecare an să verifice adăpostul.
Spațiul — amenajat în 1975, anul în care a fost dat în folosință blocul — e curat și aproape funcțional: sunt câteva încăperi pătrate și în mare parte goale, în care ar trebui să încapă măcar cei 136 de locatari din cele două scări. Doar într-o încăpere sunt depozitate niște biciclete de-ale locatarilor, în alta — arhiva blocului, iar înspre capătul din stânga, un dulap vechi. Cei de la Protecția Civilă i-au spus că are voie să le țină acolo, cu condiția ca obiectele să poată fi scoase în cel mult 24 de ore.
Când au fost înlocuite țevile de apă și de căldură ale blocului, au fost schimbate și cele ale adăpostului, iar temperatura dinăuntru e constantă. Există un sistem de aerisire funcțional, ale cărui tuburi traversează toate încăperile. Instalația electrică a fost modificată după anveloparea termică a blocului — care a inclus și montarea de plăci de polistiren pe tavanul adăpostului —: pentru a nu se isca vreun incendiu, instalația de 220 de volți a fost înlocuită cu una de 24 de volți. Pe câte un perete din fiecare încăpere sunt și niște guri de aerisire cu supapă, cu câte o sită la fiecare capăt, pentru a nu intra șoareci.
Ce spune legea
Situația adăposturilor de apărare civilă e reglementată prin Legea nr. 481/2004. Documentul prevede că acestea „sunt spaţii special amenajate pentru protecţie în situaţii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate şi autorizate potrivit normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate de ministrul administraţiei şi internelor”.
Acestea „se inspectează periodic de către personalul de specialitate al serviciilor de urgenţă profesioniste; deţinătorii şi utilizatorii acestor adăposturi sunt obligaţi să îndeplinească normele şi măsurile stabilite pentru menţinerea adăposturilor şi a instalaţiilor utilitare ale acestora în stare de funcţionare”.
Site-ul IGSU menționează necesitatea intensificării „acţiunilor de coordonare a autorităţilor administraţiei publice pentru menţinerea capabilităţilor de adăpostire a populaţiei şi în special a instalaţiilor necesare protecţiei şi asigurării activităţilor specifice din adăposturi şi puncte de comandă”. Nu sunt specificate însă acolo care sunt autoritățile administrației publice implicate și nici cum sunt împărțite atribuțiile cu privire la adăposturi.
Sub motorul vechi e o trapă cu laturi de vreun metru, care dă într-un tunel ce duce către curtea bisericii, dincolo de parcarea din spate. „Dar Doamne ferește să trebuiască să-l folosim, dacă în 45 de ani n-a fost deschis vreodată." Ar trebui să mai existe și o trusă de prim-ajutor, alimente, apă, baterii, iar dacă o să-i ceară cineva să cumpere și proviziile astea, o să o facă.
E nevoie și de multe reparații. Cele trei toalete dintr-un capăt sunt funcționale, dar au nevoie de o reamenajare. „Suntem în curs să montăm o chiuvetă. Toaletele sunt cu bazin din acela cu clopot, de 45 de ani nefolosite. În două-trei zile o să igienizăm, să punem bazine pe scaun, să schimbăm robinetele. O să le facem super-operaționale”. Într-unul dintre spații trebuie turnat pe jos beton, pentru că momentan e doar o placă de ciment, turnată fără armătură, și sună a gol când pășești. Pentru a putea face o simplă reparație a umblat câteva luni între instituții: Primăria de sector o trimitea la Primăria capitalei, de acolo la Protecția civilă, de acolo trimiteau la Disciplina în construcții și tot așa. „Dar dacă e să iau o amendă, pot să o iau de la toți”.
Spune că obligația ei este să păstreze spațiul funcțional, pentru că tot ce e între pereții blocului ține de asociație: „Eu încerc să-mi fac treaba, pentru că n-aș vrea să existe niciun pericol”. Crede că în momentul de față nu suntem amenințați, pentru că suntem sub umbrela NATO, dar „dacă ăștia ne vor face teatru de luptă, o să zicem că mai bine nu eram în NATO. Știți cum e: și așa e rău, nici așa nu-i bine.”