Ne întâlnim la marginea Bucureștiului, într-o zi de primăvară în noiembrie, probabil ultima din acest an cu 20 de grade. E uluitor de senin, niciun nor pe cer, ceea ce pare o minune după o săptămână de ploi mărunte și reci care prevesteau mai degrabă prima ninsoare.
Iulian locuiește în apropierea aeroportului Băneasa, într-un cartier liniștit, cu multe case. În jurul lui, și-a desenat propriul traseu pentru alergările sale zilnice, despre care-mi spune că pornesc și se încheie mereu în același loc – gardul care împrejmuiește grădina blocului său. „Altfel nu ies toți kilometrii”, explică serios.
Ne lipim spatele de gard și mai rotim o dată gleznele.
Iulian poartă o bluză de trening Puma, colanți negri lungi, peste care are pantaloni scurți, și o pereche de pantofi de alergat Nike – a treia pe care a schimbat-o de când a început alergările în august. Își potrivește căștile in ear, care i se arcuiesc în jurul urechilor, și ceasul care-i monitorizează alergările.
„Gata?”, mă privește. Răspund „Da” hotărâtă.
Pornim pe străduțele care despart casele înșirate pe-o parte și pe alta, pe care cu greu încape o mașină. Alerg în spatele lui Iulian, mult mai repede decât obișnuiesc, în timp ce el pare că-și face încălzirea. Își mișcă lejer picioarele și mâna stângă pe lângă corp ca și cum ar bate un ritm știut doar de el. Străzile ne conduc către o șosea mai circulată, care pornește din dreptul grădinii zoologice, unește blocuri, grădinițe și școli și se înfundă în dreptul pistelor din aeroport. Trotuarele sunt înguste și ocupate de mașini parcate, așa că ne facem loc prin traficul ceva mai liber în dimineața asta de sâmbătă. La un moment dat, încetinește o mașină pe lângă noi, iar Iulian ridică mâna și salută.
„Muntean!”, se întoarce spre mine și-mi spune. Mă întreb în gând care erau șansele ca regizorul Radu Muntean, cu care a lucrat la filmul Un etaj mai jos, să treacă tocmai atunci pe acolo.
„O să creadă că ai ajuns ca Forrest Gump, au început oamenii să alerge după tine”, strig după el, și râdem amândoi.
Nu e filmul său preferat, dar ceva din determinarea personajului tot are.
Misiunea Edu-Campus Concordia își propune să le ofere copiilor din medii vulnerabile un spațiu de învățare prietenos, iar celor mari, șansa de a avea o meserie. În cei 30 de ani de activitate pentru comunitățile din jurul Ploieștiului, organizația a inaugurat două școli: Școala de Meserii, unde tinerii până în 26 ani fac cursuri de bucătar, tâmplărie, horticultură, și Școala Primară, cel mai recent proiect al organizației, pentru care Iulian aleargă și strânge donații.
Iulian a început să alerge în 2014, pentru că nu mai reușea să ajungă la box, sportul de care se apucase cu doi ani în urmă. Avea atunci 115 kg și fuma prea mult – până la cincizeci de țigări pe zi. „Am fugit de un gras”, spune cu alte cuvinte. Pentru că drumul du-te-vino la sală îi răpea mult timp, cel mai la îndemână a fost să iasă la alergat în jurul casei. Alergarea i s-a părut mereu că are o mulțime de avantaje. „Nu e un sport în care ai nevoie de cineva care să te ajute sau de un adversar. Nu ai nevoie de un echipament special. Nici nu trebuie să mergi într-un loc special amenajat. Dacă ai o pereche de pantofi buni pentru alergat, poți alerga când vrei și cât vrei, după cum ai chef”, spune Iulian.
Prima oară a rezistat 3 kilometri, după care s-a oprit și a vomitat. Treaba asta nu l-a oprit, dar nici nu l-a ambiționat peste măsură, doar și-a văzut de alergat în continuare. Acum, după șapte ani de alergări constante, Iulian are un trup atletic, iar aplicația în care își înregistrează cursele încă de la început seamănă cu kilometrajul unei mașini: peste 20 de mii de km alergați, dintre care un sfert de la începutul acestui an.
„Cred că am putut să alerg constant pentru simplu motiv că mi se potrivește, nu mi-a venit greu să fac asta. Mi-a plăcut. Nu m-aș ține de ceva atât de mult timp dacă nu mi-ar crea plăcere, oricâtă voință aș avea”, spune Iulian.
În vară, încurajat de câțiva prieteni, și-a propus să-și dedice kilometrii pentru o cauză. Un prieten actor care făcuse cursuri de improvizație cu elevii de la o școală pentru copii care provin din medii sărace i-a povestit despre experiența de lucru la Edu-Campus Concordia, un campus educațional înființat de organizația cu același nume, lângă Ploiești. Iulian s-a gândit atunci că ar putea să ajute și el. Are și el un fiu, pe Luca, care e în clasa a III-a, și știe cât de importantă e o educație bună, mai ales într-o țară în care mulți n-au șansa asta deloc, în care copiii sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană și-n care numai 36% din cei care locuiesc în mediul rural merg la școală.
Ținta de 143 și-a ales-o dintr-o ambiție. Citise despre un demers similar al unui sud-african, Henry Cock, care și-a propus să alerge pentru o asociație care oferă suport persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Voia să facă asta depășind recordul Guinness de cea mai lungă serie de semi-maratoane consecutive cu ținta de 133 de alergări. Iulian a văzut în asta o provocare, ca atunci când își setează un timp record pentru o alergare și-l urmează cu încăpățânarea unui atlet. Antrenat era. De doi aleargă în fiecare zi, dar nu încercase niciodată distanțe atât de lungi și pe o perioadă în care ar fi putut juca în patru filme. A vorbit cu cei de la școala Concordia, au stabilit împreună detaliile pentru donații, el a început să scrie pe Facebook despre planul său, însă puțini oameni au băgat de seamă.
„Am făcut totul improvizat, fără să am vreun plan făcut cu cap”, se gândește acum. „M-am hotărât să încep și să văd ce se întâmplă pe parcurs”.
După cele patru luni de alergări zilnice, Iulian e încurajat de la distanță de Henry, care pe 20 noiembrie a reușit să-și încheie seria, să strângă donații care vor ajuta asociația timp de un an și să doboare un record. Zilele trecute s-a bucurat și el când a văzut că s-au strâns toți banii pentru școală, pentru că partea cu fundraising-ul „a scârțâââit rău”.
Acum, când e aproape de finalul curselor, simte că planul său de a-i ajuta pe alții a devenit modul său de a se încuraja într-o perioadă complicată pe toate planurile. Să fie zilnic pe traseu a însemnat să se gândească la el, la unele decizii din trecut și să caute soluții pentru problemele care-l macină. Unele au apărut pe parcurs și ăsta a fost modul lui de le face față. Și-a pus corpul în mișcare și a acceptat suferința ca opțiune – ca vorba aceea a unui maratonist pe care obișnuia să și-o repete în gând în timpul alergărilor ca să-și dea curaj, citită de Iulian într-o carte, și pe care începea s-o înțeleagă tot mai bine: Pain is inevitable. Suffering is optional.