„Eu nu cred că acolo este diaspora. Am foarte mulţi prieteni plecaţi în străinătate cu care ţin legătura. Nu au niciun gând să vină la un astfel de miting. De altfel, ştiu că din zona Olteniei s-au plătit microbuze, autocare de partidele politice.” (Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale)
Pe 10 august 2018, în Piața Victoriei, a avut loc protestul românilor din diaspora – împotriva guvernării PSD, a penalilor din funcții publice și a corupției generalizate. Estimările sunt de circa 100.000 de participanți, iar la ora scrierii acestui text, pe 11 august, în Piața Victoriei 30.000 de oameni participau la a doua zi de protest.
Mitingul de vineri a degenerat rapid. La ora 7, când am ajuns în Piață, se simțeau deja gazele lacrimogene. Au venit în valuri din ce în ce mai intense, pe care la anunța de fiecare dată o bubuitură ca de foc de armă. Asupra mulțimii s-a folosit un tun cu apă, din cele pe care le văzusem doar în pozele de la mineriade. La ora 12 noaptea, când încercam să ajung în capătul de București în care locuiesc, orașul arăta rănit: parbrize sparte, bucăți rupte de caldarâm, cordoane de jandarmi peste tot, fumigene, lacrimogene. Trei jandarmi au fost răniți – de îngrijiri medicale au avut nevoie circa 450 de protestatari.
„Ceea ce s-a petrecut aseară este grav. Ce s-a întâmplat aseară nu are legătură cu diaspora. Au fost niște huligani. Huliganii nu au legătură cu diaspora. În orice alt stat european, statul intervine în forță pentru stabilirea ordinii și liniștii publice. Orice om normal a putut constata că intervenția în forță a fost justificată de intervenția acelor huligani.” (Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne)