Octavian Perpelea, Noaptea Sfântului Alcoolomeu (Antologie de haikuuri), Editura Casa de Pariuri Literare, 2017, 84 pag.
Specia numită haiku mă enervează atât de mult, încât n-o să mai amintesc care-i sunt trăsăturile în afară de formula standard a celor trei versuri – 17 silabe (le găsiți oricum pe Wikipedia). Născut în Japonia, haiku-ul e legat de limba japoneză la fel cum piticul de grădină e legat de grădină. Deși în România a ajuns de multă vreme, în ultimii 27 de ani el a atins proporțiile unei epidemii: cenacluri de haiku, reviste de haiku, autori de haiku (majoritatea veleitari), volume de haiku – pe scurt, mii de copaci asasinați în numele haiku-ului.
Așa că volumul lui Octavian Perpelea vine cum venea chinina la întâlnirea cu malaria. Noaptea Sfântului Alcoolomeu e un proiect extrem de inteligent și de amuzant: cum observă și Caius Dobrescu în prefață, nu doar o simplă parodie, ci și o reconstrucție, o reprogramare a haiku-ului astfel încât el să atace haiku-ul. Cum zice tot Caius Dobrescu, e vorba de „o spectaculoasă sinteză între Zen și South Park”. Iată un haiku care e descris perfect această formulă:
„din durerea mea de pulă
s-a născut un clar de
lună”.
Sau:
„beau non-stop și sunt tristăcunosc detalii rușinoase despresfârșitul lumii”.
„muzica sferelor:placa dentară a bunicii sfârtecândo bucată de șorici”.
Sau:
„s-a înserat e orala care copiii visează bomboanelepedofilului belgian”.
Perpelea nu se mulțumește să comită astfel de haiku-uri reprogramate, care transformă în zdrențe poza plină de înțelepciune contemplativă a haiku-itorilor (sau haiku-eților?). El inventează, în stilul practicat la noi de Mircea Horia Simionescu (Bibliografia generală), o serie de biografii imaginare ale unor autori de haiku-uri. Aceste biografii sunt fanteziste de la un cap la altul, dar cuprind și aluzii străvezii la persoane reale.
Iată de pildă biografia poetei Iva Jerkoviç, autoarea volumului Bărbat. Instrucțiuni de folosire:
V. Leac (coordonator), De ce pisicile n-au coadă. Antologie de limericks, Editura Art, 2017, 160 pag.
„Plăcintele alea m-au confuzat,Trebuia să le dau unui băiat.Le-am devorat sub un pincât lătram în telefon «vin, vin».Și azi mă caută băiatul înfometat.”
„Tar bul pix hoi ectovarBascur pen setz pelesarShtu perescovatzPanzer dunasvatzShenba magaboi iotar.”
„Era un orator din Oituzcare nu avea nimic de spus.«O babă bălanăMănânc-o bananăbabană», repeta indispus”.
Rareori poezia contemporană este atât de distractivă ca în Noaptea Sfântului Alcoolomeu și De ce pisicile n-au coadă.